15 sie 00:40
6latek :

Objasnie teraz tylko zadanie nr 18 i wystarczy na dzisiaj
x>0 musi byc
Obwod tego prostokata to
2*2x+2*3x=30 ( to wynika z zadania
4x+6x=30
10x=30 to x=3
Krotszy bok oznaczmy go a =2*x=2*3=6
Dluzszy bok oznaczmy go b= 3*x=3*3=9
P= a*b
P= 6*9= dokoncz i zaznacz prawidlowa odpowiedz .
Na dzisiaj juz wystarczy jestem juz zmeczony
15 sie 00:53
maciu: co to znaczy ze stosunek dlugosci bokow jest rowny 3:2?
15 sie 00:57
Adam:

tgα=1/2
znamy kąty dla tangesa 30, 45, 60 stopnii
| | √3 | |
tg30<tgα<tg45 |
| <1/2<1 |
| | 3 | |
więc α jest pomiędzy 30 a 45 stopnii
15 sie 00:57
maciu: adam,a jakie to 17 czy 18
?
15 sie 00:57
Adam: boże nieogarnięty jestem
tg0<tgα<tg30
więc między 0 a 30
15 sie 00:58
Adam: zgadnij
15 sie 00:59
Adam: 17
15 sie 00:59
maciu: nie chce mi sie w ten link klikac tyle razy,ale hola hola,kawalerze ja nic z tego nie
rozumiem,prosze jaśniej krok po kroku i napisz co liczysz
15 sie 01:00
Adam: ten trójkąt to wycinek z rombu
15 sie 01:00
maciu: ah,jak uwazasz to zadanie jest chyba za trudne
15 sie 01:01
15 sie 01:01
maciu: tak to rozumiem
15 sie 01:01
maciu: ten trojkat to 1/4 rombu tak?
15 sie 01:01
maciu: a po co ten tg? dlaczego a nie np cotanges? skad ja mam to wiedziec,objasnij prosze
15 sie 01:02
Adam:
15 sie 01:03
Adam: ctg też może być
15 sie 01:03
maciu: a czemu ten rysunek jak w poleceniu nie ma obrazka? to z tresci zadania tak narysowałeś?
15 sie 01:04
Adam: ale trzymajmy się tangesa
z kątów typowych, czyli tych których każdy szanujący się człowiek powinien znać
| | √3 | |
mamy tg30= |
| , tg45=1, tg60=√3 stopni |
| | 3 | |
twoim zadaniem jest odnaleść między którymi znajduje się twój tgα
15 sie 01:06
Adam: tak
15 sie 01:06
maciu: czekaj chwile
15 sie 01:06
maciu: tg 30 stopni to 0,5000
15 sie 01:08
maciu: ale po co ten tg
15 sie 01:08
15 sie 01:09
15 sie 01:10
maciu: to wiem ze tg a =a/b
15 sie 01:10
Adam: tg bo potrzebujemy wiedzieć gdzie znajduje się kąt
15 sie 01:11
maciu: tak masz racje tg a= 0,5774 na sinus patrzyłem,ale dalej nie rozumiem
15 sie 01:11
maciu: słuchaj ja tego dzisiaj nie pojme,bardzo prosze napisz mi jak do tego dojsc krok po kroku,a
jutro z samego rana nad tym usiade,bardzo prosze
15 sie 01:12
Adam: tangens w przedziale od 0 do 90 stopni "skaluje" się z kątami
tzn. rośnie wraz z nimi
15 sie 01:12
Adam: porównując nasz tgα to któregoś z nich znajdujemy rozwiązanie
15 sie 01:13
maciu: zawsze w zadaniach tego typu tg szukac najlepiej?
15 sie 01:13
Adam: jeśli tgβ<tgα<γ gdzie α,β,γ mają od 0 do 90 stopnii
to β<α<γ
15 sie 01:14
Adam: nie no, tangens akurat był pod ręką
15 sie 01:15
Adam: tzn. lepiej to zrobić tangesem niż np liczyć pitagorasem i potem sinusem, ale to moje zdanie
15 sie 01:15
maciu:

ale w 1 03 źle rysunek zrobiłeś,nie zachowałeś proporcji
15 sie 01:16
maciu: ale tam pisze miata kąta alfa, to nie narzuca nam tg,jakbybyło sinus?
15 sie 01:17
Adam: tzn.?
i czemu rysujesz deltoid
15 sie 01:17
Adam: sorry oznaczyłem sobie alfą, a tam jest też
15 sie 01:19
maciu: jaki deltoid tam jest 2 razy większa to musi być dwa razy ten,większy czy tu nie musi być
proporcji
15 sie 01:19
maciu: nie przepraszam,masz rację bo przekątna pozioma ma 2 ,a pionowa 2razy mniejsza pojmuje
15 sie 01:20
6latek : Romb ma szystkie boki rowne maciu
A u Ciebie ?
15 sie 01:21
Adam:

to np. tgβ=2x/x=2>
√3=tg60 więc β>60
15 sie 01:23
maciu: no pisze że mi sie przekotne pomylily,pojmuje i to 18 tez pojmuje 54 pole
15 sie 01:23
maciu: jeszcze jutro nad tym zadaniem 17 siade,może jest jeszcze jakis prostszy sposób,cos podstawić?
15 sie 01:24
6latek : Nie ma prostego sposobu Napisz co wiesz o przekatnych w rombie
15 sie 01:26
maciu: jedna jest dłuższa pozioma od pionowej
15 sie 01:27
6latek : Pytanie nastepne
Pod jakim katem te przekatne sie przecinaja ?
15 sie 01:28
6latek : Jak pozniej zobaczysz to bedzie bardzo wazne
15 sie 01:29
maciu: 90 prostym
15 sie 01:30
15 sie 01:30
Adam: szczerze to z samymi kątami typowymi się nie obejdzie, będziesz musiał popatrzeć w tablice
15 sie 01:31
maciu: nie pojmuje dlaczego 180 stopni mają jak to jest czworokat
15 sie 01:31
6latek : Dobrze
Bardzo wazne jest ze sie tez punkt przecicia tych przekatnych dzieli je na polowy
15 sie 01:32
maciu: pojmuje to
15 sie 01:32
Adam:

przeciwne boki są do siebie równoległe
15 sie 01:35
Adam: stąd α+β=180
15 sie 01:35
maciu: no dobrze ale w kwadracie chyna też,i ma 360 a pozatym to można nawet zrobić z rombu 2 trójkąty
i 180 + 180,,ale to rozumowanie drugie jest chyba złe
15 sie 01:38
Adam: kwadraty to romby
15 sie 01:47
6latek :

Rysujemy szkic (nie musi byc bardzo dokladny rysunek
Masz zrozumiec zadanie W zadniu jest napisane ze jedna z przekatnych jest dwa razy wieksaz od
drugiej
E to punkt przecia sie przekatnych
Zalozmy ze przekatna AC jest 2 razy wieksza od Przekatnej BD
Mamy wtedy ze BD=x i AC= 2x
TO oznaczmy na rysunku
AE=EC=x
| | 1 | |
Kat BAD=α to kat BAE= |
| α |
| | 2 | |
Zaznacz to sobie na rysunku (ten kat zielony
ROzpatrujemy trojkat prostokatny (bo przekatne w rombie przecinaj sie pod katem prostym
BAE
| | 1 | | | | 1 | |
W trojkacie tym tg |
| α= |
| = |
| |
| | 2 | | x | | 2 | |
Odczytaj dla jakiego kata tg=0,5
nastepnie ten wynik pomnoz przez 2 bo masz polowe kata a masz mie caly kat i co tam masz
odczytac ?
15 sie 01:48
Metis: maciu będzie Wam wszystkim wisiał skrzynkę piwa i ogromne bukiety kwiatów

... bez
względu na wynik
15 sie 01:50
Adam: ale nie może sobie tak po prostu pomnożyć przecież
15 sie 01:50
Adam: a już rozumiem
15 sie 01:51
6latek : Czesc
Metis 
Niech chociaz raz podziekuje to juz bedzie inaczej
15 sie 01:53
6latek : maciu jest chyba w szoku
15 sie 01:57
bezendu:
On jest w RIO, to sportowiec
15 sie 01:58
Metis:
15 sie 02:01
6latek : Ale mu jest matura do tego potrzebna
15 sie 02:01
Metis: Oby mu się udało
15 sie 02:04
maciu: Jestem w szoku niewiele rozumiem z rysunku
15 sie 02:07
maciu: Od slowa zaznacz nic nie pojmuje
15 sie 02:09
Metis: rozpatrujemy=bierzemy pod uwagę tylko= patrzymy tylko na
15 sie 02:10
maciu: Dla 27
15 sie 02:32
6latek : | | 1 | | 1 | |
To w takim razie |
| α=27o to α= |
| α*2= 27o*2=54o |
| | 2 | | 2 | |
Zaznacz w ktorym przedziale ta odpoweidz sie miesci
15 sie 09:40
6latek : W takim razie od poczatku czego nie rozumiesz ?
tam te kropki niebieskie to sa zaanaczone katy proste (to chyba wiesz i nie powinien to byc
dla ciebie problem
Co dalej nie rozumiesz ale po kolei
15 sie 09:43
maciu: dlaczego tam jest połowa kąta,a nie cały
15 sie 13:13
6latek : maciu . nalezaloby najpierw sie przywitac
jednak zanim przejdziemy do dalszej pomocy dla Ciebie oficjalnie w nowym poscie przeprosisz
wszystkich ktorych obraziles na forum
Nie tutaj piszac ok tylko nowy post
Przeprasam wszystkich ktorych obrazilem na forum .
Jesli to zobacze bede CI dalej pomagal OK?
Musisz zrozumiec ze nie tylko Twoi rowiesnicy tutaj CI pomagaja ale takze duzo starsi od
Ciebie
np Eta to jestPani doktor (nie lekarz tylko ma stopien naukowy ) matura 1968r (dobrze
widzisz
Mila Pani z wyzszym wyksztalceniem matematycznym
Jerzy nauczyciel (tez starszy
Studenci , obecni maturzysci (np Omikron
ja absolwent Technikum Mechanizacji Rolnictwa w Grodkowie (1973−1978)
Po prostu nam to sie miesci w glowie zeby miec takie braki .
Czekam na ten post i wtedy bede pomagal OK?
15 sie 13:46
Dziadek Mróz:
Nie zapominaj o Panu inż. Dziadku Mrozie
15 sie 13:50
6latek : Tak a takze o Jolancie (wiesz co napisales do niej
15 sie 13:52
maciu: nie pojmuje,a co ja złego zrobiłem kogo mam przepraszać i za co ? mili nie obraziłem,ani w
żaden sposób nie ponizylem,a co ja takiego brzydkiego do ety napisałem?tez jej w zaden sposob
nie urazilem,wszystkie odpowiedzi napisala zle,to napisalem tylko,ze jak nie ma pewnosci to
niech nie pisze
15 sie 13:53
maciu: aha ja tez jestem z okolic grodkow brzeg olawa
15 sie 13:54
nick: co za typo, nie wierze XD
15 sie 13:57
6latek : Maciu ja naprawde nie wierze w to co teraz piszesz
Mieszkasz tak naprade blisko mnie .Ja kolo Ziębic
15 sie 14:03
maciu: no,do grodkowa,nie mam daleko nie wiem gdzie ziebice ja jestem z okolic brzegu(woj opolskie)
15 sie 14:04
6latek : ja mieszkam w dolnoslaskim (zobacz sobie Strzelin albo Zabkowice slaskie (tam beda Ziebice
Ale nie o tym
czekam maciu .
15 sie 14:09