matematykaszkolna.pl
prawdo model matematyczny: szesc ponumerowanych kul rozmieszczamy w piesciu ponumerowanych szufladach oblicz prawdopodobienstwo ze w kazdej szufladzie bedzie co najmniej 1 kula

nawias
5
nawias
nawias
1
nawias
nawias
6
nawias
nawias
2
nawias

ciekawi mnie moc A ale obliczona w inny sposób tzn rozwiazanie z ksiazki A=
*4!

chciałbym to rozpisac tak aby zamiast 4! był zapis taki (44 −4) − i dalej nie wiem
1 kwi 22:00
Mila: rysunek 1) Twój zapis 44−4 tutaj nie może być zastosowany. 44− liczba wszystkich ciągów 4−wyrazowych utworzonych ze zbioru 4 elementów. 2) |Ω|=56 liczba wszystkich ciągów 6− wyrazowych ze zbioru 5 elementów A− w każdej szufladzie znajdzie się co najmniej jedna kula f:{k1,k2,k3,k4,k5,k6}→{s1,s2,s3,s4,s5} Na ilustracji masz jedno ze zdarzeń : W każdej szufladzie ma być co najmniej 1 kula , zatem w jednej z szuflad znajdą się 2 kule.
nawias
5
nawias
nawias
1
nawias

wybór szuflady do której włożymy dwie kule .

nawias
6
nawias
nawias
2
nawias

−wybór dwóch kul , które znajdą się w wybranej szufladzie

4!− permutacja pozostałych.
nawias
6
nawias
nawias
2
nawias

*5!

======
1 kwi 22:34
Jerzy: Wiedziałem Milu , że Ty to dzisiaj rozwiążesz.... emotka*102 emotka
1 kwi 22:36
Mila: No mogłam nie zdążyć. emotka
1 kwi 22:37
PW: Obliczenie mocy zdarzenia A − "W każdej szufladzie znajdzie się co najmniej jedna kula" w tym zadaniu oznacza obliczenie mocy zdarzenia "W jednej z szuflad znalazły się dwie kule i w pozostałych czterech − po jednej kuli".

nawias
6
nawias
nawias
2
nawias

Wybieramy więc dwie spośród sześciu kul − możemy to zrobić na
sposobów. Następnie ten

element złożony z dwóch kul (zbiór, nie uwzględniamy kolejności) rozmieszczamy razem z pozostałymi czterema kulami w pięciu szufladach, tak by w każdej znalazł się jeden element (dwie wybrane kule albo dowolna z czterech pozostałych). Tworzenie elementów zbioru A jest więc dwuetapowe − najpierw wybór dwóch kul, potem permutacja pięciu elementów.

nawias
6
nawias
nawias
2
nawias

|A| =
·5!

Liczba jest taka sama jak podajesz za podręcznikiem, ale sposobu liczenia:

nawias
5
nawias
nawias
1
nawias
nawias
6
nawias
nawias
2
nawias

4!

na podstawie samego wzoru nie rozumiem.
1 kwi 22:41
Jerzy: Musiałbym długoooo... myśleć, a to mi dzisiaj nie pasuje emotka
1 kwi 22:41
PW: Aaa..., Mila jak zwykle była inteligentniejsza ode mnie emotka
1 kwi 22:43
Jerzy: You're simply the best emotka
1 kwi 22:45
Mila: PW, miałam zamiar rozwiązać tak, jak Ty, ale wyjaśniłam sposób "książkowy". Pozdrowienia dla obu Panówemotka
1 kwi 22:47
model matematyczny: wiecie bo ogólnie myślałem, że jest to sytuacja symetryczna do tej https://matematykaszkolna.pl/forum/192088.html tu od ETY a tutaj od Mili i PW :https://matematykaszkolna.pl/forum/285288.html ale najwyraźniej nie jest....
1 kwi 22:52
model matematyczny: "tam też się odejmowało te złe rozmieszczenia"
1 kwi 22:53
Mila: Tu masz wyjątkowo przyjazne liczby kul i szuflad. Tamtym sposobem byłoby skomplikowane . Liczba suriekcji:
nawias
5
nawias
nawias
0
nawias

nawias
5
nawias
nawias
1
nawias

nawias
5
nawias
nawias
2
nawias

nawias
5
nawias
nawias
3
nawias

nawias
5
nawias
nawias
4
nawias

nawias
5
nawias
nawias
5
nawias

*(5−0)6
*(5−1)6+
*(5−2)6
*(5−3)6+
*(5−4)6+
*(5−5)6

Zatem nie ma sensu komplikować sobie życia.
1 kwi 23:17
model matematyczny: no a tak w maksymalnym uproszczeniu co się teraz stało ? bo patrzę na to co napisałaś i nie rozumiem
1 kwi 23:31
Mila: Nie przejmuj się, na studiach wytłumaczą. Jednak zawsze kierujemy się zdrowym rozsądkiem, rozwiązuj takie zadanie sposobem PW, albo tym z książki.
1 kwi 23:35