pies
pies: Wykaż że dla dowolnego m∊R\{0} równanie −x3+x2(2−m2)+x(2m2+4)−8=0 ma trzy pierwiastki
dla jakiej wartosci parametru m suma pierwiastkow rownania jest =−7
no to obliczylem
x[−x2+x(2−m2)+2m2−4]
x=0 i co teraz Δ≥0 ? bo mam miec 3 pierw. czyli 2 pierw. w drugim
18 lut 19:10
kochanus (z komorki):
Pytanie − jak nauczyciel traktuje pierwiastki podwojne? Jako dwa czy jako jeden
18 lut 19:12
pies: nie rozumiem no wlasnie bo jak sa dwa pierwiastki to Δ≥0 a jak 2 rozne to Δ>0


tylko ku... x≠0 czyli to nie moze byc pierwiastek
18 lut 19:13
Mila:
Źle wyłączyłeś x, przecież przy 8 nie ma x−sa .
Sprawdź zapis.
18 lut 19:25
pies: sa dwa pierwiastki to Δ≥0 a jak 2 rozne to Δ>0
18 lut 19:27
pies: to nie wiem jak zrobic to zadanie...ale jakbym tak oobliczyl to tylko obliczylbym dla jakiego m
row.ma 3 rozwiazania ...a ja mam udowodnic ze ma 3 wiec nie umiem tego zrobic
18 lut 19:29
Mila:
1) sprawdzamy , czy istnieje pierwiastek wśród dzielników liczby −8.
{1,−1,2,−2,4,−4,8,−8}
W(2)=−8+4*(2−m2)+2*(2m2+4)−8=
= −8+8−4m2+4m2+8−8=0
x=2 jest rozwiązaniem tego równania niezależnie od wyboru m.
W takim razie korzystasz z tego ,że
w(x)=−x3+x2*(2−m2)+x(2m2+4)−8 jest podzielny przez (x−2)
albo inaczej .
18 lut 19:34
pies: a co dalej a jak sa dwa pierwiastki to Δ≥0 a jak 2 rozne to Δ>0
18 lut 20:22
Mila:
[−x3+x2*(2−m2)+x*(2m2+4)−8 ]: (x−2)=−x2−m2x+4
−(−x3+2x2)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x2*(−m2)+x*(2m2+4)
−(−m2x2+2m2x)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4x −8
−( 4x−8)
==========
0
⇔−x3+x2*(2−m2)+x*(2m2+4)−8 =(x−2)*(−x2−m2x+4)
(−x2−m2x+4)=0
Δ=m4+16>0 dla każdego m∊R ⇔że równanie (−x2−m2x+4)=0 ma dwa różne pierwiastki
⇔ Sprawdzamy jakie ma pierwiastki dla m=0
−x2+4=0
x=2 lub x=−2
Zatem
W(x) = −x3+x2*(2−m2)+x*(2m2+4)−8 ma 3 różne pierwiastki dla m∊R\{0}
18 lut 20:28
18 lut 20:35
Mila:
Przeczytaj chociaż raz wszystko uważnie! uważnie!.
Delta niezależnie od Twoich pomysłów wynosi (m4+16)
i nigdy nie będzie równa 0.
18 lut 20:38
pies: a wiesz pisalismy dzis spr.. i mialem zad wyznaczyc m dla ktorych row.kwadr.ma 2 pierwiastki w
tym zad ma byc Δ≥0 ?
18 lut 20:42
pies: czlowieki pomozcie

bo sie pytam od poczatku a nikt mi nie chce powiedziec jak sa dwa
pierwiastki to Δ≥0 a jak 2 rozne to Δ>0 TAK OGOLNIE PYTAM
18 lut 20:49
pies: rece opadaja
18 lut 20:49
5-latek: Odpowiedz na pytanie : Tak
18 lut 20:53
pies: ooo czyli jak nic innego nie bylo dane w zad ... to ma byc Δ≥0 ...trzymasz kciuki ze bede mial
5?
18 lut 20:57
Mila:
Ręce to nam opadają. Już niedługo nikt nie będzie Ci pomagał,
bo nie można się z Toba dogadać.
Ja rozwiązałam zadanie, które podałeś. Tam nie masz wątpliwości, czy dać ≥0 czy > bo
obliczasz Δ i wychodzi Δ>0.
Jedno rozwiązanie równania kwadratowego⇔Δ=0
Dwa różne rozwiązania równania kwadratowego⇔Δ>0
Równanie kwadratowe posiada rozwiązania ⇔Δ≥0.
W zadaniu powinieneś mieć jasne sformułowanie.
18 lut 20:59
Mila:
I skończ to zadanie.
Masz tam jeszcze jedno polecenie.
18 lut 21:01
pies: no wiem popatrzaj ja sie pytalem czy tak samo jest dla zwyklych rozwiazan (nie dodatnich i
nieujemnych)popatrzaj prosze
http://uploads.im/5wLgX.png
18 lut 21:06
Mila:
Przeczytaj jak są sformułowane pytania o pierwiastki równań kwadratowych z parametrem.
18 lut 21:06
18 lut 21:07
pies: ;c
18 lut 21:07
pies: a odpowiesz na pytanie ze zdj?
18 lut 21:08
pies: mialo byc ujemnych a nie nieujemnych
18 lut 21:09
Lorak: Ogarnij się. Nawet nie chodzi mi o matematykę...tylko o to, w jaki sposób
zadajesz pytania.To jest bełkot po prostu. Jeszcze jakieś niezadowolenie, że ktoś nie wie o co
Ci chodzi...tragedia.
18 lut 21:11
pies: nie to nie tak jak belkot ? no sie pytam nie ....a ona mi mowi popatrz jak sa sformuowane
pytania
0o no
18 lut 21:13
Mila:
Mnie uczyli ,że dla Δ= 0 funkcja kwadratowa y=ax2+bx+c ma jedno miejsce zerowe
( któremu odpowiada jeden pierwiastek podwójny wielomianu który przedstawia).
Jeżeli Twój nauczyciel podał inaczej, to przeczytaj w notatkach dokładnie.
18 lut 21:18
pies: dobra juz sie nie bede was pytal ... i tak nic nie rozumiecie ...rece opadaja
18 lut 21:19
pies: nie iwem jak nauczyciel mowil bo sie nie uczylem sam w domu
18 lut 21:19
Mila:
No to żałuję, że z dobrą wolą poświęciłam tyle czasu na wyjaśnienie.
Jeszcze żaden uczeń nie skomentował tak " grzecznie" moich wyjaśnień.
18 lut 21:22
pies: nie no dziekuje ci bardzo ...jestes mila

dzieki ..ja tylko tak pisze u know
18 lut 21:23
pies: to mile ze poswicasz czas ...bardzo ..ja po prostu jestem taki
18 lut 21:26
Mila:
To musisz się zmienić, podaję Ci na wzór zadania, abyś zrozumiał różnice w treści
i odpowiednio ustawione warunki.
18 lut 21:33
pies: :( ale ja sie pytam tylko o 1 przypadek

przepraszam
18 lut 22:00
Mila:
Zadaj precyzyjnie pytanie, tyle tu komentarzy,
nie wiem co w Twojej głowie uznane jest za pierwszy przypadek.
18 lut 22:05
pies: a nie nie juz nic

dziekuje za pomoc mila
18 lut 22:24
Metis: Skup się!
18 lut 22:36
pies: dobrze jutro zrobie

U

⇒
18 lut 22:51
c xx: Tak to ja pies..w poscie 20:28 sprawdza sie dla m=0 po to aby byly 2 rozne pierwiastki
19 lut 17:23
Mila:
Sprawdzasz dla m=0, bo w założeniu masz, że m≠0. Ponieważ tak się złożyło,
że wtedy równanie kwadratowe ma jeden pierwiastek równy 2 a drugi −2,
a wcześniej już wystąpił pierwiastek równy 2, to wykluczając ten przypadek wnioskujesz,
że W(x) ma trzy różne pierwiastki dla m∊R\{0}.
19 lut 17:44
c xx: :( dziekuje
19 lut 17:46
prosta:
raczej odwrotnie: szukasz m, dla których pierwiastkiem równania kwadratowego jest liczba 2.
Otrzymujesz m=0
19 lut 18:35