trygonometria
zad: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Wykaż że |
| + |
| + |
| − |
| =0 |
| | cos 6o | | sin 24o | | sin 48o | | sin 12o | |
31 lip 10:46
6latek: Moze by sprobowac zrobic to na raty
| | 1 | | 1 | | sin24+cos6 | |
Najpierw |
| + |
| = |
| i masz wzory na sinα+cosβ a takze |
| | cos6 | | sin24 | | cos6*sin24 | |
na
cosα*sinβ
| | 1 | | 1 | |
Potem tak samo zrobic |
| − |
| |
| | sin48 | | sin12 | |
31 lip 11:37
zad: jakoś nie wiem co z tym dalej
31 lip 11:54
6latek: Ja nie wiem czy to dobry pomysl ale bym tak probowal najwyzej wyjdzie zle
Przeciez masz wzory to podstawiaj i licz
31 lip 11:57
zad: jaki jest wzór na sinα+cosβ ?
31 lip 12:33
jc: Może to coś pomoże ?
... = (8 cos 24 cos 12 sin 6 + 2 cos 24 + 1 − 4 cos 12 cos 24) / sin 48
31 lip 12:52
jc: lub tak
cos 6 = cos (96 − 90) = sin 96 = 2 sin 48 cos 48
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
... = |
| + |
| + |
| − |
| |
| | 2 sin 48 cos 48 | | sin 24 | | sin 48 | | sin 12 | |
31 lip 13:05
Yeti:
Pomijam zapis stopni
i korzystam ze wzoru:
sin(a+b)= sin(a−b)+2sinb*cosa oraz
sin2a=2sina*cosa
sin48=sin132=sin(84+48)= sin(84−48)+2sin48cos84= sin36+2sin48sin6
podobnie
sin36=sin(24−12)+2sin12*cos24= sin12+2sin12*cos24
to
sin48= sin12+2sin12*cos24+2sin48*sin6 /: (sin48*sin12)
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| + |
| |
| sin12 | | sin48 | | sin24 | | cos6 | |
zatem podstawiając do lewej strony
| | 1 | | 1 | |
otrzymujemy : |
| − |
| =0=P |
| | sin12 | | sin12 | |
2 sie 23:01
Mila:
| | sin24+cos6 | | sin12−sin48 | |
L= |
| + |
| = |
| | sin24*cos6 | | sin48*sin12 | |
| | cos66+cos6 | | sin48−sin12 | |
= |
| − |
| = |
| | sin24*cos6 | | sin48*sin12 | |
=
| 2cos36*cos30 | | 2cos30*sin18 | |
| − |
| = |
| sin24*cos6 | | sin48*sin12 | |
| | cos36 | | sin18 | |
=√3*[ |
| − |
| ]= |
| | sin24*cos6 | | 2*sin24*cos24*2sin6*cos6 | |
| | √3 | | sin18 | |
= |
| *[cos36− |
| ]= |
| | sin24*cos6 | | 2*2 cos24*sin6 | |
| | √3 | | √5+1 | | sin18 | |
= |
| *[ |
| − |
| ]= |
| | sin24*cos6 | | 4 | | 2*(sin30−sin18) | |
| | √3 | | √5+1 | | | |
= |
| *[ |
| − |
| =0 |
| | sin24*cos6 | | 4 | | | |
2 sie 23:32
Mila:
Pomyślę nad prostszym rachunkiem.
2 sie 23:32
Mila:
Yeti, podał bez rachunków , ale ja nie pamiętam takich wzorów.
2 sie 23:38
Yeti:
sin(a−b)=sina*cosb−sinb*cosa
sin(a+b)=sina*cosb+sinb*cosa
sin(a−b)+2sinb*cosa=sina*cosb−sinb*cosa+2sinb*cosa=sina*cosb+sinb*cosa= sin(a+b)
zatem:
sin(a+b)=sin(a−b)+2sinb*cosa
2 sie 23:56
Mila:
Oj,
Yeti, to była pochwała Twojego sposobu.
Bez takich skomplikowanych obliczeń ( jak moje) podałeś rozwiązanie.
Najwyraźniej moja forma wakacyjna jest kiepska.
3 sie 00:15
zad: Nie wiedziałem ze sie z tym męczycie jeszcze ale ja jrozwiązałem to już wczessniej wiec szkoda
waszego cazasu było:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| − |
| |
| sin 24o | | sin 48o | | sin 12o | |
| | 2 sin 36o cos 12o | | 1 | |
= |
| − |
| |
| | sin 24o sin 48o | | sin 12o | |
| | sin 36o sin 24o− sin 24o sin 48o | |
= |
| |
| | sin 12o sin 24o sin 48o | |
| | −2 cos 42o sin 6o | |
= |
| |
| | sin 12o sin 48o | |
| | 2 sin 48o sin 6o | |
=− |
| |
| | 2 sin 6o cos 6o sin 48o | |
3 sie 07:56
Mila:
Grunt to dobre przyjaźnie.
Ładnie połączyłeś

I na tym to polegało.
3 sie 17:58