rysowanie wykresów funkcji
Delcik: Oblicz lim x−>2− f(x) oraz lim x−>2+ f(x). Czy istnieje granica funkcji f w punkcie x0=2?
Naszkicuj wykres funkcji f.
a.)
f(x)= {(x2−4)/x−2 dla x≠2
{1 dla x=2
b.)
f(x)= {x2−4 dla x≤2
{2x2−x−1 dla x>2
a.)
lim x−>2 f(x) = [0/0] = lim x−>2 [(x−2)(x+2)] / x−2 = x+2 = 2+2 = 4
Wykresu nie umiem, pomożecie?
b.)
lim x−>2+ 2x2−x−1 = 5
lim x−>2− x2−4 = 0
nie ma granicy w punkcie 2, lim x−>2− i lim x−>2+ są różne. Wykresu nie umiem.
24 maj 20:17
Jerzy:
| | x2 − 4 | |
a) sprawdź , czy granica lewo i prawostronna funkcji: f(x) = |
| wynosi 1, |
| | x − 2 | |
a jeśli tak,to istnieje granica i funkcja jest ciągła
24 maj 20:35
Jerzy:
b) i c) analogicznie
24 maj 20:40
Mila:

a) wykres:
1 dla x=2
24 maj 20:40
Delcik: Jerzy, jakie "c"?
Chodzi Ci o to, że muszę policzyć lim x−>2+ i lim−>2−?
24 maj 20:44
Jerzy:
No i widzisz, granica istnieje ( limx→2 f(x) = 4), ale funkcja nie jest ciągła,
bo granica jest różna od 1 f(2) = 1
24 maj 20:45
Jerzy:
a faktycznie ...myślałem,że masz trzy przykłady: a,b,c
24 maj 20:46
Jerzy:
Tak, sprawdzasz granicę lewo i prawostronną
24 maj 20:46
Delcik: Dobra, i co dalej z tym co napisałeś?
24 maj 20:47
Mila:

b)
wykres
f(x)=x
2−4 dla x≤2
=2x
2−x−1 dla x>2
granica dla x→2 nie istnieje
24 maj 20:47
Delcik: Możesz pokazać, jak zrobić?
24 maj 20:49
Delcik: Dziękuję Mila :3
24 maj 20:49
Mila:
1) rysujesz wykres
f(x)=x2−4 i zostawiasz tylko część dla x≤2
rysujesz wykres
f(x)=2x2−x−1 i zostawiasz tylko część dla x>2
24 maj 21:26