16 sie 17:39
Benny: Napisz zadanie tutaj.
16 sie 18:04
maciu: Kliknij w link
16 sie 18:08
Eta: Nie chce mi się
16 sie 18:09
Eta:
Kliknij sam ..... i zobaczysz
16 sie 18:09
maciu: 18 09,miałem tak napisać naprawde,ale... (coś mnie powstrzymało)
16 sie 18:10
Eta:

( bo znowu dam Ci wolne ......
16 sie 18:11
maciu: w nieskonczonym ciagu arytmetycznym an okresolnym dla n>=1 suma 11 poczatkowych wyrazow tego
ciagu jest rowna 187 srednia arytmetyczna 1,3,i 9 wyrazu =12 .wyrazy a1 a3 i ak(ciagu an) w
podanej kolejnosci tworza nowy ciag trzywyrazoy geometryczny (bn) oblicz k
16 sie 18:14
maciu: ludzie

za niecały tydzien matura ,pomóźcie
16 sie 18:15
Dziadek Mróz:
Układ równań 2 zmiennych a
1 oraz r
Suma 11 początkowych wyrazów:
S
11 = 187 ↔ S
11 = a
1 + a
2 + ... + a
11
Szukamy wzoru na a
11 element:
a
n = a
1 + (n − 1)r
a
11 = a
1 + (11 − 1)r
a
11 = a
1 + 10r
Podstawiamy za a
11:
| | a1 + (a1 + 10r) | |
S11 = |
| * 11 |
| | 2 | |
Średnia arytmetyczna a
1, a
3 i a
9 równa się 12:
Tworzymy układ równań:
| ⎧ | 2a1 + 10r/2*11 = 187 | |
| ⎩ | a1 + a3 + a9/3 = 12 |
|
...
Wyrazy a
1, a
3 i a
k (2, 8, a
k) tworzą nowy ciąg geometryczny b
n:
8
2 = 2a
k
Szukamy wzoru na a
k:
a
k = a
1 + (k − 1)r
a
k = 2 + 3(k − 1)
a
k = 2 + 3k − 3
a
k = 3k − 1
Podstawiamy za a
k:
8
2 = 2(3k − 1)
...
k = 11
16 sie 18:16
Benny: Chciałem, abyś tutaj napisał treść, bo te linki z lewej strony nie chcą mi się dziś odpalać.
Nie mam premium
16 sie 18:23
Eta:
Mogę Ci podać rozwiązanie, ale za chwilę odpiszesz,że nic nie kumasz!
16 sie 18:24
Eta:
Dziadku M
odp : k=32
16 sie 18:25
Metis: U mnie jest ten sam problem
Benny.
Ale na szczęście łatwo zablokować taki komunikat
16 sie 18:25
Dziadek Mróz:
Ja tam tego nie liczyłem, po prostu przepisałem co było na tamtej stronie objaśniając wszystkie
kwestie w ludzki maciowy sposób
16 sie 18:28
5-latek: czesc Metis pisz
16 sie 18:28
Metis: Cześć
Krzyśku
Co pisać?
16 sie 18:29
maciu: no widzicie ale ja dalej nic nie rozumiem
16 sie 18:29
5-latek: malo mnie to obchodzi maciu
Metis 
pisz na emalia jak to dziadostwo zablokowac
16 sie 18:31
Metis: Poszło.
16 sie 18:32
5-latek: dziekuje CI bardzo
16 sie 18:33
5-latek: A tak na powaznie to co mam zrobic
Moze cie jeszcze przeprosic ze ty nie rozumiesz ?
16 sie 18:35
maciu: jak nie chcesz pomagać,to przynajmniej daruj sobie takie komentarze mało mnie to obchodzi,(mało
mnie to obchodzi)
16 sie 18:36
Dziadek Mróz:
Czego nie rozumiesz? Której linijki, bo jeżeli wszystkiego to życzę szczęścia na maturze
16 sie 18:37
maciu: wszystkiego nie rozumiem
16 sie 18:38
Eta:
Sorry
Dziadku..
wzięłam a1, a3 ,k zamiast a
k
Odp: k=11 −− jest poprawna
16 sie 18:42
Eta:
Podam inny sposób rozwiązania tego zadania ( nieco krótszy niż u
Jakuba
może się komuś przyda
| | a3+a9 | |
S11= |
| *11 ⇒ a3+a9= 34 |
| | 2 | |
i z treści zadania a
1+a
3+a
9=36 ⇒ a
1+34=36 ⇒
a1= 2
oraz a
3+a
9= 2a
1+10r =34 ⇒ 10r= 30 ⇒
r=3
to a
n= a
1+(n−1)*r ⇒
an= 3n−1
a
3= 3*3−1= 8 i a
k= 3k−1
i znów z treści zadania : a
1, a
3, a
k −−− tworzą ciąg geometryczny
to a
32=a
1*a
k ⇒ 64=2(3k−1) ⇒ 3k−1=32 ⇒
k=11
16 sie 18:55
maciu: witaj Eta,masz jakies zadanie nierownosci kwasratowe gdy delta=0?
16 sie 18:56
16 sie 19:49