Witam, może mi ktoś pomóc z zadaniami :)
Joanna: Oblicz ekstrema lokalne z funkcji: f (x,y) = x2 −xy− y2
Oblicz ekstrema funkcji f(x,y)= x2 + y2 przy zadanym warunku x2 + y2 =16
Oblicz najmniejsza i największą wartość funkcji f(x,y)= x2 + y2 − xy − x w obszarze
D={(x,y):0≤x≤1,0≤y≤1
22 sty 19:34
Jack: 1)
{2x − y = 0
{−x −2y = 0 −> x = −2y
−4y − y = 0
y = 0
x = 0
P(0,0)
| 2 −1|
W = | | = −4 − 1 = −5 wyznacznik macierzy ujemny więc brak ekstremum
| −1 −2|
22 sty 19:41
Joanna: Dziękuje Jack
22 sty 20:28