Oblicz obwód
Kamilek: Punkty A=(−1;−6) i B=(4;2) są wierzchołkami równoległoboku ABCD, zaś punkt S=(1;−1) jest jego
środkiem symetrii. Oblicz obwód tego równoległoboku.
Proszę o podpowiedź, bo nie wiem nawet jak zacząć.
25 lut 17:30
Gaunt: Środek symetrii równoległoboku to punkt przecięcia się przekątnych, które tną się na połowy.
Stąd |AS|=|SC|
Gdzie |AS| jest znane (skorzystaj z
1248), a C to punkt należący do prostej AS
(skorzystaj z
1223).
25 lut 18:03
Kamilek: Myślałem nad tym aby wyznaczyć sobie pozostałe punkty z wektorów i gdy już będę je posiadał to
obliczyć długości boków.

I tak wielkie dzięki
25 lut 18:11
Gaunt: Z wektorów też można

Chyba nawet mniej liczenia. →AS=→SC
Długości boków, obwód.. i koniec
25 lut 18:19