Punkty
alexaa: Dane są cztery punkty leżące na płaszczyźnie: A(6, 2), B(8, 4), C(7, 9) oraz D(1, 3).
a) Udowodnij, że czworokąt ABCD jest trapezem równoramiennym.
b) Napisz równanie okręgu opisanego na tym trapezie.
2 lut 20:44
alexaa: Proszę o wskazówki
2 lut 21:15
5-latek: Do a) zaznaczyć te punkty na układzie XOY
Co to jest trapez równoramienny (czym się charateryzuje ?
2 lut 21:20
5-latek:

Do a)
Sprawdz czy |AD|=|BC| (wzor na dlugosc odcinka i AB||CD
jeśli nie to na tym trapezie nie można opisac okręgu
jeśli tak to można przystapic do podpunktu b)
Czyli
1. Napisac równanie symetralnej boku AB
2. Napisac równanie symetralnej boku BC
Punkt przecięcia tych symetralnych to srodek okręgu opisanego na tym trapezie
3. Odlegosc srodka okręgu opisanego na tym trapezie od np. wierzchołka A to promien okręgu
opisanego na tym trapezie
Wiec działaj
2 lut 22:34
Emilkaa: Moglabym prosic o całe rozwiązanie?
16 lis 16:21
Emilkaa: Proszę 🙏
16 lis 18:06
16 lis 19:18
16 lis 19:19
Mila:

a)
AB
→=[2,2]
DC
→=[6,6]
AB||DC
wykaż, że |AD|=|BC|
b) symetralna AB− zbiór wszystkich punktów jednakowo odległych od końców odcinka.
A=(6, 2), B=(8, 4)
(x−6)
2+(y−2)
2=(x−8)
2+(y−4)
2⇔
y=−x+10
symetralna BC:
B=(8, 4),C=(7, 9)
(x−8)
2+(y−4)
2=(x−7)
2+(y−9)
2⇔
S− środek okręgu opisanego=Punkt przecięcia symetralnych
| 25 | | 35 | |
r2=|SD|2=(1− |
| )2+(3− |
| )2 |
| 6 | | 6 | |
równanie okręgu:
| 25 | | 35 | | 325 | |
(x− |
| )2+(y− |
| )2= |
| |
| 6 | | 6 | | 18 | |
Sprawdź odpowiedź , albo rachunki.
16 lis 19:24