Prawdopodobieństwo
aanka: 6 ponumerowanych kul rozmieszczamy losowo w pięciu pudełkach.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że dokładnie dwa pudełka będą puste?
21 mar 16:16
aanka:
25 mar 17:04
Mila:
|Ω|=5
6
Każda kula może "wybrac" pudełko na 5 sposobów.
| |
=10 − wybór dwóch pudełek, które będą puste |
| |
A− 6 kul rozmieścimy w trzech pudełkach i żadne nie będzie puste.
6 kul możemy rozmieścić w trzech pudełkach na 3
6 sposobów, ale niektóre będą puste− odejmiemy
te przypadki.
A' − jedno z pudełek puste ( kule rozmieszczone w dwóch pudełkach) lub dwa pudełka puste
(wszystkie kule umieścimy w jednym pudełku)
| | | | | |
|A'|= | *(26−2)+ | *1=3*(64−2)+3=3*62+3=189 |
| | | |
| | | |
|A|= | *[36−189]=10*(729−189)=10*540=5400 |
| | |
W jednym działaniu:
25 mar 17:43
Mila:
| | 5400 | |
P(A)= |
| licz do końca |
| | 56 | |
25 mar 17:46
Jacek: Możliwe układy dla pudełek, do których trafią kule:
1. 2 z 6 kul w 1 z 5 pudełek + 2 z 4 pozostających kul w 1 z 4 pozostających pudełek + 2 z 2
pozostających kul w 1 z 3 pozostających pudełek
2. 3 z 6 kul w 1 z 5 pudełek + 2 z 4 pozostających kul w 1 z 4 pozostających pudełek + 1 z 1
pozostających kul w 1 z 3 pozostających pudełek
3. 4 z 6 kul w 1 z 5 pudełek + 1 z 2 pozostających kul w 1 z 4 pozostających pudełek + 1 z 1
pozostających kul w 1 z 3 pozostających pudełek
Sumujemy 1.+2.+3. i dzielimy przez |Ω|, by otrzymać wartość prawdopodobieństwa
|Ω|=5
6
25 mar 17:47
Jacek: Błąd merytoryczny w moim rozwiązaniu, ale jeszcze nie wiem jak ładnie go opisać.
25 mar 20:54
PW: Przestrzeń zdarzeń nie może być inna niż u szanownych przedmówców. Z nudów przedstawię inny
sposób policzenia sposobów rozmieszczeń kul (nie tak fachowy jak u
Mili, a bardziej
"czynnościowy").
Załóżmy, że 3 pudełka, w których mają być rozmieszczone kule, są już wybrane.
Rozwiązanie "ilościowe" (wkładamy kule do pudełek nie zwracając uwagi na numerację) polega na
znalezieniu liczby rozwiązań równania
x
1 + x
2 + x
3 = 6, x
1, x
2, x
3 ∊{1,2,3,4,5,6}.
| | | | | |
Jak wiadomo rozwiązań takich jest | = | = 10, są to: |
| | | |
(1) 1 + 1 + 4
(2) 1 + 4 + 1
(3) 4 + 1 + 1
(4) 1 + 2 + 3
(5) 1 + 3 + 2
(6) 3 + 2 + 1
(7) 3 + 1 + 2
(8) 2 + 3 + 1
(9) 2 + 1 + 3
(10) 2 + 2 + 2.
Za każdym razem rozkładamy 6 kul, teoretycznie więc − gdyby kule układał w szufladach równiutko
po kolei − powinniśmy policzyć 6! permutacji tych kul, aby uwzględnić ich numerację. Tak
jednak nie jest, w wersjach (1), (2) i (3) przestawianie między sobą 4 kul znajdujących się w
tej samej szufladzie nie stanowi istotnie różnego rozmieszczenia, a więc różnych rozmieszczeń
jest
W wersjach (4) − (9) różnych rozmieszczeń jest
a w wersji (10)
Różnych rozmieszczeń w trzech szufladach (żadna nie jest pusta) mamy zatem
| | 6! | | 6! | | 6! | |
3· |
| + 6· |
| + |
| = 3·30 + 6·60 + 90 = 540. |
| | 4! | | 3!·2! | | 2!·2!·2! | |
| | | |
Trzy szuflady spośród 5 można wybrać na | = 10 sposobów, czyli możliwych rozmieszczeń |
| | |
opisanych w zadaniu jest
10·540 = 5400.
25 mar 21:29
Mila:
Witam
PW , miałam właśnie
Jackowi zaproponować rozkłady kul:
2,2,2
1,1,4
1,2,3
25 mar 22:12
Jacek: Dzięki
PW za ten wpis. Na prawdę fajny. Zasadniczo widzę, że jest jakby z innej
perspektywy, tzn, szuflady wybierają kule, nie zaś kule szuflady.
Ja u siebie widzę, gdzie pojawia się błąd, który generuje nadmiarowe wariacje, ale nie jestem
jeszcze w stanie dobrze go scharakteryzować. Bo powinno być:
1. 2 z 6 kul w 1 z 5 pudełek + 2 z 4 pozostających kul w 1 z 4 pozostających pudełek + 2 z 2
pozostających kul w 1 z 3 pozostających pudełek
2. 3 z 6 kul w 1 z 5 pudełek + 2 z 4 pozostających kul w 1 z 4 pozostających pudełek + 1 z 1
pozostających kul w 1 z 3 pozostających pudełek
3. 4 z 6 kul w 1 z 5 pudełek + 1 z 2 pozostających kul w 1 z 4 pozostających pudełek + 1 z 1
pozostających kul w 1 z 3 pozostających pudełek
25 mar 22:29
Jacek: W sumie to nie wiem czy nieco inaczej podchodzę do tego niż np.
Mila (mam na myśli akurat
to i podobne zadania). Zasadniczo to ilość kombinacji miejsc mnożę przez ilość wariacji z
danego zbioru przypadającej na te miejsca.
Ilości kombinacji miejsc (w tym przypadku kul) nie można pomylić z ilością kombinacji elementów
danego zbioru "wartości" (w tym przypadku pudełek), z którego następnie tworzymy wariację na
tych wybranych miejscach.
Czyli weźmy zapis
Mili z Jej rozwiązania:
, ja zapisałbym to nieco inaczej:
, gdzie z "ciekawszych" czynników:
| |
− Ilości kombinacji miejsc, na jakich będziemy rozmieszczać elementy danego zbioru |
| |
"wartości", nie pozostawiając żadnego z 6 wolnym
| |
− ilość kombinacji pudełek odpowiada ilości zbiorów 3 elementowych (każdy zbiór to |
| |
kombinacja 3 pudełek) z jakich losować mamy na 6 miejscach=kulach
| |
− ilość kombinacji pudełek zawężająca zbiory wartości do 2 elementowych kombinacji |
| |
pudełek,
| |
− ilość kombinacji zawężająca zbiory wartości do 1 elementowych kombinacji pudełek, |
| |
− w zasadzie po wymnożeniu przez niedopisane 1
6 to wariacji, gdzie obsadzamy jednym pudełkiem
wszystkie kule)
Problem w moim pierwszym rozwiązaniu to w dwóch na trzy przypadkach nadmiarowe policzenie
kombinacji miejsc. Ale dalej nie wiem jak to ładnie zapisać z uzasadnieniem.
26 mar 00:17
?:
Jacek będziesz studiować filozofię?
26 mar 00:56
Jacek: Dzięki jeszcze raz dla
PW i
Mili.
Nie za bardzo wcześniej(mam nadzieję, że teraz kojarzę) wiedziałem jakie dokładnie "mieszania"
| | 6! | | | | | | | |
realizuje np. |
| . Dziś widzę, że to | * | * | i że poprawnie nie |
| | 2!*2!*2! | | | | |
uwzględnia permutacji wewnętrznych zbiorów dwóch kulek w pudełku.
Ale ciekawiej robi się przy wyborze np: 4 kul do jednego pudełka, po jednej w dwóch
pozostałych.
| | | | | | | |
Wariacje ułożenia kul w trzech pudełkach W = | * | * | uwzględniają przestawania |
| | | | |
dla już wybranych funkcji pudełek, tj. ilości kul w danym pudełku, ale nie uwzględniają
jeszcze, że mamy trzy warianty wyboru funkcji pudełka, czyli tak jak napisał
PW :
rozmieszczenia 1+1+4, 1+4+1, 4+1+1.
Uwzględnienie liczebności tych wariantów funkcji oraz liczby wariacji ułożenia kul (W)
powoduje, że wyboru pudełek ze wszystkich pięciu, należy dokonać przy użyciu kombinacji
4 kwi 18:58
4 kwi 19:29
J:
żeby się nie skończyło doktoratem wybiersmy 3 szuflady i rozmieszczamy 6 kul
4 kwi 19:36
J:
przesadziłem
4 kwi 19:50
Jacek: Zapisałbym to tak, choć to już w zasadzie to samo co dał
PW
1.
2 z 6 kul w 1 z 5 pudełek + 2 z 4 pozostających kul w 1 z 4 pozostających pudełek + 2 z 2
pozostających kul w 1 z 3 pozostających pudełek
2.
3 z 6 kul w 1 z 5 pudełek + 2 z 4 pozostających kul w 1 z 4 pozostających pudełek + 1 z 1
pozostających kul w 1 z 3 pozostających pudełek
3.
4 z 6 kul w 1 z 5 pudełek + 1 z 2 pozostających kul w 1 z 4 pozostających pudełek + 1 z 1
pozostających kul w 1 z 3 pozostających pudełek
Nie wiem jeszcze jak ostatecznie zapisywać te 6 z 2. podpunktu oraz 3 z 3. podpunktu
| | | | | | | |
Czy zapis 6= | * | oraz 3= | byłby najbardziej odpowiedni? |
| | | | |
4 kwi 23:12