asd
olekturbo: Oblicz ile jest liczb calkowitych nieujemnych mniejszych od miliona w ktorych zapisie
dziesietnym nie sasiaduja ze soba dwie jednakowe liczby.
24 lut 19:15
olekturbo: Oblicz prawdopodobienstwo warunkowe, ze w trzykrotnym rzucie kostka szczescianna do gry
otrzymamy co najmniej jedna jedynke, pod warunkiem, ze iloczyn liczb wyrzonych oczek jest
parzysty.
P(A) − co najmniej jedna jedynka
P(A') − żadna jedynka
A' = 5*5*5 = 125
A = 216−125 = 91
żeby znaleźć B to muszę wszystko wypisać czy jest jakiś sposób na to
24 lut 19:21
olekturbo: ref
24 lut 19:52
Kacper:
Najpierw napisz co to B.
24 lut 19:54
olekturbo: B− iloczyn wyrzuconych oczek jest parzysty
24 lut 21:27
Kacper:
Kiedy iloczyn jest parzysty?
24 lut 21:59
Mila:
Łatwiej obliczyć |B'|.
24 lut 22:00
olekturbo: A muszę sobie rozpisać wszystko czy jest jakis sposob?
24 lut 22:13
Mila:
|B'|=3*3*3 każdą cyfrę wybierasz na 3 sposoby ze zbioru: {1,3,5}
|B|=216−27
Teraz musisz ustalić:
|A∩B|
Zacznij od dwóch jedynek, będzie łatwiej.
Jaką masz odpowiedź?
24 lut 23:49
olekturbo: Nie mam odp.

Oblicz ile jest liczb calkowitych nieujemnych mniejszych od miliona w ktorych zapisie
dziesietnym nie sasiaduja ze soba dwie jednakowe liczby.
a z tym moglabys pomoc?
24 lut 23:50
Mila:
Nad tym drugim pomyślę jutro, bo tu trzeba zastosować coś specjalnego.
Licz pierwsze.
I skąd takie zadania wymyślne?
24 lut 23:53
Metis: Pierwsze też fajne, ale nie mi chce mi wyjść nic sensownego
24 lut 23:57
Mila:
Rozprawka napisana?
25 lut 00:04
Mila:
Dobranoc
25 lut 00:06
Metis: W trakcie

wolę matematykę od "Tanga" Mrożka

Choć to bardzo ciekawa lektura.
25 lut 00:07
Metis: Dobranoc
25 lut 00:07
olekturbo: teraz matura 2016 − nowa era
troche sie zalamuje jak je robie

Odp 1:
10+9
2+9
3+9
4+9
5+9
6 = 597871 ale nic mi to nie daje.
Odp do 2:
25 lut 00:10
Mila:
Zostaw Olek do jutra.
Cierpliwości.
Metis, "Tango" − urocze. Jako studentka byłam w teatrze na tej sztuce
i ogromnie mnie zszokowała.
25 lut 00:18
olekturbo: Dobranoc
25 lut 00:29
olekturbo:
25 lut 15:51
Mila:
Oblicz prawdopodobieństwo warunkowe, że w trzykrotnym rzucie kostką sześcienną do gry
otrzymamy co najmniej jedną jedynkę, pod warunkiem, że iloczyn liczb wyrzuconych oczek
jest parzysty.
|Ω|=6*6*6=216
A− w trzykrotnym rzucie kostką sześcienną do gry otrzymamy co najmniej jedną jedynkę.
B−iloczyn liczb wyrzuconych oczek jest parzysty.
|B'|=3*3*3 wybrane cyfry ze zbioru {1,3,5}
|B|=216−27=189
|A∩B|
Rozważymy przypadki:
a) jedna jedynka w liczbie:
| | | |
1PP − | * 32=27 wybór miejsca dla jedynki i wybór 2 cyfr parzystych ze zbioru {2,4,6} |
| | |
| | | | | |
1PN− | * | *3!= 36 − wybór parzystej , wybór nieparzystej ze zbioru {3,5}, |
| | | |
permutacja 3 różnych cyfr
b) dwie jedynki w liczbie
|A∩B|=27+36+9=72
| | |A∩B| | | 72 | | 8 | |
P(A/B)= |
| = |
| = |
| |
| | |B| | | 189 | | 21 | |
====================
25 lut 15:56
Metis: Dzień Dobry
Milu 
Możesz zerknąć na moje rozwiązanie zadania II :
317792 nie mogę odnaleźć błędu.
25 lut 16:05
25 lut 16:06
Mila:
Olek, rozgryzłam to pierwsze, jak będziesz to dam wskazówkę.
25 lut 17:33
olekturbo: Jestem
25 lut 17:35
olekturbo: Dzieki Milu za to z prawd.
25 lut 17:35
Mila:
Oblicz, ile jest liczb całkowitych nieujemnych mniejszych od miliona ,
w których zapisie dziesiętnym nie sąsiadują ze sobą dwie jednakowe liczby.
Które pozycje w zapisie :
10+92+93+94+95+96 = 597 871
są dla Ciebie zrozumiałe.
25 lut 17:38
olekturbo: Nie wiem skąd te liczby się wzięły
25 lut 17:40
olekturbo: Będę po 19. Idę na fizykę
25 lut 17:40
Mila:
Dobrze. To po 20 popracujemy.
25 lut 17:43
Metis: Chodzisz na korepetycje z matematyki i fizyki ?
25 lut 17:46
olekturbo: Tak.

Już rozgryzłem o co chodzi w zadaniu, bo nie przeczytałem go ze zrozumieniem. Nie wiem dlaczego
jest pozycja "10"
25 lut 19:25
Mila:
1) Liczby jednocyfrowe.Jest ich 10
2) liczby dwucyfrowe.
tu wystarczy obliczyć ile jest liczb dwucyfrowych o różnych cyfrach
9*9=92
3) Liczby trzycyfrowe, tu już jest komplikacja .
9*9*8=648 tyle jest liczb trzycyfrowych o różnych cyfrach,
trzeba doliczyć Takie typy:
aba czyli są jednakowe dwie cyfry, ale nie sąsiadują z sobą.
Będzie ich 9*9=81
wypiszę kilka:
101
121
131
141
151
161
171
181
191
−−−−−− 9 liczb
Stąd 648+81=729=93
4) liczby czterocyfrowe
próbuj dalej, chyba , że już policzyłeś.
Idę na kolację, którą muszę przygotować.
Potem tu spojrzę.
25 lut 19:35
olekturbo: Juz obliczylem. Zapomnialem ze jest 10 jednocyfrowych

Dzieki. Wynik sie zgadza z odp
25 lut 19:41
Mila:
Jak obliczyłeś dla czterocyfrowych?
25 lut 20:13
olekturbo: 6 cyfrowe
_
9 9 9 9 9 9
96
5 cyfrowe
_
9 9 9 9 9
95
i analogicznie dla 2−3−4 cyfrowych
dla jednocyfrowych jest wyjątek − 10
25 lut 20:19
olekturbo: czyli 10 + 92 + 93 + 94 + 95 + 96
25 lut 20:19
Mila:
W treści powinno być:
Oblicz, ile jest liczb całkowitych nieujemnych mniejszych od miliona ,
w których zapisie dziesiętnym nie sąsiadują ze sobą dwie jednakowe cyfry.
4 kwi 18:47
Jeż: Dzień dobry
Analizuje twoje rozwiązanie zadania z prawdopodobieństwem Mila, i nijak nie potrafie
zinterpretować "permutacji 3 różnych cyfr". Skąd bierze się tam coś takiego? To przypadek a)
25 lut 14:08
Mila:
Jeż , to jest tak:
1PN− ma wystąpić tylko jedna "1"
Parzystą można wybrać na 3 sposoby ze zbioru {2,4,6}
nieparzystą na dwa sposoby ze zbioru {3,5}
Np. jest taka trójka różnych liczb:
1,2,3 trzy różne elementy możesz ustawić na 3!=6 sposobów ( to jest permutacja)
25 lut 15:02
Jeż: Hmmm, faktycznie! Dziękuję!
27 lut 19:43
Metis: Rok temu!
27 lut 20:04
Kasia: Pomoze mi ktos policzyc 4,5 i 6 cyfrowe? Bo nie do konca wiem jak, policzylam narazie tylko te
w ktorych cyfry sie nie powtarzają
4 mar 19:58
Mila:
Ile jest liczb całkowitych nieujemnych mniejszych od miliona w których zapisie dziesiętnym
nie sąsiaduja ze sobą dwie jednakowe liczby.
1) 10 jednocyfrowych
2) dwucyfrowe o różnych cyfrach:
9*9=92
3)
a) trzycyfrowe o różnych cyfrach: 9*9*8=92*8
b) doliczamy liczby typu: ABA− są dwie jednakowe, ale nie sąsiadują ze sobą
9*9=92
Razem: 92*8+92=92*(8+1)=93
4)
a) czterocyfrowe o różnych cyfrach: 9*9*8*7=92*56
b) liczby typu:
ABCA: 9*9*8*1=92*8
ABAC: 9*9*1*8=92*8
ABCB: 9*9*8*1=92*8
ABAB : 92
Razem:
92*56+3*92*8+92=92*(56+24+1)=92*81=94
5) liczby pięciocyfrowe:
95
4 mar 20:51
Kasia: Dziekuje 🤗
4 mar 21:47
aniabb: albo prosciej ..pierwsze 9 (bo bez zera) • 9 (bo z zerem ale bez sąsiedniej z przodu) •9 (bo
bez sąsiedniej z przodu ) •9 ....itd zależy ile miejsc
4 mar 22:07
Mila:
Masz rację.

Przydałby się algorytm, bo moje liczenie na piechotę dla 5−cyfrowych już jest żmudne.
4 mar 22:17
asdfsdf: asfsdfasdf
11 mar 12:11