ABCD: UDOWODNIJ twierdzenie: Równanie prostej o współczynniku kierunkowym a przechodzącej przez
pkt (x1, y1) można zapisać w postaci: y - y1 = a(x - x1)
2 maj 13:44
wxyz: podstawiesz współrzędne x
1 i y
1 do zroru
y
1-y
1=a(x
1-x
1)
0=a*0
0=0
tożsamość
Twierdzenie udowodnione
2 maj 18:41
2 maj 22:38
Bosiuu: Mamy równania kierunkowe prostej (dowolnej) i przechodzącej przez punkt (x1,y1)
y=ax + b
y1=ax1 + b , gdzie a,b ∈ R
Wyznaczając z obu równań b otrzymujemy równość:
y - ax = y1 - ax1
y - y1 = ax - ax1
y-y1 = a(x-x1), co należało udowodnić
3 maj 15:35