Funkcja kwadratowa
5-latek :

zadanie .
Z listwy dlugosci 60cm zrobiono ramke prostokatna
Zbadaj pole utworzonego prostokąta jako funcje jednego z jego bokow . Sporzad wykres
Probowalbym zacząć tak
2x+2y=60
x+y=30 czyli y=30−x)
Pole tego prostokąta
P=x*(30−x)
P=30x−x
2
Co to znaczy zbadaj pole ?
16 mar 21:12
Metis: Chyba chodzi o to kiedy jest największe , a kiedy najmniejsze
16 mar 21:15
===:
badaj P(x) ... zwykłe badanie funkcji kwadratowej
16 mar 21:16
5-latek : czesc

Może tak . Poczekam może się
Mila odezwie
Nie wiem czy tutaj trzeba będzie nalozyc jakiś warunek
16 mar 21:17
Mila:
Tak.
Dziedzina : 0<x<30
16 mar 21:17
Janek191:
P(x) = − x
2 + 30 x
−1 < 0
Maksimum dla
x = 15 oraz y = 15 ( kwadrat )
16 mar 21:18
5-latek :
Dobrze ===
To xmax= 15
To ymax=30−15=15
teraz zrobić nalezaloby wykres
To robic y=30x−x2 ?
16 mar 21:22
5-latek : Dobry wieczor
Milu 
Zlozylem zyczenia imieninowe
Krystek również w Twoim imieniu i
Ety 
Kazala podziekowac
16 mar 21:25
Metis: Milu możesz zajrzeć tutaj ?
319928
16 mar 21:26
5-latek :

czyli teraz rysuje wykres y=30−x
2 ale w przedziale x∊(0,30)
16 mar 21:33
Mila:
Witaj
5−latku, dziękuję Ci. Trochę Cię zaniedbuję dzisiaj, ale myślałam nad zadankiem ze
stereometrii
(zaciekawiło mnie). Podam później linka.
I miałam trochę zajęć w domu.
Jutro będę patrzeć na twoje zadanka.
Dobranoc
17 mar 00:01
17 mar 00:04