geo
zef:

Dane:
A(−1,1)
P⊥k P(4,2)
k:y=x−2
Szukane:
S−środek okręgu.
Jakieś wskazówki ?
24 maj 19:03
zef: Mogę wyznaczyć wzór odcinka AP oraz poprowadzić prostą prostopadłą do Punktu P i to w układ
równań i to będzie punkt S ?
24 maj 19:05
ICSP: Wyznacz równanie prostej l która będzie prostopadła do prostej k i będzie przechodziła przez
punkt P. Dalej zauważ, ze punkt S będzie leżał na tej prostej, więc możesz uzależnić jego
współrzędne tylko od niewiadomej x. Z równości |AS| = |PS| wyliczysz x.
24 maj 19:06
Mila:
Napisz pełną treść.
Punkt nie może być prostopadły.
24 maj 19:06
zef: Okrąg przechodzący przez punkt A jest styczny do prostej o równaniu y=x−2 w punkcie P. Wyznacz
współrzędne środka tego okregu.
24 maj 19:09
Janek191:

y = x − 2
A =( − 1, 1)
P = ( 4, 2)
S = ( x , y)
więc
I AS I = I PS I
I AS I
2 = I PS I
2
( x + 1)
2 + ( y − 1)
2 = ( x − 4)
2 + ( y − 2)
2
oraz
y = − x + b P = ( 4, 2)
2 = − 4 + b ⇒ b = 6
m : y = − x + 6
zatem
S = ( x, − x + 6)
( x + 1)
2 + ( − x + 5)
2 = ( x − 4)
2 + ( − x + 4)
2
x
2 + 2 x + 1 + x
2 − 10 x + 25 = x
2 − 8 x + 16 + x
2 − 8 x + 16
− 8 x + 26 = − 16 x + 32
8 x = 6
S = ( 0,75 ; 5,25 )
================
24 maj 19:22
zef: Dziękuję
24 maj 19:24
Mila:
24 maj 19:39
zef: A jeszcze dwa zadania z geometrii, niestety nie mogę ich ruszyć:
1. Punkt D(0,0) jest wierzcholkiem trojkata def a punkt s (−2,6) jest środkiem okregu wpisanego
w trojkat def. znajdz rownanie prostej zawierajacej dwusieczna kata edf.
2.Punkty a(12,6) i B(16,3) sa wierzcholkami trojkata ABC. Oblicz dlugosc odcinka laczacego
srodki bokow ac i bc. (Tutaj bym policzył środek odcinka ab ale dalej nie wiem)
24 maj 19:47
6latek :

Rysunek CI ułatwi rozwiązanie tylko musisz znac twierdzenie o linii srodkowej trojkata
Ktrore mowi nam o tym ze linia srodkowa trojkata jest rownolegla do podsatwy trojkata i dlugosc
jej rona się polowie dlugosci podstawy
24 maj 19:54
6latek : Do nr 2 oczywiście
24 maj 19:55
zef: Hmm a czy tak nie jest tylko w trójkącie równobocznym czy w każdym ?
Jeżeli w każdym to dalej sobie z rozwiązaniem poradzę
24 maj 19:56
6latek : W każdym trojkacie
Możesz to sobie udowodnić korzystając z tw Talesa
Ale to już sam
24 maj 19:57
zef: Tak, z tym zadaniem już sobie poradzę a jak z zadaniem pierwszym ?
24 maj 19:58
Janek191:

D = (0, 0)
S = (− 2, 6)
a =− 3
y = − 3 x + b
0 = − 3*0 + b ⇒ b = 0
y = − 3 x
==========
24 maj 20:01
6latek :

Zawsze sobie do zadania z geometrii analitycznej rysuj szkic albo rysunek
Oznaczmy ten kata jako α
Teraz pytanie Gdzie lezy srodek okręgu wpisanego w trojkat ?
Wic masz wspolrzedne punktu D i S wiec napisz to równanie
24 maj 20:07
zef: Już z rysunku Janka wszystko rozumiem. Dziękuję bardzo Panowie, geometria to najgorsze co może
być :<
24 maj 20:08
24 maj 20:09
Janek191:
A ja bardzo lubię geometrię analityczną, bo wszystko można obliczyć
24 maj 20:09
6latek : Mylisz się i to bardzo
Jeszcze wiele rzeczy w zyciu nie będzie CI odpowiadać i powiesz sobie geometria to pryszcz
24 maj 20:11
zef: Pochodne łatwiej mi weszły do głowy niż geometria
24 maj 20:11
6latek : Tylko musisz rozroznic geometrie elementarna od analitycznej
Duzo twierdzeń z tej pierwszsej ma zastosowanie w analitycznej i należy je znac
24 maj 20:14
Janek191:
24 maj 20:16
6latek : Witaj
24 maj 20:18
Janek191:
Witojcie

Ta początkowa geometria analityczna jest przyjemna. Gorzej jest w E
3.
24 maj 20:20
24 maj 20:33