trójkąt prostokatny
matma_na: Mamy trójkąt prostokąny ABC o kącie A = 90o oraz AB < AC. Niech D, E, F lezą na boku BC tak ze
AD jest wysokością, AE jest wenetrzną dwusieczną, oraz AF jest srodkową.
Jak pokazać ze 3AD + AF > 4AE.
2 sie 09:23
matma_na: Czy można zakładać w takim zadaniu ze np AC=1
2 sie 15:33
6latek: ja mysle ze nie wolno tak zakladac
2 sie 17:18
Programista: Możesz, ale w niczym to nie pomoże.
2 sie 17:29
matma_na: no to można czy nie można w koncu?
2 sie 17:40
6latek: matma na
czy Ty teraz chodzisz do 1 klasy liceum czy skoczylas 1 klase .
Pytasz sie o takie rzeczy o ktore powinnas zapytac swojego nauczyciekla czy w zadaniach na
dowodzenie czy w stylu wykaz ze mozesz sobie przyjmowac dowolne wartosci
2 sie 19:00
matma_na: Ale tylko czy moge podstawić za AC=1 za reszte juz nie
2 sie 19:16
6latek: Wedlug mnie jesli nie ma tego wyraznie napisane w tresci to nie mozna podstawiac
2 sie 19:28
6latek: Poczekaj jeszcze moze ktos sie wypowie
Ja na Twoim miejscu zrobilbym porzadny rysunek do zadania
Nastepnie poczytal o srodkowej w trojkacie prostokatnym (czemu jest rowna ) i np wysokosci (jak
dzieli przeciwprostokatna
2 sie 19:32
matma_na: Wiem że środkowa w trójkącie prostokątnym dzieli trójkąt na dwa trójkąty równoramienne.
2 sie 19:39
2 sie 19:41
omikron: Nie możesz podstawiać dowolnej wartości, jak nie jest ona dana w poleceniu, jedyne co możesz
zrobić to oznaczyć sobie AC jako np. x.
2 sie 20:11
Mila:
Z jakiego zbioru masz to zadanie?
Z której klasy?
2 sie 20:18
Mila:
c*b=a*|AD|
| | c*b | | 1 | | b*c*√2 | |
3* |
| + |
| a> ?4* |
| |
| | a | | 2 | | b+c | |
spróbuj wyrazić b i c za pomocą przeciwprostokątnej a i funkcji tryg. kąta β.
β∊(45
o,90
o)
2 sie 20:24
matma_na: A nie można za AC=1 i wtedy by było łatwiej?
2 sie 20:31
Saizou :
nie można, wtedy ograniczasz się do grupy trójkątów prostokątnych o przeciwprostokątnej o dł. 1
ale moja rada jest taka: jak zrobisz to dla dł. AC=1 (czyli konkretnego przypadku), pomyśl nad
uogólnieniem tego
2 sie 20:37
Mila:
Jeżeli zrobisz tak, jak napisałam 20:24, to przez a będziesz mogła uprościć i po kłopocie.
2 sie 20:56
matma_na: Mila tzn jak wyrazić te b i c
2 sie 21:06
Mila:
Nie wiem po której klasie jesteś, zatem nie wiem jaki masz zakres przerobionego materiału.
Napisz to poradzę.
2 sie 21:07
matma_na: no teraz już w trzeciej bede
2 sie 21:10
jc: Mila, to nie taka prosta sprawa z tą nierównością z 20:24. Mam ją już od kilku godzin.
3 ab/c + c/2 > 4√2 ab/(a+b)
Przeciwprostokątną wolę oznaczyć literą c.
L ≥ √ab√6, P ≤ √8 √ab, niestety 8 > 6.
Wygląda na to, że warunek a2+b2 = c2 jest bardzo ważny.
2 sie 21:12
Mila:
Witaj
JC.

Nie jest prosta, wprowadzając uzależnienie za pomocą dł. przeciwprostokątnej i sinβ, cosβ
też mam nierówność z funkcją trygonometryczną.
Dlatego pytam z jakiego poziomu zadanie, może inny sposób trzeba znaleźć.
2 sie 21:17
Mila:
matmana
wg oznaczeń 20:24
Z jakiego zbioru zadanie?, Czy maturalne?
2 sie 21:23
matma_na: Mam kesrówki zadań ze szkoły na wakacje i nie jest napisane skąd. A czy jakies bardzo jest ono
trudne?
2 sie 21:24
Mila:
Wpisz poprzednie zadanie z tej kserówki, może są powiązane jakimś twierdzeniem ,
które mi nie przychodzi do głowy w tej chwili.
Nierówność trygonometryczną da się rozwiązań.
Może jednak jest łatwiejszy sposób.
2 sie 21:28
2 sie 21:33
2 sie 21:37
2 sie 21:55
jc: To była propozycja dla Mili.
2 sie 22:15
matma_na: A mozecie zerknąć na moje zadanie bo to juz chyba rozwiązane jest
3 sie 08:42
jc: Mam straszne rozwiązanie.
s
2 + t
2 ≥ 2st (*)
√s2 + t2 ≥
√2√st
s + t ≥ 2
√st (*)
(s+t)
√s2 + t2 ≥ 2
√2 st
Podstawiam s =
√a2+b2 = c, t =
√2ab
| 2ab | | ab | |
| + √2ab ≥ 4√2 |
| |
| c | | a+b | |
(3 razy korzystam z nierówności pomiędzy średnimi, zaznaczyłem *)
4 sie 00:13
Mila:
Ja rozwiązałam równanie trygonometryczne, ale też wredne i dlatego nie napisałam.
Myślę, że jest prostszy sposób, na pewno wymyślimy.
Pozdrawiam
4 sie 00:33