Wyznacz ekstrema lokalne funkcji
Monika : f(x, y) =x3+y2−6xy−39x+18y+29
20 sty 16:41
Jack: pochodne... po iksie i greku potem punkt
20 sty 17:21
Jack:
{3x
2 − 6y − 39 = 0
{2y − 6x + 18 = 0
rozwiaz ten uklad
20 sty 17:24
Jack: jak juz masz 2 punkty...
P1(1, −6)
P2(5, 6)
pochodna po kazdej
x po x
x po y
y po x
y po y
wyznacznik macierzy...
20 sty 17:31
Kacper:
Całe masz zamiar rozwiązać? Weź się za swoją matematykę !
20 sty 17:43
Jack:
| 6x − 6|
| |
| − 6 2 |
Pierwszy punkt P
1 (1, −6)
Wyznacznik macierzy : 6*2 − (36) = 12 − 36 < 0 <−− brak ekstremum
Drugi punkt P
2 (5,6)
Wyznacznik macierzy : 30*2 − (36) = 60 − 36 = 24 > 0 <−−ekstremum istnieje
6*5 = 30 >0
Czyli jest to minimum
f
min(5,6) = 5
3 + 6
2 − 6*5*6 − 39*5 + 18*6 + 29 = − 77
Czyli podsumowujac...ekstremum istnieje w punkcie P(5,6) jest to minimum lokalne ktorego
wartosc wynosi −77
20 sty 17:58
Jack: sorki Kacper ;x
20 sty 18:10