q
maciu: moze ktos podac linka z zadaniami z nierownosci kwadratowcyh gdy delta=0,i jest 1 mzerowe? tu
na tej stronie nie ma takich kompletnia nie pojmuje przedziałów jesli jest 1 mz
16 sie 18:39
16 sie 18:41
maciu: juz czytalem ten temat,nie pojmuje
:(
16 sie 18:43
maciu: koniecznie sie musze tego nauczyc dlatego ze akurat nierownosci pojmuje i to na 100% bedzie
jako zad 26,ale nie pojmuje przedzialow jak jest jedno miejsce zerowe
16 sie 18:44
Smule:

to tak trudno spojrzec na wykres i wywnioskowac?
funkcja ≥ 0 dla każdego x (dla x = 3, wartość = 0, dla innych większa od 0)
funkcja > 0 dla każdego x poza 3 (bo dla x = 3 wartość = 0)
funkcja ≤ 0 tylko dla x = 3
funkcja < 0 dla żadnego x
16 sie 18:56
Mila:

Przykłady:
1)
x
2−4x+4>0 ( można od razu "zwinąć": x
2−4x+4=(x−2)
2)
albo
Δ=16−16=0
x
2−4x+4=(x−2)
2
parabola skierowana do góry
Szkic
(x−2)
2>0⇔
x<2 lub x>2
Można zapisać tak:
x∊R\{2}
2)
x
2−4x+4≥0
(x−2)
2≥0
x∊R
16 sie 18:56
maciu: a teraz narysój proszr jak są inaczej ramiona skierowane ,bo też tak może być,i wszystkie
mozliwe schematy
16 sie 18:57
Smule: rozwiaz nierownosc
x2 + 2x + 1 ≥ 0
x2 −2x + 1 < 0
16 sie 18:58
maciu: x<2 lub x>2
Można zapisać tak:
x∊R\{2}
no to to dotyczy,x<2 czy x>2
16 sie 18:58
maciu: dobra rozwiąze te 2 nierownosci,prosze wszystkich nie robcie tego,ja rozwiaze
16 sie 18:59
maciu: przykład 1 x(−nieskonczonosci do −1 ,−1 do + niekso
16 sie 19:00
Smule: i jeszcze jedna
−x2 + 8x − 16 > 0
16 sie 19:01
maciu: w drugim podobnie tyle ze nie −1 a 1
16 sie 19:01
Smule: źle
16 sie 19:01
maciu: o o taka mi chodziło 19 01
16 sie 19:01
Smule: masz znak ≥
16 sie 19:02
Smule: oba źle
16 sie 19:02
maciu: ale ja nie wiem jak ten znak zrobić (wiem ze on ma byC) a tak to dobrze?
16 sie 19:02
Smule:

dobra przyklad 1
funkcja przyjmuje wartosci wieksze lub rowne 0 dla .. jakiego x?
16 sie 19:04
maciu:

jest wieksze =od 0
od (−nieskonczonosci do 0 i plus nieskonczonosci do 0
16 sie 19:04
maciu: od minus nieskonczonosci do 0 i od 0 do plus nieksonczonci
16 sie 19:05
Smule: nie. przecież dla x = −1, wartość równa 0
x należy do liczb rzeczywistych
16 sie 19:05
maciu:

−x2 + 8x − 16 > 0
x= 2
x(zbiór pusty?)
16 sie 19:09
Smule: Dobrze
a jeśli by było
−x2 + 8x − 16 ≥ 0 ?
16 sie 19:09
maciu: nalezy od −nies do 0 i od 0 do +nies
16 sie 19:11
maciu: dobrze?
16 sie 19:13
Mila:

1)
−x
2 + 8x − 16 ≥ 0
Δ=0
−x
2+8x−16=−(x−4)
2
−x
2 + 8x − 16 ≥ 0⇔ −(x−4)
2≥0 parabola skierowana w dół
Szkic,
Tylko x=4 spełnia tę nierówność
2)
−x
2 + 8x − 16 ≤ 0
x∊R każda liczba spełnia tę nierówność
3)
−x
2 + 8x − 16 < 0
x∊R\{4}
albo taki zapis
x<4 lub x>4
Możesz też mieć taki zapis na maturze:
x∊(−
∞,4)∪(4,
∞)
16 sie 19:22
maciu: bardzo prosze,taki podobny komentarz 19 22 tylko że ramiona inaczej skierowane ,od tego moze
zalezec 30%,bo z zamknietych bedzie 12−13 pkt za nierownosc jest 2, ja umiem nierownosci,ale
mam problem jak jest 1 mz,bardzo prosze podobny schemat tylko inaczej ramiona
16 sie 19:30
maciu: bardzo prosze
16 sie 19:35
Eta:
1/ x2−6x+9≤0
2/ x2+4x+4 >0
3/ 2x2−20x+50≥0
4/ x2−8x+16 <0
16 sie 19:48
maciu: naprawde bardzo prosze
16 sie 19:51
maciu: dobra robie nierownosci
16 sie 19:51
maciu: 1. od − nie do 3 od 3 do plus niesk
16 sie 19:52
maciu:

w drugim zbior posty
16 sie 19:55
maciu:

zad 3 x(−nieskonczonsci do 5,5 + nieskonczonosci
16 sie 19:57
maciu:

zad 4
tego nie pojmuje
16 sie 19:58
5-latek: Zadania nr 1 2 3 4 sa to zadnia na wzory skroconego mnozenia
Jesli delta =0 to zwijasz do wzoru skroconego mnozenia bo jest pierwistek podwojny i tylko
sie sprawdza czy ta nierownosc jest prawdziwa
16 sie 20:04
maciu: nic te wzory nie maja do rzeczy jak delta 0 to trzeba wyliczyc x ,nie pojmuje tych przedziałów
16 sie 20:14
5-latek: x2−6x+9≤0
(x−3)2≤0
ta nierownosc jest prawdziwa tylko dla x=3
A teraz policz delte i wyznacz miejsce zerowe i zobacz czy nie wyjdzie x=3
16 sie 20:20
yht:

Masz problem z odczytaniem przedziałów.. x∊...
Radzę Ci robić to tak:
≤ czyli
− (minus) lub
0 (zero)
< czyli
− (minus)
≥ czyli
+ (plus) lub
0 (zero)
> czyli
+ (plus)
Przykładowo dla nierówności x
2−6x+9≤0
wyliczasz sobie deltę, wychodzi Δ=0
potem wyliczasz x
0=3
x
2−6x+9, czyli parabola z ramionami w górę, z jednym miejscem zerowym x
0=3
czyli masz wykres taki jak na Rys. 1
Jeśli już jesteś na tym etapie, to
tuż nad osią x zaznaczasz sobie:
plusy (+) tam, gdzie wykres jest
nad osią x
zera (0) tam, gdzie na wykresie są
miejsca zerowe (wykres styka się z osią x)
minusy (−) tam, gdzie wykres jest
pod osią x (w nierówności x
2−6x+9≤0 akurat minusów
nie będzie bo nie ma wykresu pod osią x)
masz w ten sposób wykres taki jak na Rys. 2
Teraz patrzysz się na znak nierówności:
x
2−6x+9
≤ 0
Piszesz w rozwiązaniu tak:
≤ czyli
− (minus) lub
0 (zero)
Rozwiązaniem nierówności będą te wszystkie iksy,
w których są
minusy (−) bądź
zera (0)
Teraz wystarczy sczytać rozwiązanie z Rys. 2
Minusów w ogóle nie ma, a zero jest tylko dla x=3
Zatem:
Odp. Rozwiązaniem nierówności x
2−6x+9≤0 jest x=3
16 sie 20:21
maciu: x=3
16 sie 20:21
5-latek: x2+4x+4>0⇒(x+2)2>0
2x2−20x+50≥0 dziele przez 2
x2−10x+25≥0 ⇒(x−5)2≥0
Ostani zrob sam
16 sie 20:23
5-latek: Juz kolega wytlumaczyl
16 sie 20:24
maciu: FE−NO−ME−NAL−NIE yht
16 sie 20:28
Eta:
No to jak "fenomenalnie" zrozumiałeś

to podaj rozwiązania:
1/ x
2< 2x−1
2/ x
2 −10x ≥ −25
3/ x
2+3x≤ −4 −x
16 sie 20:56
Eta:
I jeszcze takie:
4/ (x−3)2 −4>0
5/ 3x− ( x+1)2≤ 5x −x2
16 sie 20:59
maciu: x2−2x+1<0
x2−10x+25>=0
x2+4x+4<=0
16 sie 21:00
maciu: w czwartm x=3 a co zrobić w 5?
16 sie 21:01
maciu: te 4 i 5 przykłady dziwne jakies
16 sie 21:02
bezendu:
x2−2x+1<0
(x+1)2<0
x∊∅
Podstaw sobie obojętnie jaką liczbę to zobaczysz czemu tak.
x2−10x+25≥0
(x−5)2≥0
x∊ℛ
Obojętnie jaką liczbę podstawisz to zawsze spełni warunek nierówności
x2+4x+4≤0
(x+2)2≤0
x=−2
16 sie 21:05
bezendu:
a2−b2=(a−b)(a+b)
(x−3)2−4>0
(x−3)2−22>0
(x−3+2)2(x−3−2)2>0
(x−1)(x−5)>0
x∊(−∞,1)∪(5,∞)
16 sie 21:08
maciu: wszystko tylko nie te wzory,bez tego tez mozna rozwiazac nierownosc
16 sie 21:10
maciu: bezendu
mozesz zrobic taki wyklad jak Mila w 19 22,wszystko tak samo,tylko,żeby ramiona były inaczej
skierowane i do tego te przedziały,bardzo prosze
16 sie 21:12
maciu: zad 5 nie wiem gdzie zrobilem blad w zapisie
3x−x2+2x+1<=5x−x2
5x−x2+1<=5x−x2
6x2+1<=0
16 sie 21:15
maciu: bardzo was prosze
16 sie 21:15
yht:
Co do 4/
Musisz wiedzieć jak się liczy wyrażenia typu (x−4)2 itp.
(x−4)2 = (x−4)(x−4) = x2 − 4x − 4x + 16 = x2 − 8x + 16
(x−6)2 = (x−6)(x−6) = x2 − 6x − 6x + 36 = x2 − 12x + 36
(3x−4)2 = (3x−4)(3x−4) = 9x2 − 12x − 12x + 16 = 9x2 − 24x + 16
(1−5x)2 = (1−5x)(1−5x) = 1 − 5x − 5x + 25x2 = 25x2 − 10x + 1
z plusem w nawiasie jest jeszcze prościej:
(3x+4)2 = (3x+4)(3x+4) = 9x2 + 12x + 12x + 16 = 9x2 + 24x + 16
−−−−−
Dobrze by było jakbyś wiedział jak się rozpisuje przykłady typu 3(x−5)2
3(x−5)2 = 3(x−5)(x−5) = 3(x2−5x−5x+25) = 3(x2−10x+25) = 3x2 − 30x + 75
4(x−7)2 = 4(x−7)(x−7) = 4(x2−7x−7x+49) = 4(x2−14x+49) = 4x2 − 56x + 196
6(4−x)2 = 6(4−x)(4−x) = 6(16 − 4x − 4x + x2) = 6(16 − 8x + x2) = 96 − 48x + 6x2
5(6−3x)2 = 5(6−3x)(6−3x) = 5(36 − 18x − 18x + 9x2) = 5(36 − 36x + 9x2) = 180 − 180x + 45x2
itp.
Dla ćwiczenia, rozpisz sobie 3(8−x)2. Powinno z tego wyjść 3x2 − 48x +192.
−−−−−−−
Co do 5/
Musisz wiedzieć jak się rozwiązuje przykłady w których pojawia się minus przed nawiasem do
kwadratu:
−(x−5)2 = −(x−5)(x−5) = −(x2 − 5x − 5x + 25) = −(x2 − 10x + 25) = −x2 + 10x − 25
−(x+3)2 = −(x+3)(x+3) = −(x2 + 3x + 3x + 9) = −(x2 + 6x + 9) = −x2 −6x − 9
−(3−4x)2 = −(3−4x)(3−4x) = −(9 − 12x − 12x + 16x2) = −(9 − 24x + 16x2) = −9 + 24x − 16x2
16 sie 21:20
bezendu:
Ale do którego przykładu chcesz ?
16 sie 21:20
maciu: o boże
16 sie 21:22
maciu: bezendu tak samo zrób jak mila w 19 22 tylko,że ramiona inaczej skierowane
16 sie 21:22
maciu: yht,ale to naprawde konieczne? ja chce tylko rozwiazywac nierownosci kwadratowe
16 sie 21:23
yht:
mogą dowalić taką nierówność jak Eta podała przykłady 4/ i 5/
i wtedy koniecznie musisz to umieć obliczać żeby rozwiązywać takie nierówności
16 sie 21:27
maciuu: zadanie 4 zapis moj
x2−6x+5>0
16 sie 21:30
yht:
dobrze ! Teraz delta i moim sposobem rozkminisz
16 sie 21:32
Eta:
Nie podszywaj się pod maciu
16 sie 21:32
Eta:
maciuu ≠
maciu
16 sie 21:34
maciuu: ale to naprawde maciu
16 sie 21:34
Eta:
16 sie 21:35
maciu: słuchaj yht,wiele mi pomagłeś i dzięki tobie pojmuje pierwiastki,ale jeśli mam być szczery to
nie pojmuje,twej metody
16 sie 21:35
Eta:
I masz Ci babo placek
16 sie 21:35
maciu: przyrzekam na życie mojej matki,że ja ten przykład zrobiłem
16 sie 21:36
maciu: yht łatwiej byłoby mi pojąć coś w stylu 19 22,jakbyś zrobił podobny schemat,tyle że z ramionami
skierowanymi inaczej i opisał różne przypadki bardzo bym prosił
16 sie 21:37
maciu: to daj przykład i zrobie,jak nie wierzysz
16 sie 21:37
yht:
To w takim razie rób nierówności tak jak się nauczyłeś wcześniej − proste
16 sie 21:37
maciu: tyle,że ja nie umiem nierównośći,jeśli jest 1 miejsce zerowe
16 sie 21:38
maciu: moglbym pojac 19 22,tylko jeszcze trzeba inaczej ramiona zeby byly i omowione inne przypadki
16 sie 21:39
Eta:

1/ ramiona do góry
i Δ<0 ( parabola cała nad osią)
czyli taka nierówność >0 lub ≥0 dla x∊R
<0 −−− piszesz nierówność sprzeczna ( bo paraboli nie ma
pod osią
2/ parabola ramionami do dołu
i Δ<0 ( parabola cała pod osią )
czyli nierówność ze znakiem >0 lub ≥0 −−− jest sprzeczna
zaś ze znakiem <0 to x∊R
To były dwa przypadki gdy
delta <0 ( ujemna
16 sie 21:45
yht:

1)
4x
2−4x+1≥0
Δ=0,
| | 1 | |
4x2−4x+1≥0 ⇔ 4(x− |
| )2≥0 → parabola z ramionami w górę |
| | 2 | |
Szkic
Odp. Rozwiązaniem nierówności 4x
2−4x+1≥0 jest x∊R, czyli każda liczba x spełnia tę nierówność
2)
4x
2−4x+1>0
| | 1 | |
Odp. Rozwiązaniem nierówności 4x2−4x+1>0 jest x∊R \ { |
| } |
| | 2 | |
lub możesz też zapisać odpowiedź w sposób następujący:
3)
4x
2−4x+1≤0
| | 1 | |
Tylko x= |
| spełnia nierówność |
| | 2 | |
| | 1 | |
Odp. Rozwiązaniem nierówności 4x2−4x+1≤0 jest x= |
| |
| | 2 | |
4)
4x
2−4x+1<0
Nierówność sprzeczna
Odp. Nierówność 4x
2−4x+1<0 nie ma rozwiązań
16 sie 21:50
maciu: nie nie chodziło mi o to wiem ze jak ujemna to sprzeczna,chodzi o to ze dalej delta 0 (czyli 1
miejsce zerowe) tak jak w komentarzu 19 22,tylko że ramiona inaczej skierowane o to mi chodzi
i opisac mi wszystkie tez schematy wtedy jakie były o to mi chodzi
16 sie 21:51
maciu: dzięki yht
16 sie 21:52
maciu: a czy jak napisze słownie tylko x=4 spełnia nierównośc to zaliczą? czy trzeba x( itp...
16 sie 21:53
yht:
Słownie tylko x=4 spełnia nierówność
jeśli tak napiszesz to zaliczą
16 sie 21:54
maciu: każdemu dziękuje,naprawde szczerze kto mi pomagał i pomaga bez względu na to czy zdam czy nie
,naprawde wam dziękuje
16 sie 21:54
yht:
maciu, polecam Ci zająć się tym 5/ −tym przykładem od Ety − on jest nietypowy a takie też
mogą dać (dla zmyłki...)
16 sie 21:56
Eta:

2 przypadek
gdy Δ=0 ( parabola do tyka osi w jednym punkcie w miejscu zerowym , które liczysz
1/ i 3/ Δ=0 i parabola ramionami do góry
to nierówność o znaku ≥0 wtedy x∊R
o znaku >0 wtedy x∊R\ { x
1} ( bez miejsca zerowego)
o znaku <0 −−− sprzeczna ) z rys 3/ ( bo paraboli nie ma pod
osią
o znaku ≤0 −−−− tu parabola dotyka osi i nie ma jej pod osią
wtedy :
x= x1 −−−− tylko jeden
punkt
Podaj teraz Ty podobnie to co ja napisałam
ale dla rysunków 2/ i 4/
16 sie 21:57
maciu: wezme sie za ten przyklad
16 sie 21:57
maciu: 5 przyklad nie wiem gdzie blad
3x−(x+1)2<=5x−x2
3x−x2+2x+1<=5x−x2
5x−x2+1<=5x−x2
16 sie 22:02
Eta:

I został
3 przypadek
gdy Δ>0 czyli dwa miejsca zerowe ( a
to już umiesz !
tylko pamiętaj kiedy przedziały ( ) a kiedy < >
16 sie 22:02
maciu: 3 przypadek umiem dobrze
16 sie 22:03
Eta:
3x−1( x2+2x+1) teraz opuszczając nawias zmieniasz wszystkie znaki w nawiasie na
przeciwne
3x −x2−2x−1
np: − 2( x−1)2 = −2( x2−2x+1) = teraz mnożysz każdy wyraz w nawiasie przez −2
podaj wynik
np −3(x−2)2 = .... podaj wynik
16 sie 22:06
Eta:
Przeanalizuj te 2 przypadki ( skoro trzeci umiesz)
16 sie 22:07
maciu: tam nie powinno byc
3x + x2 skoro zmienia sie znak na minus a tam jest przed tym jeszcze −1
16 sie 22:09
yht:
opuszczając nawias zmieniasz wszystkie znaki w nawiasie na przeciwne
czyli (w nawiasie) był + przed x2
to po opuszczeniu nawiasu będzie −x2
16 sie 22:16
maciu: jeszcze raz te piate probuje
3x−(x+1)2<=5x−x2
3x−(x2+2x+1)<=5x−x2
3x zmieniam znaki +x2−2x−1<=5x−x2
x+x2−1<= 5x−x2
2x2−4x−1<=0
16 sie 22:18
maciu: pojmuje ale mnie myli bo tam przed nawiasem było −1 to mi koliduje
16 sie 22:18
yht:
w nawiasie było (x2+2x+1)
ponieważ przed nawiasem jest minus
−(x2+2x+1)
to znaki zmieniam na przeciwne:
−x2−2x−1
czyli ma być 3x −x2−2x−1 ≤ 5x−x2
16 sie 22:20
yht:
jeśli przed nawiasem jest −1 to opuszczając nawias też zmieniasz (wszystkie) znaki w nawiasie
na przeciwne:
−1(x2+2x+1) = −x2−2x−1
sytuacja z
−1(x2+2x+1) jest dokładnie identyczna co sytuacja z samym minusem przed nawiasem:
−(x2+2x+1)
16 sie 22:25
maciu: to w której linijce jest blad w 22 18?
16 sie 22:28
Eta:
Specjalnie Ci napisałam −(......... ) to −1( ........)
żebyś wiedział jak będzie np −3(..........)
16 sie 22:28
maciu: czyli to czy −1 czy 1 przed nawiasem nie ma nic do rzeczy?
16 sie 22:29
maciu: Eta daj jeszcze ze 2 przykłady podobne do 5
16 sie 22:30
maciu: i raczej wydaje mi sie ze to jest rozkaz
16 sie 22:30
Eta:
Dokładnie tak
16 sie 22:30
Eta:
6/ 2x2 +1 > −2( x−3)2
7/ 2(x+1)2 ≤ 5 −(x+3)2
16 sie 22:32
maciu: a dajmy na to że taka sytuacja
−2(−x2+x+3)
to to samo jak pomnozyc to wszystko przez −2?
a jeśli nic nie stoi przed nawiasem to co?
16 sie 22:33
Eta:
..= 2x2−2x−6
16 sie 22:34
maciu: to jest żałośnie proste
16 sie 22:34
Eta:
2(−x2+2x−5) = ....
16 sie 22:34
Eta:
5x + ( −x2+3x−8)=.....
16 sie 22:35
maciu: a jakby było 2(−x
2+x+3) to −2x
2 +2x+6 tak
16 sie 22:35
Eta: 
właśnie tak!
16 sie 22:36
maciu: no przecież ja to dawno wiedziałem
16 sie 22:37
Eta:
16 sie 22:37
maciu: 22 35
−5x2+15x−40
16 sie 22:37
Eta:
Źle

!
jeszcze raz ...... popraw
16 sie 22:38
Eta:
5x zostaw w spokoju ( bo tam nie ma mnożenia!
16 sie 22:39
maciu: aha no tak ma być
5x+x2−3x+8
16 sie 22:40
Eta:
tak !
i jeszcze koniecznie zredukuj ( bo jak policzysz deltę ... dla czterech wyrazów

?
x
2+2x+8 ( bo 5x −3x=....
16 sie 22:41
maciu: to wiadomo przecież,wezme sie za te dwa przyklady 22 34 ,35, tylko musze okno dACHOWE ZAKLEIC
16 sie 22:42
bezendu:
Delta dla czterech wyrazów ?
Δ
2−6
16 sie 22:43
Eta:
A co?
komary Ci wpadają?
16 sie 22:43
Eta:
bezendu .....to tłumaczenie "po maciowemu"

?
16 sie 22:44
maciu: Nie bydlo sasiada caly czas szczeka
16 sie 22:47
Eta:
No to teraz zadanie bojowe
rozwiąż nierówność:
2x2 −(x−2)2≤ 3x+10
16 sie 22:51
Eta:
i taką:
3x2 −2( x2+1) ≤ 4x−6
16 sie 22:53
maciu: najpierw dwie poprzednie
16 sie 22:54
Eta:
Ok .... ja mam czas , ja poczekam
16 sie 22:55
Metis: Skąd macie taką
cierpliwość 
− podziwiam.
16 sie 22:57
maciu: 3x2−2(x2+1)<=4x−6
3x2−2x2−2<=4x−6
x2−2<=4x−6
x2−4x+4<=0
6
16 sie 22:57
maciu: ty mnie podziwiaj ,że mam taką cierpliwość żeby się cały dzień uczyć
16 sie 22:58
Eta:
Na razie ok
teraz podaj rozwiązanie
16 sie 23:08
maciu: 2x2−(x−2)2<=3x+10
2x2−(x2−4x+4)<=3x+10
2x2 − x2 +4x−4<=3x+10
x2+4x−4<=3x+10
x2+x−14<=0
16 sie 23:12
maciu: źle ostatnie linie
−x2+4x−4<= 3x+10
−x2+x−14
16 sie 23:17
Eta:
ok
ale to jeszcze nie koniec ......... podaj rozwiązanie tej nierównosci
16 sie 23:19
Eta:
23:12 było dobrze
23:17 źle
16 sie 23:20
maciu: a jak by było
2x (x2+x+10)
16 sie 23:22
maciu: a jak by było
3 (−x
2 +x + 2)

?
16 sie 23:23
Eta:
a*b=0 ⇔ a=0 lub b=0
2x( x2+x+10)=0 ⇔ 2x=0 lub x2+x+10=0
x=0 lub i delta : Δ= 1−40 = −39 <0 to brak
następnych rozwiazań
Odp: tylko x= 0 jest rozwiązaniem
16 sie 23:25
Eta:
23:23
podaj sam ..... zobaczymy czy dobrze "główkujesz" ?
16 sie 23:26
maciu: x=−2
16 sie 23:26
maciu: −3x2+3x+6
16 sie 23:26
maciu: mi sie wydaję że x−2 ma być
16 sie 23:27
Eta:
Pisz czy to równanie czy nierówność !
16 sie 23:27
Eta:
"mi si wydaje" ,że .....

Nic w matematyce nie może się "wydawać" !
Ma być konkretna odpowiedź!
16 sie 23:29
maciu: a to jakas roznica?
16 sie 23:32
maciu: powiedzmy że równanie
16 sie 23:33
Eta:
Szalona!
16 sie 23:33
maciu: o boże
16 sie 23:33
maciu: 3−(x2+x+1)=0
3−(x2+x+1)>0 czym to sie różni
16 sie 23:35
maciu: −3x2−3x−3=0
16 sie 23:35
Eta:
3(−x2+x+2)=0 /:3
−x2+x+2=0 i licz deltę i x1 i x2 −−−−−− i to będzie odpowiedź ( tylko dwie liczby)
Natomiast
3( −x2+x+2) >0 /:3
−x2+x+2 >0 po wyliczeniu delty i miejsc zerowych
rysujesz parabolę ramionami o dołu
i podajesz przedział otwarty ..........
Pisałeś,że to umiesz!
Widzisz już "jaka różnica" ?
między rozwiązaniem równania ? a rozwiązaniem nierówności ?
16 sie 23:38
maciu: no to rozumiem,ale pytalem czy z nawiasami sie działa tak samo w równaniach i nierównosciach kw
16 sie 23:39
Eta:
Skąd wziąłeś to 3−(x2+x+1)=0 ( sam wymyśliłeś?
Robisz taki mętlik, że już nie wiem o co pytasz?
czy o : 3(−x2+x+1) =0
czy o : 3 −(−x2+x+1)=0
16 sie 23:41
maciu: nie pomyliło mi sie
miało być
−3(x2+x+1) = 0
−3(x2+x+1) <0
16 sie 23:44
Eta:
W każdym równaniu i w każdej nierówności ..... "działasz" tak samo
aż do uporządkowania i po przeniesieniu wszystkiego na lewą stronę!
W równaniach :
podajesz x= ...lub x=... jak istnieją ( czyli pojedyńcze liczby
W nierównościach : rysujesz parabolę i podajesz
przedziały o ile istnieją!
T
Tak mnie już wymęczyłeś

,że idę teraz na herbatkę !
16 sie 23:45
maciu: pojmuje
16 sie 23:48
Eta:
I to jest pocieszajace
wreszcie wszystkie słowa "nie pojmuję" zamieniasz na "pojmuję"
16 sie 23:56
maciu: 22 02,te schematy na 100% są dobre i zawsze tak jest?
16 sie 23:57
maciu: nie ma wyjątków wtedy? tak?
16 sie 23:57
Eta:
tak!
16 sie 23:58
maciu: no cóż,nie pojmuje tego,ale naucze sie tego na pamiec
17 sie 00:00
Eta:
Byle było
30%
17 sie 00:04
maciu: prosze 1 ostatnia nierownosc na koniec dnia
17 sie 00:05
maciu: bardzo prosze
17 sie 00:05
Eta:
1/ 2x2+6x > 3x2+4x
2/ 2( x2−2x) ≤ (x+3)(x−2)
podaj kompletne rozwiązanie wraz z rysunkiem
i Odp: .......
17 sie 00:10
maciu: zad 1 (wpierw dane)
2x2+6x>3x2+4x
−x2+2x>0
a=−1 b=2 c=0
później delta
17 sie 00:12
Eta:
Można bez delty
No ale licz ... deltę
17 sie 00:14
maciu: zaraz
17 sie 00:14
maciu: zad 2
2(x2−2x)<=(x+3)(x−2)
2x2−4x<=x2−2x+3x−6
2x2−4x<=x2+x−6
x2−5x+6<=0
17 sie 00:16
Eta:
Na razie ok
ale masz podać kompletne rozwiązanie z rysunkiem i odp
17 sie 00:19
maciu: zaczne od zad nr 1
17 sie 00:19
Eta:
Ja czekam
17 sie 00:20
maciu:

zad 1
x(0,2)
17 sie 00:23
Eta:

( jeszcze na rys . zaznacz kółeczka niezamalowane
17 sie 00:26
maciu: wiem,ale nie umiem na klawiaturze
17 sie 00:26
Eta: No to jeszcze czekam na to drugie .....
17 sie 00:27
maciu:

zad 2
x(2,3)
17 sie 00:29
Eta:
Jakie nawiasy? przy ≤0
17 sie 00:30
Eta:
Musisz na to zwracać uwagę !
17 sie 00:30
maciu: <> ja wiem to dobrze,ale nie przywiązuje do tego większej wagi tym bardziej że pisze na
klawiaturze,na maturze bede o tym pamietal
17 sie 00:31
Metis: Jeśli nie pamiętasz o tym teraz, to na maturze nie będziesz tym bardziej
17 sie 00:34
Eta:
17 sie 00:34
maciu: ale ja pamiętam o tym teraz tylko co innego pisac na kartce,a co innego na tej klawiaturze
bawic sie w te przedziały
17 sie 00:36
Eta:
17 sie 00:39
bezendu:
Eta Ty masz anielska cierpliwość, ja Cię podziwiam
17 sie 01:09
maciu: nie pisz głupstw,bo nie ja jedyny wrzucam zadania,wiele osób na tym forum ma większe braki niż
ja i nikt się nie czepia(chodzi mi o poprawkowiczów) zrozumiano?
17 sie 01:12
bezendu:
Maciu nie podskakuj
17 sie 01:15
maciu: nie podskakuje
17 sie 01:16