matematykaszkolna.pl
mega trudny rachunek prawdopodobieństwa roza: Głowię sie nad Tym ? Doświadczenie losowe polega na tym, ze losujemy jednocześnie 3 liczby ze zbioru {1,2,3,...,11,12}. oblicz prawdopodobieństwo warunkowe, ze wśród wylosowanych liczb będzie liczba 8, jezeli wiadomo, że suma wylosowanych liczb będzie parzysta.
21 lis 12:01
kyrtap: masz odp do tego zadania?
21 lis 12:08
PW: E tam, ona właśnie pisze sprawdzian.
21 lis 12:10
kyrtap:
21 lis 12:11
kyrtap: PW jak tam żyjesz? emotka
21 lis 12:13
roza: Trudne Co !
21 lis 12:15
roza: nie mam odpowiedzi
21 lis 12:16
PW: kyrtap, z trudem patrzę w ekran (trzy tygodnie temu naprawiali mi oko), ale to widocznie już uzależnienie. A zadanie wcale nie jest trudne. Zdarzeniami elementarnymi sa 3−elementowe podzbiory zbioru {1,2,3...., 12},

nawias
12
nawias
nawias
3
nawias

|Ω| =
.

Suma wylosowanych liczb jest parzysta, gdy A − wylosowano trzy liczby parzyste lub B − wylosowano dwie nieparzyste i jedną parzystą.

nawias
6
nawias
nawias
3
nawias

|A| =

nawias
6
nawias
nawias
2
nawias

|B| =
·6

Jeżeli oznaczymy S − suma wylosowanych liczb jest parzysta, to |S| = |A|+|B|, gdyż A i B są rozłączne. Zdarzenie Z − wśród wylosowanych liczb jest 8. Z∩S − trzy wylosowane liczby, w tym ósemka, mają sumę parzystą

nawias
5
nawias
nawias
2
nawias

nawias
6
nawias
nawias
2
nawias

|Z∩S| =
+
(z ósemką występują dowolne dwie spośród pozostałych 5 parzystych lub

z ósemką występują dowolne dwie spośród 6 nieparzystych). Wzór na prawdopodobieństwo warunkowe:
 P(Z∩S) 
P(Z|S) =

P(S) 
− chyba wszystkie dane mamy.
21 lis 12:52
PW: Uwaga: W tym ostatecznym wzorze wcale nie trzeba podstawiać prawdopodobieństw (i liczyć ich). Zarówno w liczniku jak i w mianowniku wystąpiłby mianownik |Ω|, który się skróci − wystarczy podstawić liczności zbiorów, a nie ich prawdopodobieństwa. Okazuje się więc, że liczenie |Ω| jest zbędne − zapisane zostało tylko dla formalności.
21 lis 13:00
roza: dzieki uratowałeś mnie życzę zdrówka emotka
21 lis 13:18
marta: Rzucono sześcienną kostką do gry, a potem monetą. Ile jest wszystkich możliwych wyników tego doświadczenia? Ile jest zdarzeń polegających na tym, że na kostce wypadło parzysta liczba oczek, a na monecie orzeł?
21 lis 13:20
Mila: PW, pozdrowienia. emotka
21 lis 17:20
Mila: 5− latka brakuje, nie wiecie co z Nim?
21 lis 17:21