%
maciu: procenty mam opanowane dobrze,ale mam problem z takimi złosliwymi zadaniami
naprzyklad
liczby a i c sa dodatnie liczba b stanowi 48% liczby a oraz 32 % liczby c wynika stad ze
c= 1,5a c= 1,6a c=0,8a c=0,16 a
nie bardzo interesuje mnie rozwiazanie bo wiem że co to 0,48/0,32,ale prosze mi to objasnic jak
wykonywac takie zadnia podchwytliwe gdzie nie mozna proporcji zastosować
14 sie 16:21
6latek : Jedyna rada jak moge CI dac to czytac zadnie ze zrozumiem
Wydaje nmi sie ze innej nie ma
14 sie 16:26
Omikron: Zamień na ułamki zwykłe.
Co jest w tym zadaniu podchwytliwego?
14 sie 16:27
mycha:
b= 0,48a i b= 0,32 c
to 0,48a=0,32c /: 0,32
Odp: A
14 sie 16:28
6latek : Ale on napisal ze nie interesuje go rozwiazanie bo wie jakie jest .
Tylko tutaj jest taki ból w tym zadaniu ze nie mozma ulozyc proporcji i maciu juz ginie
14 sie 16:30
===:
Każde zadanie z treścią sprowadza się do zapisania jego treści działaniem/działaniami
... i po kolej
liczba b stanowi 48% liczby a czyli b=0,48a
liczba b stanowi 32% liczby c czyli b=0,32c i teraz przyrównaj 0,48a=0,32c ⇒ c=
14 sie 16:32
maciu: dokładnie,a co jest podchwytliwego? wszystko dla mnie
14 sie 16:32
Dziadek Mróz:
| | 1 | |
1% z liczby x = |
| x = 0.01x |
| | 100 | |
liczba x stanowi 10% liczby y:
x = 0.1y
b = 0.48a
b = 0.32c
0.48a = 0.32c | : 0.32
14 sie 16:33
maciu: ale to zadanie jest porąbane naprawde,ono nie sprawdza wiedzy,ono jest tylko po to żeby się
pomylić
14 sie 16:33
Dziadek Mróz:
0.48a = 0.32c
bo
b = b
14 sie 16:34
Dziadek Mróz:
Bo takich głupot się uczy w szkołach, a PIT−a nie ma komu liczyć
14 sie 16:34
maciu: liczba x stanowi 10% liczby y:
x = 0.1y
a skąd to wiesz? gdzie to jest napisane
14 sie 16:34
===:
... i wszystko jasne ... nie mów tu nam, że masz procenty opanowane
Pojęcia o nich nie masz

!
14 sie 16:38
6latek : maciu nie kompromituj sie juz

takie zadanie sprawdza to czy umiesz myslec . jesli sie pomylisz w obliczeniach ale zapiszes
dobrze to co masz obliczyc to beda punkty
Piszsesz ze masz procenty obcykane ale nie wiesz ze 10%=0,1
14 sie 16:38
14 sie 16:40
6latek : Czesc
=== 
On ma procenty opanowane jesli bedzie tak np
25−−−−100%
12−−−−−−x% wtedy wezmie kalkulator i policzy i ma punkty
14 sie 16:42
mycha:
Zad14
Odp B x= 0
14 sie 16:43
maciu: a co z licznikiem x−2,za x nic nie wstawiac?
14 sie 16:44
mycha:
podstaw za x=0 do równania
14 sie 16:44
maciu: pasuje,tu nie trzeba delty liczyć?
14 sie 16:45
mycha:
licznik , to na "górze" ( jak sam wczoraj pisałeś!
a teraz piszesz licznik : x−2
Naucz się chociaż odróżniać licznik od mianownika !
14 sie 16:46
mycha:
Zdecyduj się : czy chcesz liczyć? czy tylko podstawiać ( by zdać na 30%
14 sie 16:47
maciu: no,pomyliło mi się,ale skąd mam wiedzieć kiedy mam w takich przypadkach delte liczyć? a kiedy
podstawiać?
14 sie 16:48
mycha:
No do jasnej−ciasnej

Nie chcesz niczego liczyć! tylko podstawiać i kalkulatorem się bawić!
To po co pytasz ? co masz robić?
Podstawiaj i zakreślaj dobrą odp
14 sie 16:50
6latek : N0 jak skad masz wiedziec ?
jesli masz odpoweidzi do wyboru to podstawiaj a jesli nie to licz
czy tak trudno wpasc na to ?
14 sie 16:57
maciu: mi chodzi o to że jak delte policze i wyjdzie mi np x1 x2, to tam w mianowniku x−2 ma być 2 i
to też by było rozwiązaniem
14 sie 17:00
6latek : Wiesz co ja podejrzewam ze TY zadnego zadania nie zrobiles w liceum
Moze jedynie w podstawowej szkole jak Cie przypilnowala mama czy tato
Niedawno pisalismy o rozwiazywaniu rownan wymiernych
gdzie na poczatku wyznaczamy dziedzine .
Moze rozwiaz to rownanie tutaj
14 sie 17:05
Dziadek Mróz:
maciu a 2 jabłka z 3 to ile jest jabłek?
14 sie 17:06
maciu: to znaczy ze jakby w delcie wyszło 2, to nie mogłobybyć bo dziedzina wyklucza? i nie liceum
tylko technikum
14 sie 17:08
mycha:
Dokładnie tak jak teraz mądrze piszesz ( chyba po raz pierwszy)
14 sie 17:09
maciu: kiedy mądrze w 17 08?
14 sie 17:10
6latek : Przeciez widzisz ze jak wstawisz za x=2 to dostaniesz zabronine dzielenie przez0
wiec tamgdzie sa takie odopwiedzi to je odrzucasz
Zostana tutaj 2 i etraz sobie wybierz ktora .
Tego zadania nawet nie rzeba rozwiazywac tak praktycznie .maz wszystko podane na tacy
14 sie 17:10
mycha:
tak
14 sie 17:10
6latek : Maciu i na
tym polegaja wlasnie proste sposoby o ktore pytales
Ale najpierw nalezy rozwiazac pare zadan mormalnym sposobem zeby zalapac inne
14 sie 17:12
6latek : Jak wyjdzie Δ=2 to wcale nie przesadza o tym ze miejsce zerowe od razu rowne jest 2
Nalezy te miejsca policzyc i dopiero sprawdzic .
14 sie 17:14
6latek : Tak samo jak w zadaniu nr 13
Od razu widac ze prawidlowa odpowiedz to d) bez zadnego liczenia tylko wiedzac to ze jeskli
prostesa rownolegle to maja jednakowe wspolczynniki kierunkowe
czyli prosta rownolegla musi miec wspolczynnik a=2 a taka jest odpowiedz tylko d)
zadanie do minuty i jedzies dalej
14 sie 17:18
6latek : Zobaczymy co wyniosles z z nocnego postu
ZRob tutaj zadanie nr 10 (rtylko masz policzyc r a nie R
14 sie 17:22
maciu: mam tak narazie √9 √16
14 sie 17:26
maciu: AB=5
14 sie 17:28
6latek : zaraz sobie gdzies te dane zapiszse
Przeciez wiesz e √9=3 a √16=4 to √9*√16= 12
Ale nie wiem czy dobrze liczysz
14 sie 17:29
maciu: przeciez to sie dodaje √9 + √16 = √25=5
14 sie 17:30
14 sie 17:31
6latek : ja wiem jak sie liczy dlgosc odcinka (zanm ten wzor
Nie mozesz tak dodawac
√9+√16≠√25≠5 sprawdz sobie na kalkulatorze
√9+√16= 3+4=7
Wzor jest taki
AB= √x2−x1)2+(y2−y1)2
postawaimy
|AB|= √(5−2)2+(3+1)2= √32+42= √9+16= √25 =5
Ogolnie √a+b≠√a+√b
natomiast \ogolnie √a*b= √a*√b
Masz wyliczona dlugosc boku wiec licz teraz r
Mozesz liczyc na kilka sposobow
Znajdz wzor od Ety i policz
Potem CI pokaze inaczej
14 sie 17:40
maciu: ok
14 sie 17:42
14 sie 17:44
maciu: 1,44 wyszło teraz znajde odp
14 sie 17:46
maciu: odp d
14 sie 17:47
kyrtap: coraz bardziej tępe społeczeństwo nam wyrasta
14 sie 17:50
6latek : To teraz powidz mi jak dlugo to liczyles ? Ile minut ?
14 sie 17:51
maciu: to usun sie ze spoleczenstwa,zawsze jednego mniej
14 sie 17:51
maciu: 2,3 minuty
14 sie 17:51
6latek : Czesc
kyrtap 
Nie zostal po prostu dobrze przypilnowany .
Nie wnikam juz kto zawinil
14 sie 17:53
6latek : A mnie to zajelo tyle czasu co wstawienie do wzoru na r a
| | 5√3 | |
r= |
| odpowiedz d) zadkreslam punkt do 30% i jade dalej |
| | 6 | |
14 sie 17:55
maciu: ma ma być 5 czy 7 te a?
14 sie 17:55
maciu: ja mysle ze ten arkusz jest zly i nie ma co brac go na powaznie
14 sie 17:57
6latek : Napisalem w poscie 17:40
Nawet jesli bys pomyslal to w zadnej z odpoweidzi nie masz 7 wiec musi byc 5
14 sie 17:57
maciu: ale potem napisales podstawiamy i wyszło 5
14 sie 17:58
6latek : Jak bedziesz mial takie podejscie do sprawy to w koncu Ciebie nie bedzie nikt bral na powaznie
14 sie 17:58
maciu: a jakie ja mam podejscie
14 sie 18:00
6latek : mamy pod piwerwiastkiem 9+16 a 9+16=25 a √25=5
14 sie 18:00
maciu: zobacz na komentarz 17 30 wyszło mi 5 a ty napisales ze nie mozna tak robic
√9+√16≠√25≠5 sprawdz sobie na kalkulatorze
√9+√16= 3+4=7
a gdzie mi 7 wyszlo?
14 sie 18:01
6latek : Jeszcze raz dokladnie przeczytaj to co napisalem
Dobrze CI wyszlo 5 ale masz zly zapis
√9+√16 wez kalkulator i napisz ile CI wyszlo
14 sie 18:05
maciu: 7,ale ja to akurat bez kalkulatora liczyłem
14 sie 18:06
6latek : Teraz zobacz na post 17:30 co napisales
czy √25 to jest to samo co √9+√16? (a to Ty napisales nie ja
14 sie 18:09
maciu: w 17 30 nie mam złego zapisu
14 sie 18:09
maciu: tak to to samo
14 sie 18:10
6latek : To pozostan dalej w swiom blogim przekonaniu ze masz dobrze
Nastepne zadanie napisz w osobnym poscie
14 sie 18:11
maciu: masz racje
14 sie 18:12
Omikron: Maciu, czy Twoim zdaniem √101=√100+√1=10+1=11?
14 sie 18:13
maciu: nie √101 = 10,04, ma racje mój błąd
14 sie 18:18
maciu: jak sie zabrac za zadanie 3?
14 sie 18:20
maciu: mam tak
1kalkulator 60zł,ale że 20%mniej to 48 zł
48*20=960
1200−960 = 240
240:60=4
o 4 kalkulatory tak?
14 sie 18:24
maciu: proporcje
x=100*4 = 20% o 20 %?
20
14 sie 18:29
kyrtap: na maturze też się tak będziesz pytał czy tak czy nie?
14 sie 18:30
maciu: ale to nie jest matura
14 sie 18:31
6latek : Przed obnzka 1 Kalkulator kosztuje 60zl
PO obnice o 20% 1 kakilator kosztuje 48zl
Za cene 1200zl mozemy kupic x kalkulatorow
wiec 48zl*x=1200zl
x=25 kalkulatorow
Wychodi a to ze tych kalulatorow mozna kupic o 5 sztku wiecej
Teraz mysl ile to stanowi procent
14 sie 18:34
Dziadek Mróz:
Zadanie 3.
Za 20 takich samych kalkulatorów zapłacono 1200zł. Gdyby cena kalkulatora była o 20%
niższa, to liczba kalkulatorów, które można byłoby kupić za tę samą kwotę wzrosłaby o
A. 20% B. 25% C. 40% D. 75%
x − cena kalkulatora
y − cena kalkulatora po obniżce
y = 60zł * 0.8 = 48zł
z − ilość kalkulatorów po obniżce kupionych za 1200zł
Proporcja:
20 kalkulatorów − 100%
25 kalkulatorów − k%
−−−−−−−−−−−−−−−−−
Odp. ...
14 sie 18:34
6latek : Ma byc za cene 1200zl mozemy kupic x kalkulatorow po 48zl
14 sie 18:35
maciu: a skąd ja mam wiedzieć o jaką cene chodzi czy po obnizce czy przed?
14 sie 18:36
6latek : Zadanie czytamy ze zrozumieniem
14 sie 18:37
kyrtap: XD
14 sie 18:40
maciu: w zadaniu 4 mam przez 2 pomnożyć?
6−2x−5?
14 sie 18:42
maciu: 6−2x−5<x−1
6−3x−4<0?
14 sie 18:44
6latek : Tak wszystkie wyrazy nierownosci masz pomnozyc obustronnie przez 2
14 sie 18:45
maciu: a za dziubkiem też x−1?
14 sie 18:45
6latek : tez . Przeczytaj moj post wyzej
14 sie 18:46
maciu: 6−4x−10<2x−2
4x−16<2x−2
2x−14<0
x−7<0
14 sie 18:49
maciu: 2 linija źle
ma być
−4−4x < 2x−2
−6x −2 <0
−x −0,33<0
14 sie 18:51
6latek : Caly post 18:49 zle
14 sie 18:54
maciu: A 18 51?
14 sie 18:56
6latek : 18:51 to juz mistrzostwo świata .
14 sie 18:57
maciu: nic nie rozumiem,to dobrze?
14 sie 18:58
maciu: 2x−5
wydaje mi sie ze tego nie powinienem mnozzyc przez 2
14 sie 18:59
6latek : | | 2x−5 | |
Dobrze CI sie wydaje bo przecie 2* |
| = 2x−5 po skroceniu dwojek |
| | 2 | |
14 sie 19:03
maciu: no to po co piszesz wszyskie wyrazy!
14 sie 19:04
6latek : | | 2x−5 | |
czyli bedzie tak 2*3−2* |
| <2(x−1) |
| | 2 | |
6−(2x−5)<2x−2
6−2x+5<2x−2 dalej ty
14 sie 19:05
6latek : | 2x−5 | |
| to jest jeden wyraz |
| 2 | |
Myslaem z echociaz to wiesz
14 sie 19:06
maciu: a czemu nawias? ja mam tak
6−2x−5<2x−2
14 sie 19:07
6latek : To zadanie skoncz tutaj nastepne pisz w innym poscie
Nie chce mi sie tyle przewijac do linku z zadaniami
14 sie 19:08
maciu: ok mam tak 6−2x+5<2x−2 dalej robie sam nie pisz proszw
14 sie 19:09
6latek : Dlatego ze 2x−5 to jest jeden wyraz
14 sie 19:09
maciu: 11−2x<2x−2
13<0
14 sie 19:11
maciu: zadan przedzial nie pasuje
14 sie 19:12
6latek : Nie zartuj
14 sie 19:12
6latek : 6−2x+5<2x−2
11−2x<2x−2
niewiadone na lewo wiadome na prawo licz
14 sie 19:14
6latek : latwy do zdobycia punkt poszedl sie .......
14 sie 19:18
maciu: −4x = −13 albo
−4x < −13
14 sie 19:18
6latek : przeciez to jest nierownosc a nie rownanie wiec ktory zapis?
i licz dalej
14 sie 19:19
6latek : i uwazaj tutaj przy rozwiazywaniu (jest pulapka
14 sie 19:20
maciu: wiem na czym ta pulapka polega nie bedzie minusa
x<3,25?
14 sie 19:25
6latek : tam powinno byc
−4x≤−13 bo w nierownosci wyjsciowej mamy ≤ a nie < (a ja piszse za Toba
14 sie 19:27
maciu: wiem ale nie wiem jak to kewske ma byc B
14 sie 19:28
6latek : Wlasnie w nia teraz wpadles
Twoje rozwiazanie po porawieniu zwrotu jest takie x≤3,25
POmysl jeszce troche dlaczego to rozwiazanie jest zle ?
14 sie 19:30
6latek : MOzesz pisac tez tak <=
14 sie 19:30
maciu: nie wiem naprawde cos z odpowiedziami nie tak?
14 sie 19:32
maciu: cos nie tak z 3,25 ? ma być w ułamku
14 sie 19:33
6latek : Jedna z tych odpowiedzi jest dobra
TY sie zastanow na d tym przez jak liczbe podzieliels obie stony nierownosci teraz ( dodatnia
czy ujemna ?
Juz wiesz ? czy dalej nie wiesz ?
14 sie 19:35
maciu: podzielilem przez 4
14 sie 19:36
maciu: trzeba zmienic znak >?
14 sie 19:37
maciu: wytlumacz prosze szybko bo chce robic nastepne..
14 sie 19:37
6latek : −4x≤−13 po podzieleniu przez 4 mamy
a ty przeciex napisale x≤3,35 bo U{13}[4}= 3,25 i to jet akuratnie prawda
Wiec przez jaka liczbe podzieliles ?
14 sie 19:40
maciu: przez 4
14 sie 19:41
maciu: −x<=13/4 co dalej z tym zapisem?
14 sie 19:42
maciu: −x<−4 to tak jakby
x>4?
14 sie 19:42
maciu: o co chodzi w zadaniu 6?
14 sie 19:43
6latek : Tak podzieliles przez liczbe ujemnia (−4) i nalezy zniemic zwrot nirownosci na przeciwny
wiec rozwiazanie powinno byc takie
x≥3,25 (ale nie ma takiej odpowiedzi
TO zanczy ona jest tylko jest zapisana inaczej
14 sie 19:43
6latek : Kalkulaor tutaj nie pomoze
| | 1 | | 1 | | 3 | |
Trzeba wiedziec ze 0,25= |
| 0,5= |
| 0,75= |
| |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
Wiec ktory to przedzial ?
napisalem zebys nowe zadania dal w innym poscie
14 sie 19:46
maciu: juz to pojmuje,szostego w ogole nie rozumiem,o co wnim chodzi
?
14 sie 19:46
maciu: jedna czwarta
14 sie 19:47
maciu: zalozylem nowy
14 sie 19:52
Dziadek Mróz:

Zadanie 4.
| | 2x − 5 | |
Zbiorem wszystkich rozwiązań nierówności 3 − |
| ≤ x − 1 jest przedział |
| | 2 | |
| | 3 | | 1 | |
A. [ |
| , +∞) B. [3 |
| , +∞) C. [4, +∞) D. (−∞, 6] |
| | 4 | | 4 | |
| | 2x − 5 | |
3 − |
| ≤ x − 1 | *2 |
| | 2 | |
6 − 2x + 5 ≤ 2x − 2
6 − 2x + 5 − 2x + 2 ≤ 0
−4x + 13 ≤ 0
−4x ≤ −13 | :(−4)
14 sie 19:58
maciu: odp B?
14 sie 19:59
Smule: Jesli masz x nalezacy od (2, 4> to znaczy, że rownanie/funkcja jest spelniona dla kazdego x z
przedzialu. Mozesz wstawic 3, 4, 3.5, 2.32 itd. i równanie będzie dalej spełnione.
| | 3 | |
W zadaniu 6 jest podobnie. Patrzysz na wykres i sprawdzasz jaki jest y dla − |
| . Wychodzi y |
| | 2 | |
= − 1.5
Potem patrzysz na
√2 czyli około 1.4. Wychodzi y = −2.
No to −2*−1.5 = 3
W którym przedziale jest ta liczba? Kumasz o co chodzi?
14 sie 20:02
Smule: Mowie o zad. 6.
14 sie 20:02
maciu: pol na pol, mam wyliczyć wartość x dla y1 i x2 dla y2 i pomnozyć?
14 sie 20:04
Smule: Tak
14 sie 20:04
Smule: | | 3 | |
Jaki jest y dla x = − |
| ? |
| | 2 | |
Jaki jest y dla x =
√2?
14 sie 20:05
maciu: to trudne zadania,nie wiem czy wpadłbym na to
14 sie 20:05
Smule: Na odwrot. Wartosc y1 dla x1 i wartosc y2 dla x2.
14 sie 20:05
Smule:

jaki y przyjmuje funkcja dla x = 1?
14 sie 20:06
Smule: no przyznam ci racje, ta matura jest dosc trudna jak na podstawe ale to zadanie jest akurat
proste.
14 sie 20:07
maciu: 2, a jak jest √2 to traktowac to jako 1,41?
14 sie 20:07
Smule: ta
14 sie 20:07
maciu: ta matura to nie jest z cke,nie nalezy jej traktowac powaznie
14 sie 20:08
Smule: matura jak matura. ale to zadanie powinienes potrafic zrobic.
14 sie 20:10
Smule: wiec napsiz mi jak je robisz
14 sie 20:10
maciu: no tak jak ty napisałeś znalazłem wartosci y i pomnozyłem je
14 sie 20:11
6latek : Sprawa przedstawia sie tak
Chyba dwa lata temu jak mature pisal bezendu tez wszycy myleli ze beda zdania
schematyczne
Bardzo sie wszyscy zdziwili na maturze bo sie okazalo ze nie byly schematyczne i nawet dobrzy
uczniowie wychodzili za sali placzac
Wiec potraktuj ja powaznie (chociaz jest trudna i probna
14 sie 20:12
Smule: to ktora odpowiedz
14 sie 20:13
maciu: ale słuchaj 6latek,inna sprawa jest taka,że tam jest więcej do zdobycia punktów niż zwykle
50%,nie ma funkcji kwadratowej w zamknietych,a to juz jest nienormalne i wogule kolejnosc
zadan jest nie naturalna, duzo dzialow jest ominientych i w dodatku to jest stara matura,a
jesli chodzi o maj 2014,to marzy mi sie miec mature na takim poziomie
14 sie 20:14
maciu: D
14 sie 20:15
maciu: w zadaniu 8 mam podstawić jakąś odpowiedż i sprawdzic tak?
14 sie 20:16
6latek : ja nie wiem co bedzie .
czy bedzie funkcja kwadratowa ? , A musi byc ? Moze byc wpleciona do innego zadnia .
Roznie moze byc . .
14 sie 20:17
Smule: a 512 to ktora potega dwojki?
14 sie 20:21
6latek : Ale wpierw zapytamy macia zcywie skad sie wzielo 512.
i tak poza tym mial zadanie pisac i innym poscie
14 sie 20:23
maciu: C
14 sie 20:24
maciu: bardzo prosze bez takich komentarzy 20 23
14 sie 20:25
Smule: 2x − 1 = 511
2x = 512
x = 9
tak szybciej
14 sie 20:25
maciu: 11 nie pojmuje,jak sie za to zabrać?
14 sie 20:27
Smule: zostaw to zadanie, nie bedzie takiego
14 sie 20:28
Smule: umiesz 21? pewniak na maturze
14 sie 20:28
maciu: ha,nierównośći to ja umiem jak mało kto,wiem że pewniak
14 sie 20:30
maciu: nie piszcie prosze odp ja ją zrobie i wam podam
14 sie 20:31
6latek : Nie odopwiedziales na moje pytanie 20:23 i naprawde nie komentuj tylko odpowiadaj na pyatnia
jesli wiesz a jesli nie wiesz to pisz nie wiem
14 sie 20:33
maciu: ta nierówność ma mieć taką postać?
−2x2+5x+3<=0?
14 sie 20:35
maciu: tylko nie pisac rozwiazania,ja sam to akurat umiem,bardzo prosze
14 sie 20:36
Smule: tak
14 sie 20:38
maciu: x1 3
x2 −1/2
14 sie 20:38
maciu: −2x2+−2x2= −4x2?
14 sie 20:38
maciu: x nalezy −0,5,3
14 sie 20:41
maciu: dobrze?
14 sie 20:47
6latek : Juz sam zapis rozwiaania dyskwalifikuje rozwiaznie zadania
CO to znaczy x nalezy −0,5,3?
czy to oznacza ze ta nierownosc ma 3 rozwiazania 0,5,i 3?
14 sie 20:50
maciu: x należy (−1/2,3)
14 sie 20:51
maciu: które z tych zadan zamknietych warto przeanalizować jeszcze?
14 sie 20:52
6latek : Rozwiazania dobre ale przedzial jest zapisany zle
Masz nierownosc slaba a anie ostra
14 sie 20:55
maciu: ile razy mam ci powtarzać ,że wiem o tym,ale nie pojmuje jak tą kreske zrobić
14 sie 20:56
6latek : Wczoraj pisalem
Poza tym nie o tym mowie
Mowie o tym ze masz zwrot nierownosci tak ≤(czy <=) a nie taki <
Wobec tego jesli zwrot jest taki ≤ to miejsca zerowe tez naleza do rozwiazania
| | 1 | |
i bedzie przedzial obustronnie domkniety czy < − |
| ,3> |
| | 2 | |
| | 1 | |
a nie przedzial otwarty (− |
| ,3) (przy takim zapisie miejsca zerowe nie naleza do |
| | 2 | |
rozwiaznia .
Tracisz przez to cenne punkty . Przynajmniej chociaz raz podziekuj za wlozona prace
14 sie 21:04