geometria
matma_na: | | 3 | |
Pokaż ze w dowolnym trójkacie suma dowolnych dwóch środkowych jest nie wiąksza niż |
| |
| | 4 | |
obwodu.
1 sie 22:16
Metis: Przydałaby się
η
1 sie 22:19
6latek: A moze
Yeti
1 sie 22:28
Metis: Jak zwą , tak zwą
1 sie 22:31
matma_na: co>>
1 sie 22:35
Metis: O Yetim nie słyszałeś?
1 sie 22:35
matma_na: to zarty sa na tym forum?
1 sie 22:39
Metis: Także
1 sie 23:01
Jack: aj, udalo mi sie jedynie wykazac ze suma dlugosci wszystkich srodkowych jest wieksza od
| | 3 | |
|
| obwodu.  |
| | 4 | |
1 sie 23:02
6latek:

ABC to wierzcholki trojkata oraz wektory a b c odpoweidnio wektory AB BC CA
Zauwazamy ze a+b+c=AB+BC+CA=0 (wektory bede je oznacal *
Podnosimy ta rownosc sklalarowo do potegi drugiej − mamy
(a
*+b
*+c
*)
2= a
2*+b
2*+c
2*+2(a
*b
*+b
*c
*+c
*a
*)=0
a
*b
*+b*c
*+c
*a
*=−0,5(a
2+b
2+c
2)
Srodkowa p= a
*+0,5b
*
srdkow q = b
*+0,5c
* i r=c
*+0,5a
*
Podnosimy te wsektory skalrowo do potegi drugiej mamy
p
28=a
2+0,25b
2a*b
*
q
2*= b
2+0,25c
2+b
*c
*
r
2*= c
2+0,25a
2c*a
*
Dodajemy stronami te rownania i zastepujemy tez a
*b
*+b
8c
*+c
*a
*=−0,5 (a
2+b
2+c
2)
| | 5 | |
mamy p2+q2+r2= |
| (a2+b2+c2)+a*b*+b*c8+c*a*= |
| | 4 | |
| 5 | | 1 | | 3 | |
| (a2+b2+c2)− |
| (a2+b2+c2)= |
| (a2+b2+c2) |
| 4 | | 2 | | 4 | |
czyli p
2+q
2+r
2= 0,75(a
2+b
2+c
2)
Tutaj udowdnilismy ze suma kwadratow srodkowych trojkata jest rowna 0,75 sumy kwadratow
bokow tego trojkata
1 sie 23:06
6latek: Ajjj mielismy wykazac ze same dlugosci nie kwadraty dlugosci
1 sie 23:10
Metis: Może
Saizou się skusi ?
1 sie 23:11
Jack: witaj,
no i to dwoch a nie wszystkich trzech
1 sie 23:12
Jack:

z nierownosci trojkata w :
ΔASC :
2y + 2x > 2c
x + y > c
ΔASB
2y + 2z > 2a
y + z > a
ΔBSC
2x + 2z > 2b
x + z > b
| | 3 | | 3 | | 3 | |
Nasz obwod to 2a+2b+2c zatem |
| obwodu to |
| * 2 * (a+b+c) = |
| (a+b+c) |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
dodajac nierownosci
| | 3 | |
2x + 2y + 2z > a + b + c //* |
| |
| | 2 | |
| | 3 | |
3x + 3y + 3z > |
| (a + b + c) |
| | 2 | |
| | 3 | |
stad wiemy ze suma dlugosci wszystkich srodkowych jest wieksza od |
| obwodu. |
| | 4 | |
hmm chyba nie tego szukalismy

ale wkleje zeby bylo, a co mi tam...
1 sie 23:12
6latek: Witaj
Jack
1 sie 23:13
matma_na: | | 3 | |
Mam jeszcze pokazać ze suma dwóch środkowych jest nie mniejsza niż |
| obwodu. |
| | 8 | |
Moze ktoś pokazać jedno z nich. Fajnie by było jak by były te dwa dowody.
1 sie 23:19
jc:

Twierdzenie jest równoważne ze stwierdzeniem, że zielona droga jest dłuższa od czerwonej.
Wydaje się, że tak jest (zieloną drogą idziemy bardziej na około).
1 sie 23:29
matma_na: A da sie przeproadzić jakis formalny dowód ,czy to zadanie jest trudne bardzo?
1 sie 23:30
janoski: To zadanie na poziomie szkoły sredniej czy juz wyzej ?
1 sie 23:31
matma_na: srednia szkkoła
1 sie 23:34
6latek:

Z tw cosinusow mamy uklad rownann
{b
2=a
2+c
2−2ac cosβ
Z tego ulkadu masz ze m
1= 0,5(
√2b2+2c2−a2
Tak samo wylicz dlugosc srodkowej m
2
dodaj to i zobacz co wyjdzie (najwyzej wyjdzie zle .
1 sie 23:42
matma_na: nu druga jest analogiczna ale co dalej
/
1 sie 23:48
6latek: Jest analogiczna tzn jaka?
1 sie 23:48
jc:

Zamień małe litery na duże
Twierdzenie jest równoważne z nierównością AS + SB ≤ AD + DF + FB
(podstaw i zobaczysz: AS = 2/3 AF, BS = 2/3 BD, AD = AC/2 , BF=BC/2, DF=AB/2)
AD +DF ≥ AF = AS + SF
SF + FB ≥ SB
Dodajesz stronami, redukujesz SF i masz wynik.
1 sie 23:51
matma_na: 0,5(2a2+2c2−b2)1/2
1 sie 23:52
6latek: jc a to co ja proponuje to jest zle ?
czxy moz ejest wiecej liczenia ?
1 sie 23:53
matma_na: AD +DF ≥ AF = AS + SF
SF + FB ≥ SB
tutaj dodawać stronami?
1 sie 23:56
matma_na: czyli ze AD+DF+FB≥AS+SB ?
1 sie 23:58
jc: Tak

Ojej... Mała pomyłka. Powinno być:
Twierdzenie jest równoważne z nierównością AS + SB ≥ AD + DF + FB
2 sie 00:01
matma_na: jc dzieki a z podpunktem b) jak sobie poradzic
| | 3 | |
Mam jeszcze pokazać ze suma dwóch środkowych jest nie mniejsza niż |
| obwodu. |
| | 8 | |
2 sie 00:03
jc: Trochę pokręciłem

AD +DF ≥ AF = AS + SF
FB +SF ≥ SB
stąd
AD+DF+FB ≥ AS + SB
A więc
(AB+BC+CA)/2 ≥ (2/3) (AF + BD)
czyli
AF + BD ≤ (3/4) (AB+BC+CA)
2 sie 00:07
jc: Niestety mam inną pilną sprawę ... Jutro po południu
2 sie 00:08
jc: Spróbujmy tak
AB ≤ AS + SB
AD ≤ AS + SD
BF ≤ BS + SF
drugie i trzecie mnożymy przez 2 i wszystko dodajemy
AB + BC + CD ≤ (3 AS + 2SF) + (3 BS+2SD) = (2+2/3) (AF + BD) = (8/3) (AF+BD)
czyli
AF + BD ≥ (3/8) (AB + BC + CD)
Udało się
2 sie 00:18
matma_na: Super jestes WIELKI
2 sie 09:18