Prawdopodobieństwo
Metis: Milu ,
PW zerkniecie ?
1) Losujemy kolejno bez zwracania liczby ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7}.Zapisane w kolejności tworzą
ciąg 7− wyrazowy. Prawdopodobieństwo, że otrzymany ciąg będzie monotoniczny jest równe:
Ciąg wylosowanych liczb będzie monotoniczny tylko wtedy gdy wylosujemy kolejno 1,2,3,4,5,6,7
lub 7,6,5,4,3,2,1
Czyli takich ciągów jest 2.
Model :
D
l − losowy wybór liczb ze zbioru 7 elementowego bez zwracania
Taki wybór utożsamiamy z permutacjami, zatem:
Moc Ω=7!
A− zdarzenie polegające na ułożeniu ciągu 7 wyrazowego w taki sposób by był monotoniczny
Moc A= 2
Na pods. kl. def. prawdopodobieństwa:
Jest

?
2)
Z urny zaw. 11 ponumerowanych kul losujemy 3 bez zwracania.
Prawdopodobieństwo, że numery wszystkich wylosowanych kul będą nieparzyste wynosi .
D__l− wybór 3 kul z 11 bez zwracania
Moc Ω=11*10*9
//losujemy pierwsza − mamy 11 możliwości
drugą już 10
trzecią 9
A− zdarzenie w którym numery wylosowanych kul są nieparzyste
Czyli mamy do {1,3,5,7,9,11}
I nie wiem jaka będzie moc zbioru A
20 mar 19:38
20 mar 19:40
olekturbo: 1) ok
20 mar 19:41
Saizou :
w sumie zależy jak ponumerujesz kule

np. {2,4,8,...,24} to P(A)=0
jeśli natomiast {1,3,5,..,21}, P(A)=1
20 mar 19:48
Mila:
1) Dobrze.
2)
Olek dobrze. Nie uwzględnia kolejności.
2)
Sposób
Metisa
|Ω|=11*10*9
|A|=6*5*4
| | 6*5*4 | | 4 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | 11*10*9 | | 33 | |
Uwzględnia kolejność.
20 mar 19:50
Metis: Siemka
Saizou
olek źle podaje Ω.
Mojej Ω jestem pewny w 2
20 mar 19:50
Mila:
2) Warunek, że kule ponumerowane od 1 do 11.
20 mar 19:50
Metis: Hmmm czyli różnią się na Ω ?

W moim zapisie Ω = 990
U Olka Ω= 165
20 mar 19:51
Metis: *Nam.
20 mar 19:52
olekturbo: Ja nie uwzględniłem kolejności i zastosowałem kombinacje, natomiast ty przyjąłeś kolejność i
zastosowałeś wariacje
20 mar 19:53
Mila:
Konsekwentnie, kombinacje w |Ω| i |A| albo wariacje bez powtórzeń w |Ω| i |A|.
Oblicz P(A) w przypadku Olka.
20 mar 19:55
Saizou :
Witam
wszystkich
20 mar 19:55
Metis: Milu a możesz mi wyjaśnić skąd 6*5*4 ?
Mam 6 kul.
Losuje pierwsza na 6 moz.
druga na 5
i czwartą na 4?
20 mar 19:57
olekturbo: tak
20 mar 19:59
olekturbo: trzecią na 4
20 mar 19:59
Metis: No no
20 mar 19:59
Aga1.: Kule można losować :
−bez zwracania
wylosować jedną , odłożyć ją na bok
wylosować drugą, odłożyć ją i wylosować trzecią.
−ze zwracaniem
wylosować jedną, wylosowaną kulę zwrócić do urny,
wylosować drugi raz kulę i wylosowaną wrzucić do urny
i losować trzecią.
Lub też trzy naraz tak jak zrobił Olek.
Według mnie to sposób Metisa jest poprawny
20 mar 20:03
Metis: Milu jesteś może?

Mam jeszcze kilka zadanek do sprawdzenia i kilka wątpliwości.
20 mar 20:25
Mila:
Jestem.
20 mar 20:29
Metis: 3) Rzucamy dwukrotnie kostką sześcienną. Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia sumy oczek w obu
rzutach równej 5 jeśli na pierwszej kostce wypadła 1.
Na początku utożsamiłem to zadania z klas. definicją prawdopodobieństwa.
(1,X) 1+X=5
Czyli X=4
Czyli zdarzeniu, że suma oczek bedzie równa 5 i pierwsza kostka pokaże 1 to 1 .
Ω=36
Zatem P(A)=1/36
Ale zauważyłem , że treść tego zadania możemy zapisać:
Rzucamy dwukrotnie kostką sześcienną. Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia sumy oczek w obu
rzutach równej 5
pod warunkiem, że na pierwszej kostce wypadła 1.
I tutaj otrzymuję wynik 1/6. Korzystam ze wzoru na prawdo. warunkowe.
Możesz mi wyjaśnić czemu te wyniki nie są jednakowo prawdopodobne?
20 mar 20:36
Metis: Chodzi o to, że jesteśmy pewni że na pierwszej kostce będzie 1 , a o liczbie na kości drugiej
zdecyduje los?
20 mar 20:38
Mila:
1) W (1) sposobie obliczyłeś prawdopodobieństwo zdarzenia na pierwszej kostce
wypadło 1 oczko
i suma oczek jest równa 5.
2) Tu trzeba liczyć ze wzoru na prawd. warunkowe
A− suma oczek jest równa 5.
B− na pierwszej kostce wypadło 1 oczko.
|B|=6
|A∩B|=1
20 mar 20:50
Mila:
W zadaniu wiadomo, że na pierwszej kostce masz 1 oczko.
Zatem nie musisz rozpatrywać wszystkich (36) możliwości ,tylko :
ΩB={(1,2),(1,3),(1,4),(1,5),(1,6)}
20 mar 20:59
Metis: 
4) Dany jest wielokąt wyp. o n wierzchołkach.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że dwa losowo połączone wierzchołki wyznaczają bok tego
wielokąta.
Nie wiem jak rozwiązać to zadanie.
Jeżeli mamy n wierzchołków to z jednego wierzchołka możemy wyprowadzić (n−3) przekątnych czyli
nie możemy połączyć dwóch sąsiednich wierzchołków ( bedą to boki)
I zdarzeniem przeciwnym działac?
20 mar 21:06
Mila:

n=8
Liczba boków jest równa 8.
| | | |
Dwa wierzchołki możesz wylosować na : | sposoby, |
| | |
tyle odcinków możesz utworzyć ,
część z nich to boki wielokąta, a część to przekątne
A− losowo wybrane wierzchołki są końcami boku wielokąta
|A|=n
( liczba boków podzielona przez liczbę wszystkich utworzonych odcinków)
Dla n=8
Przy okazji oblicz, jakie jest prawd. że dwa losowo połączone
wierzchołki wyznaczają przekątną tego ośmiokąta.
20 mar 21:19
Metis: Rozumiem wszystko , szkoda, że sam na to nie wpadłem

Muszę przerobić mnóstwo zadań z rachunku, aby to "złapać" , ale mam tak mało


Jeżeli P(A) oznacza prawdopodobieństwo, że dwa wybrane wierzchołki są bokami . To zdarzenie
przeciwne 0 dwa wybranie wierzchołki
nie są bokami.
Jeśli nie są bokami to są przekątnymi:
| | 2 | | n−1 | | 2 | | n−3 | |
1− |
| = |
| − |
| = |
| |
| | n−1 | | n−1 | | n−1 | | n−1 | |
Dla ośmiokąta:
5/7
No i rozsądek podpowiada, że jest

bo wybór przekątnych jest bardziej prawdopodobny niż
wybór boków.
20 mar 21:39
Mila:
20 mar 21:54
20 mar 21:54
Metis: Cześć

To nie arkusz. Zadanka ze zbioru Omega.
20 mar 22:01
Yellow: Aha, dzieki, ja mam te 3 zadania w arkuszu maturalnym z matematyki nr 5 arkusz probny poziom
rozszerzony Officyna Edukacyjna ale nie mam odpowiedzi do tego zestawu i nie wiem jak
sprawdzic
20 mar 22:09
Metis: A wiesz co , może i to były arkusze Pazdro

Muszę sprawdzić
20 mar 22:10
Metis: Tak, to jednak arkusze Pazdro
20 mar 22:11
Yellow: Masz może do niego odpowiedz ?
20 mar 22:12
Yellow: do tego arkusza tylko
20 mar 22:12
Metis: Mam
20 mar 22:17
Yellow: A mozesz zrobic zdjecie i gdzies umiescic lub mi wyslać ?
20 mar 22:31
Metis: GG masz?
20 mar 22:47
Yellow: Kiedys mialem jakies 4 lata temu hasla ani loginu juz nie pamietam ale moge konto zalozyc
20 mar 22:52
Metis: e−mail ? , cokolwiek
20 mar 22:53
Yellow: odzyskalem konto GG:13135068
20 mar 22:58
Metis: Do czego potrzebne odp. ?
20 mar 23:05
Yellow: Do zadan od 1 do 18
20 mar 23:07
Yellow: Arkusz ten co napisałem
20 mar 23:08
Metis: Ale w jakim celu
20 mar 23:09
Yellow: W celu sprawdzenia czy dobrz czy zle zrobilem zadania
20 mar 23:10
Yellow: Co do niektorych mam pewnosc do innych nie
20 mar 23:11
20 mar 23:16
Yellow: Wielki dzięki a moge dostac jescze odp do 17 ?
20 mar 23:21
Metis: Jest już w folderze.
20 mar 23:33
Yellow: jeszcze raz wielkie dzięki , nie ma to jak sprawdzić zadania po 2 godzinnym ich rozwiazywaniu
20 mar 23:42
Yellow: Mógłbys wysłać jeszcze raz to 17 bo przestalo dzialać, blad 404 ?
20 mar 23:52
Metis: Wygasł link

Przypomnij sie jutro .
20 mar 23:57
Yellow: Ok,dzieki
20 mar 23:59
Kacper:
21 mar 08:20