nie wiem jak sie za nie zabrać ;<
natkka: Znajdz ekstrema lokalne funkcji:
a) f(x,y)=x4+y4−2x2+4xy−2y2
b) f(x,y)= x3+3xy2+12xy
c) f(x,y)=ex(x+y2+1
d) f(x,y,z)= x2+y2+z2−xy+x+2z
23 sty 22:53
Jack: 1) Pochodna po x
2) Pochodna po y
3) Przyrownaj oba wyniki pochodnych do zera
4)Wyznacz punkt/punkty z ukladu rownan
5)Policz pochodne :
x po iksie
x po igreku
igrek po iksie
y po igreku
6) Pochodne "mieszane" musza wyjsc takie same, czyli x po y, i y po x. Jesli nie wyszly, masz
blad w obliczeniach
7) Oblicz wyznacznik macierzy z punktu/punktow jakie Ci wyszly z ukladu rownan (czwarty punkt)
8) Wyznacznik macierzy > 0 to ekstremum istnieje,
wyznacznik = 0 jest to przypadek nierozstrzygniety (na tym konczysz dzialania −> komentarz
obowiazkowo),
wyznacznik < 0 to ekstremum nie istnieje
9) Jesli wyznacznik wyszedl wiekszy od zera, to sprawdzasz jaka liczba jest w lewym gornym rogu
macierzy, w sensie −> sprawdzasz czy pochodna iks po iksie jest dodatnia czy ujemna
10) jesli pochodna jest dodatnia to piszesz ze jest to minimum, jesli ujemna −> maksimum
11) obliczasz wartosc ekstremum podstawiajac punkt dla ktorego wyszlo Ci to ekstremum
(podstawiasz do poczatkowego wzoru funkcji)
23 sty 23:03
bezendu:
1. Liczysz pochodne cząstkowe po x i po y
2. Tworzysz układ równań i rozwiązujesz
3. Liczysz znowu pochodną po x i y z tych już wcześniej policzocnych
4. Tworzysz wyznacznik i liczysz
23 sty 23:03
23 sty 23:05
natkka: A mógłbyś zrobić chociaż jeden przykład np a?
23 sty 23:19
Jack: Teraz nie dam rady...moge jutro... Ale.moze ktos inny moglby
23 sty 23:21
Saizou : albo zamiast 4 punktu u bezendu piszesz formę kwadratową i sprawdzasz jej określoność
23 sty 23:22