pomocy nierówności
historyk: mam problem z końcówką nierówności to znaczy np ;
a)x2−7x−8>0
wypisuje a b c licze delte miejsca zerowe x1 x2 i potem trzeba narysowac parabole zaznaczyc na
osi x zaden problem
ale kiedy mam napisac jakie nawiasy cxy okragle czy ostre to juz jest problem ten przykład jest
prosty ale co kiedy np b
delta wyjdzie 0 liczbe x0 wyjdzie np 4 a znak przy nierownosci jest ≤0 jaki wtedy jest
przedzial zawsze mi sie to myli kiedy zbior pusty kiedy nalezy do liczb rzeczywistych itd
najprosciej jest kiedy mam dwa miejsca zerowe
16 sie 10:58
6latek : jak masz zwrot > lub < to przedzial otwarty czyli x∊(.....)
jak maz zwrot ≤ lub ≥ to przedzial zamnkiety czyli x∊<.....>
16 sie 11:04
historyk: okej to wtedy kiedy mam dwa miejsca zerowe może dam ci przykład na przykładzie podobno się
lepiej
tłumaczy
a) x2+8x+16≤0
Δ=0
x0=4
i co teraz
16 sie 11:06
historyk: sory −4
16 sie 11:06
Jerzy:
Jakie wartości przyjmuje funkcja: f(x) = x2 + 8x + 16 ?
16 sie 11:12
historyk: wiem , że są jakieś prace na serwerze ale czy jest szansa na dokończenie tłumaczenia ? bardzo
proszę
16 sie 11:12
historyk: jakie wartości ?
16 sie 11:13
Jerzy:
No właśnie ...jakie ? ...potrafisz naszkicować wykres tej funkcji ?
16 sie 11:16
historyk: dodatnie bo wspólczynnik a jest dodatni dlatego ramiona paraboli tej nierównosci będą
skierowane do góry zaznaczam na osi x −4 chodzi mi o zbiór xe
16 sie 11:17
historyk: ≤ i są minusy więc nie ma na paraboli minusów dlatego zbiór pusty

16 sie 11:18
Jerzy:
Przyjmyje tylko wartości nieujemne ( czyli dodatnie lub zero ).
Masz nierówność: x2 + 8x + 16 ≤ 0 , zatem kiedy ona jest spełniona ?
16 sie 11:19
5-latek:

ta nierownosc x
2+8x+16≥0 jest spelniona tylko dla x=−4
Masz nierownosc slaba ≤
Zobacz ze wartosci tej funkcji sa nieujemne tzn rowne 0 lub dodatnie
ta parabola dotyka osi oX w punkcie x=−4 i wtedy wartosc tej funcji y=0 i ramiona paraboli
wzosza sie and os OX
czyli wartosci funkcji sa dodatnie
TY w swoje nierownosci masz ≤0 czyli masz miec wartosci ujemne co nie zajdzie bo widzac na
wykresie bad rowne 0
czyli dla x=−4
Rozwiazaniem tej nierownosci jest x=−4 (pomono se to jest nirownosc
Inaczej byloby gdyby to byla nierownosc ostra czyli taka <0
Wtedy nie ma rozwiania bo nie ma takiego x
xa dla ktorego wartosc tej funkcji jest ujemna
(wyres nielezy pod osia OX
16 sie 11:19
5-latek: WItaj
Jerzy 
A ja sie tyle opisalem
16 sie 11:21
Jerzy:
Witaj
16 sie 11:21
historyk: Jerzy ta parabola pokazuje tylko wartości dodatnie a mam ≤ czyli muszą byc ujemne ale nie ma
więc czy zbiór jest pusty


?
16 sie 11:22
historyk: 5−latek dzięki za tyle pisania i rysunek
16 sie 11:23
5-latek: Piszse jedna reka bo lewa mam uszkodzona (miala bliskie spotaknie z siekiera )
16 sie 11:23
Jerzy:
A czy ta funkcja przyjmuje wartość 0 ?
16 sie 11:23
historyk: 5−latek współczuje

Jerzy : −4 i chyba zero też
16 sie 11:26
Jerzy:
Jakie − 4 ? ..... patrz na wykres ...jaka jest najmniejsza wartość tej funkcji ?
16 sie 11:28
5-latek: Wies zhistoryk −dobrze ze nie sciegna tylko miesnie poprzecinane pod kciukien i bylo szyte .
16 sie 11:28
historyk: dużo zdrowia życzę 5 latek

tymaczasem Jerzy najmniejsza wartosc do 0 ?
16 sie 11:31
5-latek: nalezy historyk napisac tak
dla x=−4 funkcja ta przyjmuje wartosc y=0
zobacz na rysunku
bo co to znaczy −4 i chyba zero tez ?
16 sie 11:33
5-latek: Dziekuje
16 sie 11:34
historyk: no lepiej o wiele lepiej brzmi x=−4 y=0
16 sie 11:35
historyk: i jak to już wiem to jak odczytac przedział
16 sie 11:35
5-latek: w tej konkretnej nierownosci nie bedzie przedzialu
jrdynym rozwiazaniem tej nirownosci jest x=−4
=========================================
16 sie 11:39
historyk: to jak to zapisac x∊ w klamerce −4
16 sie 11:40
5-latek: mozesz zapisac tak x=−4 lub x∊{−4}
16 sie 11:43
5-latek: taki zapis oznacza zbior jednoelementowy
16 sie 11:44
Jerzy:
x2 + 8x +16 ≤ 0 ⇔ x = −4
lub inaczej : x ∊ {−4}
16 sie 11:44
historyk: dobrze bo np gdyby była taka sytuacja ≥ to są plusy wtedy
16 sie 11:45
Jerzy:
wtedy: x ∊ R ( każda liczba spełnia nierówność )
16 sie 11:45
5-latek: Jerzy bedzie Ci pomagal
16 sie 11:46
historyk: a kiedy pisze się ze x∊r/i tu liczba
16 sie 11:46
Jerzy:
a co to jest r ?
16 sie 11:47
historyk: liczby rzeczywiste dobrze 5−latek oszczędzaj rękę
16 sie 11:48
Jerzy:
x2 + 8x + 16 > 0 ⇔ x ∊ R/{−4}
16 sie 11:49
historyk: a to samo jest tylko ze bez R ale to samo okej

a kiedy jest zbiór pusty
16 sie 11:49
Jerzy:
x2 + 8x +16 < 0 ( brak rozwiązań )
16 sie 11:50
historyk: to wszystko zalezy od ≤ ≥ czy < >
16 sie 11:52
Jerzy:
Tak
16 sie 11:52
historyk: a np mam x2 +4>0
Δ=−16 nie ma miejsc zerowych to rysuje os x ale parabola jest w powietrzu ramiona skierowane w
dół plusy bo >
16 sie 11:53
historyk: znaczy do góry sorki
16 sie 11:54
Jerzy:
a dlaczego w dół ?
x2 + 4 > 0 jest spełnione dla dowolnego x
16 sie 11:54
historyk: poprawiłam 11 54 do góry a dodatnie
16 sie 11:55
historyk: jaki będzie tutaj przedział
16 sie 11:56
Jerzy:
x ∊ R ..patrz 11:54
16 sie 11:57
historyk: okej a gdyby było < to są minusy
16 sie 11:58
Jerzy:
x2 + 4 < 0 ⇔ x∊ {Φ} ( brak rozwiązań )
16 sie 11:59
historyk: czyli jak mam inny przykład −x2−1<0
Δ=−4 nie ma ms zerowych rysuje os x parabola w powietrzu tylko ze ramiona w dół
16 sie 12:00
Jerzy:
ta parabola leży całkowicie pod osią OX, a więc ta funkcja przyjmuje tylko wartośći ujemne,
zatem: −x2 −1 < 0 ⇔ x ∊ R
16 sie 12:02
historyk: myslę , że już coś kumam dzięki Jerzy a mam takie pytanie podchodzę do matury poprawkowej w
sierpniu czy są jakieś zadania które warto powtórzyc mam równy tydzień na powtórkę
16 sie 12:05