prawdopodobieństwo
rafal: Z talii kart 52 kart w czterech kolorach wybieramy losowo 2 karty. Oblicz prawdopodobieństwo,
że wybrane karty to król i as, przy założeniu że wybrane karty mają rózne kolory.
Czy dobrze to zrobiłem?
Ω − losowanie 2 kart z talii 52−kart
Ω=52*51=2652
A− wylosowane karty to król i as
B− wylosowane karty są różnych kolorów
A⋀B=3*4=12
B=52*39=2028
P(A/B) = 12/2028 = 1/169
2 kwi 12:15
rafal: pomoże ktoś?
2 kwi 12:36
olekturbo: Wynik dobry, omega zle policzona
2 kwi 12:42
rafal: jak to ?
2 kwi 12:47
rafal: jaka ma być omega ?
2 kwi 12:47
2 kwi 14:54
2 kwi 14:54
mat: Moim zdaniem źle policzone jest B. Powinno być chyba 13*39
2 kwi 15:11
rafal: w B wybieram najpierw jedną karte z 52 a potem drugą ale ze musi byc innego koloru to mam juz
do wyboru 39 kart
2 kwi 15:14
rafal: jeżeli tak policze omege jak olekturbo to wyjdzie na to że B ma wiecej mozliwości niż omega a
to niemożliwe
2 kwi 15:15
Miki: zrób to drzewkiem, zawsze wychodzi i trudno sie pomylić
2 kwi 15:16
olekturbo: Racja.
2 kwi 15:16
mat: ale źle jest b bo możesz na początku wybrać 2pik i do tego 3 trefl, albo najpierw z tych 52 3
trefl a potem do tego 2 pik więc to jest to samo
Omega jest na 100% dobrze, a B według mnie to 13*39 możliwości
2 kwi 15:16
mat: Czyli jak ostatecznie 4/169

Zgadzamy się
2 kwi 15:18
mat:
2 kwi 15:18
wmboczek: @mat
B ma 4*13*39 bo musisz wybrać kolor jeszcze
Ω=52*51 aby oba modele uwzględniały kolejność
A 4*3*2 też uwzgl kolejność
2 kwi 15:20
olekturbo:
2 kwi 15:20
mat: @wmboczek
Nie to jest źle żadnej kolejności się nie uwzględnia jak jest losowa.
Ja pozostaję przy swoim 4/169
Może niech jeszcze ktoś mega pewny w pradopobieństwie to sprawdzi
2 kwi 15:25
mat: To jak jest według Was ostateczna odpowiedź
2 kwi 15:30
wmboczek: @mat
widzę że nie łapiesz
Czy KpikAkier to to samo co AkierKpik? liczysz to za 1 czy za 2 układy?
Jak wtedy policzyć Ω aby grało?
2 kwi 15:30
wmboczek: Mi wyszło 2/169
2 kwi 15:31
mat: ja wyciągasz losowo 2 karty to to jest to samo
2 kwi 15:33
mat: @wmboczek
Dla mnie źle liczysz to zadanie
2 kwi 15:35
Metis: mat dobrze liczy.
Albo kombinacje albo wariacje bez powtórzeń.
| | | |
Można wyciągnąć naraz dwie karty − kombinacje | |
| | |
Można też wyciągnąć jedną i potem drugą. Pierwszą na 52 , drugą na 51 łącznie 52*51 .
Jednak wybierając 1) lub 2) trzeba pozostać konsekwentnym i przy określaniu mocy zbiorów dla
komibnacji nie stosować wariacji bez powtórzeń i odwrotnie.
2 kwi 16:05
mat: @Metis
czyli wynik 4/169 według Ciebie jest dobry
2 kwi 16:07
Metis: W obu przypadkach powinniśmy uzyskać ten sam wynik, bez względu na wybrane kombinacje czy
wariacje bez powtórzeń.
Zerknij tutaj
320432
2 kwi 16:09
mat: Ale w tym zadaniu według Ciebie jaki jest dobry wynik
2 kwi 16:12
Metis: W tym przypadku Ω jest dopełnieniem modelu matematycznego. Nie jest potrzeba, ale jej zapis do
uzyskania pełnej ilości pkt. jest konieczny.
Post
PW 267034 13:00
2 kwi 16:13
Metis: Nie wiem , nie liczyłem

Nie lubię zadań z kartami.
2 kwi 16:14
mat: no ok
ale podsumowując wynik tego zadania to 4/169

Si
2 kwi 16:14
mat: up
2 kwi 16:48
mat: haloo, sprawdzi ktoś
2 kwi 17:06
Smule: Mi wyszło trochę inaczej, moim zdaniem wynik jest inny.
1/52 as 1 kolor
1/52 as 2 kolor
1/52 as 3 kolor
1/52 as 4 kolor
1/52 król 1
1/52 król 2
..
1/52 król 4
Załóżmy że wybieramy asa 1
1/52 * 1/51 * 3 (bo dla asa 1 mamy 3 króle możliwe)
i wszystko to *8 bo dla każdej z 8 kart wybranej jako pierwsza masz taki przypadek
2 kwi 17:53
Smule: czyli 2/221
2 kwi 17:53
mat: ojej
To na pewno nie, nawet nie zrobiłeś warunkowego
2 kwi 17:58
mat: Up czy ktos naprawde dobry z tego prawdopodobienstwa moglby to rozwiazac i zapisac jaka jest
odp
Prosze

xd
2 kwi 19:35
rafal: mat napisz po kolei jak to liczyleś
2 kwi 20:22
mat: up
2 kwi 23:45
Spesik: Ω= 1326
P(A⋀B) = 4*3=12 (król i as w innym kolorze)
P(B)= 52*39 / 2 = 1014 (dzielone przez 2 gdyż pary mogłyby się powtarzać)
P(A|B)= 12/1326 / 1014/1326 = 2/169
Mozna również inaczej obliczyć zdarzenie B
Obliczmy zdarzenie B' = 2 karty w takich samych kolorach= 4* 13 po 2 = 4 * 78= 312
P(B) = 1326 − 312 = 1014
Pozdrawiam
24 kwi 21:58