Matura to bzdura
Metis: Witajcie
Możecie sprawdzić moje rozwiązanie? W odpowiedziach przedstawiony jest dowód nie wprost, ja
wolę jednak
tradycyjne metody

Zwróćcie uwagę na komentarze, są

czy trochę przesadzam ?
Zadanie 1)
Wykaż, że dla dowolnej liczby rzeczywistej a prawdziwa jest nierówność:
Moje rozwiązanie:
http://i.imgur.com/XKHp92n.png
10 lut 22:09
Benny: Po co się tak męczyć

Możesz sobie pomnożyć przez mianownik, podnieść do kwadratu i gotowe
10 lut 22:14
Metis: Cześć
Benny
Teraz to widzę

Wydawałoby się, że to za proste.
10 lut 22:17
zombi: Metoda dowodzenia nie wprost, była używana już 300 lat p.n.e. więc nie wiem gdzie
"nietradycyjność" tej metody
10 lut 22:18
Benny: No cześć

Te proste są najlepsze
10 lut 22:19
Metis: "tradycyjne"
10 lut 22:19
Mila:
√a2+2>0 zatem możesz pomnożyć obie strony nierówności przez to wyrażenie.
Trzeba dopisać komentarz,
"w wyniku przekształceń równoważnych otrzymano nierówność prawdziwą dla ∀a∊R"
10 lut 22:20
Metis: Dziękuje
Milu 
Już dopisuje
10 lut 22:21
Mila:
Zamiast kwantyfikatora lepiej napisz "dla każdego a∊R". ( aby nie było nieporozumień)
10 lut 22:25
Jack: witam serdecznie
10 lut 22:27
Metis: Mam jeszcze takie zadanko, też proszę o sprawdzenie

Zadanie 2)
Do wykresu funkcji f(x)=x
3−3x−2 poprowadzono styczną k w punkcie M o odciętej x=−2.
Prosta k przecięła wykres funkcji w punkcie A , gdzie A≠M. Podaj współrzędne punktu A.
Moje rozwiązanie:
1:
http://i.imgur.com/5bI6D60.png
2:
http://i.imgur.com/laQRZau.png
10 lut 22:55
Mila:
Wszystko dobrze, oprócz punktu wsp. A.
10 lut 23:08
Metis: Widzę

A=(4,50) .
Źle odjąłem. Dziękuję
10 lut 23:09
Mila:
10 lut 23:10
piotr: styczna w −2 y=9x+14
A(4,50)
10 lut 23:16
Metis:

Zadanie 3)
W okręgu o środku O poprowadzono cięciwę CD , która przecięła średnicę AB w punkcie M, dzieląc
je na odcinki AM i MB, gdzie |AM|=9, |MB|=4.
Wiedząc, że punkt M jest środkiem cięciwy CD, oblicz pole ABCD.
Trójkąty ABC i ABD oparte są na średnicy zatem kąt ACB i ADB są równe i mają po 90
o.
I teraz korzystam z własności, że:
√9*4=|DM|=|MC|
Stąd |DM|=|MC|=6
| | 1 | |
Pole trójkątów : 2* ( |
| *13*6) to szukane pole czworokąta ABCD. |
| | 2 | |
P=78j
2
Wynik jest poprawny, ale zakładam, że |DM| i |CM| są wysokościami,
jak to wykazać ?
Ich równość wynika z faktu, że punkt M jest środkiem cięciwy CD.
10 lut 23:33
zombi: Kluczowe zdanie odnośnie twojego pytania Punkt M jest środkiem cięciwy
10 lut 23:36
Metis: Chciałem interpretować to z twierdzeniem o odległości punktu od prostej, ale nie wiem
10 lut 23:39
Metis: Potrzebuję w końcu tylko dowodu, że tam powstaje kąt prosty.
10 lut 23:41
zombi: Zauważ, że punkt M i O−środek okręgu wyznaczają nam jednoznacznie średnicę, czyli nasza
średnica dzieli cięciwy na dwie równe części, a to jest własność symetralnej odcinka.
10 lut 23:42
zombi: Cięciwę*
10 lut 23:44
Metis: O

Dzięki
zombi, wszystko jasne

Nie widziałem tutaj symetralnej.
Nieźle, że to wszystko jeszcze pamiętasz
10 lut 23:45
zombi: 2. Sposób:
Nasza cięciwa, ma swój początek i koniec na okręgu (oczywiste), dajmy na w punktach E i F.
Jak spojrzysz na trójkąty OME i OMF są przystające na podstawie cechy BBB. Dlatego kąty OME i
OMF są równe, czyli mają po 90o
10 lut 23:49
Mila:

M≠O
Odcinek łączący środek okręgu O ze środkiem cięciwy jest prostopadły
do cięciwy ( jak napisał
zombi)
10 lut 23:53
Metis: Dziękuje Wam

ciąg dalszy nastąpi jutro.
Tymczasem
Dobrej Nocy
10 lut 23:59