Witam jak skutecznie nauczyć się trójkąta opisanego na trójkącie i wpisanego
Miłosz : Witam jak skutecznie nauczyć się trójkąta opisanego na trójkącie i wpisanego
co jest najważniejsze do pojęcia ?
24 sie 16:06
Miłosz : od czego zacząć ?
24 sie 16:06
Miłosz : przepraszam okręgu opisanego i wpisanego na trójkącie
24 sie 16:06
6latek : naprwde o to chciales zapytac ?
TO sobie najpierw narysuj ta sytuacje
24 sie 16:08
Miłosz : chciałbym się dowiedzieć jakie są wzory wszystkie podstawowe
24 sie 16:10
6latek : Najpierw musisz wiedziec gdzie lezy srodek takiego okregu
jak to bedziesz wiedzial to masz w tablicach wzory na promien takich okregow
ale tez zajmij sie trojkatem rownobocznym (to ciekawy przypadek i wzory dla tego trokata na R
i r
24 sie 16:11
Adam: wzory? np tw. sinusów, pola różne np.
P=abc/4R
P=pr p=(a+b+c)/2
24 sie 16:12
24 sie 16:12
Miłosz : jak mam wiedzieć gdzie leży taki środek takiego okręgu niby tam gdzie przecinają się 2
symetralne boków trójkąta
24 sie 16:13
Miłosz : zawsze się liczy deltę jak jest trójkąt prostokątny ?
24 sie 16:14
Miłosz : ?
24 sie 16:19
Adam: czemu ty chcesz liczyć deltę by obliczyć środek okręgu w trójkącie prostokątnym?
24 sie 16:20
6latek : Milosz dostales linki i masz podrecznik wiec zajrzyj tak tez i poczytaj
Wtedy dasz jakies konktertne zdanie to sie pomoze . jestem teraz nauczony przykrym
doswiadczeniem z macie a ty zaczynasz tak samo pisac jak on .
24 sie 16:21
24 sie 16:22
24 sie 18:41