Geometria
Klaudia: Dane są cztery punkty leżące na płaszczyźnie: A(6, 2), B(8, 4), C(7, 9) oraz D(1, 3).
b) Napisz równanie okręgu opisanego na tym trapezie.
Jak zrobić ten podpunkt ? Proszę o wskazówki
20 lut 21:10
jc: Skąd bierzesz taką irytującą notację: A(6,2)?
Potem jest kłopot z rachunkami, bo czy można napisać A−B?
czy racze A(6,2)−B(8,4)?
20 lut 21:16
Basia:

jest kilka spsobow
1)
S(a,b)
rownanie okregu
(x−a)
2+(y−b)
2=r
2
trzy niewiadome czyli podstawiamy wspolrzedne trzech punktow i rozwiazujemy uklad trzech rownan
2)
S jest punktem przeciecia symetralnych bokow
bierzemy dwa
nie rownolegle boki np. AB i BC
piszemy rownania symetralnych
rozwiazujemy uklad dwoch rownan i mamy wspolrzedne S
r = AS (lub BS lub CS lub DS)
zakladam, ze na tym trapezie da sie opisac okrag (bo nie sprawdzalam)
musi byc rownoramienny
C nie jest zaznaczony poprawnie, 9 sie nie zmiescilo
20 lut 21:20
25 lut 19:31
Mila:

A(6, 2), B(8, 4), C(7, 9) oraz D(1, 3).
1)
Trapez jest równoramienny, można na nim opisać okrąg.
Środek okręgu opisanego na wielokącie wypukłym
leży w punkcie przecięcia symetralnych boków .
2) symetralna AB:
(x−6)
2+(y−2)
2=(x−8)
2+(y−4)
2⇔y=−x+10
Symetralna AD:
(x−6)
2+(y−2)
2=(x−1)
2+(y−3)
2 ⇔y=5x−15
−x+10=5x−15
6x=25
4) promień
| 25 | |
|AS|2=( |
| −6)2+(U{35}{6−2)2 |
| 6 | |
|AS|
2=(11/6)
2+(23/6)
2=325/18
5)
Równanie okręgu:
| 25 | | 35 | | 325 | |
(x− |
| )2+(y− |
| )2= |
| |
| 6 | | 6 | | 18 | |
=======================
25 lut 21:08