Geometria analityczna
Amelia : Dane są cztery punkty leżące na płaszczyźnie: A(6, 2), B(8, 4), C(7, 9) oraz D(1, 3).
b) Napisz równanie okręgu opisanego na tym trapezie.
4 gru 10:40
Tadeusz:

Mozna to rozwiązać na "szamanaście" sposobów
np rozwiązując układ równań (później sprawdzić czy czwarty punkt nalezy do okręgu)
(6−x
s)
2+(2−y
s)
2=r
2
(8−x
s)
2+(4−y
s)
2=r
2
(7−x
s)
2+(9−y
s)
2=r
2
4 gru 14:12
4 gru 14:16
janek191:

y = 10 − x
S = ( x, 10 − x)
C = ( 7, 9) B = ( 8, 4)
I SCI
2 = I SB I
2
( 7 − x)
2 + ( 9 − 10 + x)
2 = ( 8 − x)
2 + ( 4 − 10 + x)
2
49 − 14 x + x
2 + x
2 −2 x + 1 = 64 − 16 x + x
2 + x
2 − 12 x + 36
50 − 16 x = 100 − 28 x
12 x = 50
oraz
| | 25 | | 35 | | 325 | |
Odp. ( x − |
| )2 + ( y − |
| )2 = |
| |
| | 6 | | 6 | | 18 | |
4 gru 14:20
Tadeusz:
albo:
skoro na trapezie opisać można okrąg to musi to być trapez równoramienny.
Środek okręgu musi leżeć na osi symetrii. Potrafisz napisać jej równanie y=−x+10
Szukasz na tej prostej punktu równoodległego od wierzchołków itd
4 gru 14:21
dero2005:

| | 25 | | 35 | | 650 | |
(x− |
| )2+(y− |
| )2= |
| |
| | 6 | | 6 | | 36 | |
4 gru 14:30
janek191:
Ale wysyp rozwiązań
4 gru 14:31
a7: no własnie dawno tak nie było
4 gru 14:31