cx
c : [−x3+x2*(2−m2)+x*(2m2+4)−8 ]: (x−2) jak to podzielic
19 lut 15:51
19 lut 15:52
c : a niby jak jak tu jest parametr
19 lut 15:54
kochanus_niepospolitus:
normalnie
taktujesz (2−m2) jako 'jakąś liczbę'
trochę dużo będzie symboli do wpisywania w kratkach, więc nie oszczędzaj na nie miejsca
jeżeli wiesz że ma się dzielić bez reszty ... to 'reszta' z Hornera przyrównywana będzie do 0 i
wyznaczasz 'm' dzięki temu
19 lut 15:58
c : eee no nie to za glupie
[−x3+x2*(2−m2)+x*(2m2+4)−8 ]: (x−2)=−x2−m2x+4
x3+−2x2
−−−−−−−−−
=
co dalej
19 lut 16:00
kochanus_niepospolitus:
to se dziel w taki sposób ... jak wolisz ... kombinuj sobie dalej
w drugim kroku będzie
x
2*(2−m
2−2) + x*(2m
2+4)−8
x
2*m
2 − 2m
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−
i rób dalej, nawet pięknie parametr 'm' nie będzie przeszkadzał ... pffff ... cienizna
19 lut 16:03
c : a niby czemu tak jest ? i dlaczego nie −x2 skoro jak dodasz −2+1=−1
19 lut 16:07
kochanus (z komorki): Co?
Ale to jest x
2 (2−m
2−2)
19 lut 16:08
c : no wiem aledlaczego co tu zzrobiles
19 lut 16:09
kochanus_niepospolitus:
ok ... teraz zauważyłem, że masz już to podzielone ... no i dobra ... podzieliłeś
i robisz coś co tam masz w zadaniu robić (nie wiem co ... bo pytałeś tylko o to jak to
podzielić)
19 lut 16:14
c : nie ja sie pytam jak podzielic nic nie podzielilem
x2*(2−m2−2) + x*(2m2+4)−8
x2*m2 − 2m2
co dalej
19 lut 16:28
5-latek: Ojjj
pies
19 lut 16:29
c : :( no co widac

tak pies

no ale nie rozumiem
19 lut 16:30
c : no co jak pies to sie juz nie pomoze tak?
bo wiecie
[−x3+x2*(2−m2)+x*(2m2+4)−8 ]: (x−2)=−x2−m2x+4
x3+−2x2
−−−−−−−−−−−−
= i co tutaj i dlaczego
19 lut 16:35
19 lut 16:36
kochanus_niepospolitus:
ja tam nie mam siły −−− niech ktoś inny się 'boksuje' z nim
19 lut 16:37
c : no wlasnie powiesz mi bo ja tego nie rozumiem ...co w tym miejscu zrobila bo dodala −x3 i x3
i co dalej
19 lut 16:38
kochanus_niepospolitus:
człowieku −−− powtórz sobie dzielenie wielomianów
19 lut 16:39
c : jej zostalo x2*(−m2) skad.....ja umiem dzielic
19 lut 16:40
c : nie wiem jak podzielic ten parametr
19 lut 16:40
kochanus_niepospolitus:
no właśnie widzę jak 'umiesz' dzielić
kończąc krok 1 dodajesz (górną linijkę do dolnej)
i masz:
−x3 + x3 = 0
x2(2−m2) − 2x2 = x2(2−m2−2) = x2*(−m2)
x*(2m2+4) − 0 = x*(2m2+4)
19 lut 16:45
c xx: no trzabylo tak od razu napisac a nie tak owijac owijac i owijac ....dziekuje
19 lut 16:56
kochanus_niepospolitus:
trza było tak od razu?
Trza powtórzyć sobie procedurę dzielenia wielomianów i dodatkowo wypadałoby umiejętność
dodawania i odejmowania sobie przypomnieć − nie zaszkodzi
lol
19 lut 17:02
c xx: ale ja nier wiedzialem ze parametr trzeba dodac to wszystko takie straszne ...moze lepiej
byloby hornerem ...
19 lut 17:03