prawdopod
tn: nowa Pięć ponumerowanych kul rozmieszczamy losowo w 5 pudełkach. Jakie jest prawdopodobieństwo
że dokładnie dwa pudełka będą puste?
I co jest niepoprawnego w tym rozumuwaniu:
Moc zdarzenia:
Wybieramy 3 spośród pięciu, które wypełnimy kuleczkami. Wśród tych rozdzielamy piłeczki na 35
sposobów, odejmujemy sytuacje kiedy są zapełnione tylko dwie( 25).
Czemu to nie daje dobrego wyniku?
13 mar 00:10
Eta:
|Ω| =5
5
| | | |
|A|= | *[ (35−3) −3*(25−2)]=....... |
| | |
13 mar 00:13
tn: a mogę poprosić o komentarz?
13 mar 00:15
Eta:
| | | |
Wybierasz 2 pudełka z 5 , które mają być puste na | = 10 sposobów |
| | |
zostały 3 pudełka
wrzucamy tam 5 kul na 3
5 sposobów − 3 sytuacje ,gdy wszystkie trafią do jednego
oraz odrzucamy te sytuacje gdy wszystkie trafią do dwu pudełek z tych trzech
czyli 3*(2
5 −2) (odrzucić dwie możliwości , gdy wszystkie trafią do jednego z tych dwu
pudełek)
13 mar 00:21
Eta:
A jaką masz odpowiedź?
13 mar 00:24
tn: 0,48
13 mar 00:27
Eta:
No to gra
13 mar 00:32
denatlu: W53 ilość pięciowyrazowych ciągów ponumerowanych kul w trzech pudełkach ? jak to odczytać?
18 kwi 21:48