Tak mi wyszedł pierwszy przykład.... ale z drugim nie mam pojęcia co należy zrobić.
1 sty 18:00
max:
2) po wymnozeniu i redukcji otrzymasz:
f(x) = x4 +21x3 +6x2 −3x −7x2 −2x +1 = −x4 +21x3 −x2 −5x +1
teraz już podobnie jak w a)
3) wyłącz w liczniku przed nawias x2
a w mianowniku przed nawias wyłącz x
8
1
x2 ( 3 −
+
)
x
x2
f(x) =
x(2 +3x)
skróć przed nawiasami x2 z x ......i następnie policz granicę
1 sty 18:08
asior: 2.
21
1
5
1
limx4 (−1 +
−
−
+
=
x
x2
x3
x4
i właśnie jak to się rozwiązuje....
lim →∞
−1 → −1
ułamki → 0
Jak wygląda wynik