Pawl: napisz równanie prostej, do której należa punkty A= (-3,5) oraz B= (xb,yb),gdzie b jest
punktem wspólnym prostych o równaniach x-y-2=0 oraz 2x+y-10=0
30 kwi 18:41
MarcinP: Wydaje się być dość proste, tylko nie wiem czy w rachunkach się nie machnąłem - sprawdź.
Jeśli to ma być pkt wspólny, to musisz rozwiązać układ równań:
x-y-2=0 => y=x-2
2x+y-10=0 => -y=2x-10 => y=-2x+10
Rozwiązanie:
y=2
x=4
Czyli B=(4,2)
Układ równań z dwóch punktów da równanie prostej na której one się znajdują, czyli:
y=ax+b
5=-3a+b|*4
2=4a+b|*3
20=-12a+4b
6=12a+3b
-----------------
26=7b|:7
b=3 i 5/7
2=4a+3i5/7
-4a=3i5/7-2
-4a=1i5/7 |: -4
a=-3/7
Takie troszke dziwne liczby wyszły, no ale z mojego punktu widzenia niby jest OK.
30 kwi 22:36