Najmniejsza wartość funkcji f(x) = sinx + p{3} cos x wynosi :
zuzka: Najmniejsza wartość funkcji f(x) = sinx + √3 cos x wynosi :
proszę o wyjaśnienie
27 kwi 20:59
27 kwi 21:14
robertkar: f'(x) = cosx − √3 sinx = 0, bo to warunek istnienia ekstremum
cosx = √3 sinx / :sinx
cosxsinx = √3
ctgx=√3
x=300
f(300) = sin300 + √3 cos300 = ... =2
27 kwi 21:27
zuzka: co zrobić z tym √3cosx?
27 kwi 21:27
Qulka: zamienić na 2 • √3/2
27 kwi 21:29
27 kwi 21:30
Mila:
f(x)=sinx+
√3 cosx
| | 1 | | √3 | |
f(x)=2*( |
| *sinx+ |
| cosx)⇔ |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
f(x)=2*(sinx*cos |
| +sin |
| *cosx) |
| | 3 | | 3 | |
Zw
f=<−2, 2>
27 kwi 21:32
Qulka: 2( 1/2•sinx +√3/2 •cosx) = 2 ( sin(30+x) )
więc skoro sin jest w przedziale <−1;1>
to 2sin zawiera się <−2;2>
więc najmniejsza jest = −2
27 kwi 21:32