matematykaszkolna.pl
trójkąt prostokatny matma_na: Mamy trójkąt prostokąny ABC o kącie A = 90o oraz AB < AC. Niech D, E, F lezą na boku BC tak ze AD jest wysokością, AE jest wenetrzną dwusieczną, oraz AF jest srodkową. Jak pokazać ze 3AD + AF > 4AE.
2 sie 09:23
matma_na: Czy można zakładać w takim zadaniu ze np AC=1
2 sie 15:33
6latek: ja mysle ze nie wolno tak zakladac
2 sie 17:18
Programista: Możesz, ale w niczym to nie pomoże.
2 sie 17:29
matma_na: no to można czy nie można w koncu?
2 sie 17:40
6latek: matma na czy Ty teraz chodzisz do 1 klasy liceum czy skoczylas 1 klase . Pytasz sie o takie rzeczy o ktore powinnas zapytac swojego nauczyciekla czy w zadaniach na dowodzenie czy w stylu wykaz ze mozesz sobie przyjmowac dowolne wartosci
2 sie 19:00
matma_na: Ale tylko czy moge podstawić za AC=1 za reszte juz nie
2 sie 19:16
6latek: Wedlug mnie jesli nie ma tego wyraznie napisane w tresci to nie mozna podstawiac
2 sie 19:28
6latek: Poczekaj jeszcze moze ktos sie wypowie Ja na Twoim miejscu zrobilbym porzadny rysunek do zadania Nastepnie poczytal o srodkowej w trojkacie prostokatnym (czemu jest rowna ) i np wysokosci (jak dzieli przeciwprostokatna
2 sie 19:32
matma_na: Wiem że środkowa w trójkącie prostokątnym dzieli trójkąt na dwa trójkąty równoramienne.
2 sie 19:39
matma_na:
 ab 
Wiem ze wysokość h=

c 
2 sie 19:41
omikron: Nie możesz podstawiać dowolnej wartości, jak nie jest ona dana w poleceniu, jedyne co możesz zrobić to oznaczyć sobie AC jako np. x.
2 sie 20:11
Mila: Z jakiego zbioru masz to zadanie? Z której klasy?
2 sie 20:18
Mila: rysunek
 1 
|AF|=

a
 2 
 b*c2 
|AE|=

b+c 
c*b=a*|AD|
 c*b 
|AD|=

a 
 c*b 1 b*c*2 
3*

+

a> ?4*

a 2 b+c 
spróbuj wyrazić b i c za pomocą przeciwprostokątnej a i funkcji tryg. kąta β. β∊(45o,90o)
2 sie 20:24
matma_na: A nie można za AC=1 i wtedy by było łatwiej?
2 sie 20:31
Saizou : nie można, wtedy ograniczasz się do grupy trójkątów prostokątnych o przeciwprostokątnej o dł. 1 ale moja rada jest taka: jak zrobisz to dla dł. AC=1 (czyli konkretnego przypadku), pomyśl nad uogólnieniem tego emotka
2 sie 20:37
Mila: Jeżeli zrobisz tak, jak napisałam 20:24, to przez a będziesz mogła uprościć i po kłopocie.
2 sie 20:56
matma_na: Mila tzn jak wyrazić te b i c
2 sie 21:06
Mila: Nie wiem po której klasie jesteś, zatem nie wiem jaki masz zakres przerobionego materiału. Napisz to poradzę.
2 sie 21:07
matma_na: no teraz już w trzeciej bede
2 sie 21:10
jc: Mila, to nie taka prosta sprawa z tą nierównością z 20:24. Mam ją już od kilku godzin. 3 ab/c + c/2 > 42 ab/(a+b) Przeciwprostokątną wolę oznaczyć literą c. L ≥ ab6, P ≤ 8 ab, niestety 8 > 6. Wygląda na to, że warunek a2+b2 = c2 jest bardzo ważny.
2 sie 21:12
Mila: Witaj JC.emotka Nie jest prosta, wprowadzając uzależnienie za pomocą dł. przeciwprostokątnej i sinβ, cosβ też mam nierówność z funkcją trygonometryczną. Dlatego pytam z jakiego poziomu zadanie, może inny sposób trzeba znaleźć.
2 sie 21:17
Mila: matmana wg oznaczeń 20:24
 b 
sinβ=

⇔b=a*sinβ
 a 
 c 
cosβ=

⇔c=a*cosβ
 a 
Z jakiego zbioru zadanie?, Czy maturalne?
2 sie 21:23
matma_na: Mam kesrówki zadań ze szkoły na wakacje i nie jest napisane skąd. A czy jakies bardzo jest ono trudne?
2 sie 21:24
Mila: Wpisz poprzednie zadanie z tej kserówki, może są powiązane jakimś twierdzeniem , które mi nie przychodzi do głowy w tej chwili. Nierówność trygonometryczną da się rozwiązań. Może jednak jest łatwiejszy sposób.
2 sie 21:28
matma_na: poprzednie miałem to https://matematykaszkolna.pl/forum/329101.html
2 sie 21:33
jc: Jak rozwiążemy, wyjaśni się, czy zadanie było trudne. Przy okazji, Mila, wczoraj, może przedwczoraj, pojawiło się zadanie, z którym sobie nie poradziłem. https://matematykaszkolna.pl/forum/329059.html Może Ty dasz radę emotka
2 sie 21:37
matma_na: https://matematykaszkolna.pl/forum/329059.html to chyba nie mój poziom
2 sie 21:55
jc: To była propozycja dla Mili.
2 sie 22:15
matma_na: A mozecie zerknąć na moje zadanie bo to juz chyba rozwiązane jest
3 sie 08:42
jc: Mam straszne rozwiązanie. s2 + t2 ≥ 2st (*) s2 + t22st s + t ≥ 2 st (*) (s+t) s2 + t2 ≥ 2 2 st
1 1 22 

+

s t s2+t2 
Podstawiam s = a2+b2 = c, t =2ab
1 1 22 

+

c 2ab a+b 
2ab ab 

+ 2ab ≥ 42

c a+b 
ab c 

+

2ab (*)
c 2 
3ab c ab 

+

≥ 42

c 2 a+b 
(3 razy korzystam z nierówności pomiędzy średnimi, zaznaczyłem *)
4 sie 00:13
Mila: Ja rozwiązałam równanie trygonometryczne, ale też wredne i dlatego nie napisałam. Myślę, że jest prostszy sposób, na pewno wymyślimy. Pozdrawiamemotka
4 sie 00:33