Udowodnij
Agata: Dane są cztery punkty leżące na płaszczyźnie A(6, 2) , B(8,4) , C( 7,9) oraz D( 1,3)
Udowodnij, że czworokąt ABCD jest trapezem równoramiennym.
Z góry dzięki!
19 lut 20:12
Janek191:

Sprawdź, że pr AB II pr CD ( oblicz współczynniki kierunkowe)
Oblicz długości odcinków : BC i AD.
19 lut 20:31
Agata: |BC| = [ −1; 5]
|AD| = [−5; 1]
Ale jak mam to udowodnic?
20 lut 14:27
Basia: skoro znasz wektory to policz wspolzedne CD→ i AB→
i pokaz, ze AB→= α*CD→
z tego wynika, ze wektory sa rownolegle
albo policz |AB→,CD→| = u1*w2−u2*w1
dostaniesz 0 (czyli sin(<AB→.CD→)=0) czyli AB→|| CD→
albo policz wspolczynniki kierunkowe prostych AB i CD
|BC|=√1+25=√26
|AD|=√25+1 = √26
20 lut 14:59
Agata: Może ktoś pomoc mi w całosci?
20 lut 20:08
jc: Wystarczy pokazać, że prosta przechodząca przez środki podstaw jest osią symetrii
czworokąta.
P=(1/2)(A+B)=(7,3)
Q=(1/2)(C+D)=(4,6)
v=P−Q=(3,−3) || (1,−1) kierunek prostej
v*(B−A)=(1,−1)*(2,2)=0, prosta jest prostopadła do pierwszej podstawy
v*(C−D)=(1,−1)*(6,6)=0, prosta jest prostopadła do drugiej podstawy
czyli faktycznie prosta jest osią symetrii czworokąta.
20 lut 20:19
Janek191:
| | 4 − 2 | |
a1 = |
| = 1 − współczynnik kierunkowy pr AB |
| | 8 − 6 | |
| | 3 − 9 | |
a2 = |
| = 1 − współczynnik kierunkowy pr CD |
| | 1 − 7 | |
a
1 = a
2 więc te proste są równoległe ( odcinki AB i CD są podstawami trapezu)
→
BC = { 7 −8, 9 − 4] = [ − 1, 5]
I BC I =
√(−1)2 + 52 =
√26
oraz
→
AD = [ 1 − 6, 3 − 2] = [ − 5, 1]
I AD I =
√26
więc
boki BC i AD są równe, czyli czworokąt ABCD jest trapezem równoramiennym.
20 lut 20:31