skala i plan
olla: Jaką pow zajmuje obszar 20 cm
2 w skali 1:100
22 sty 11:21
olla: prosze o spr : 20cm2 = 0,002m2=0,00002a
0,00002a *1002=0,2a = 0,002 ha
22 sty 12:09
PW: Źle, w 1 hektarze mieści się 100 arów, a więc 0,002 ha = 0,1 a, i wyszłoby na to, że
prostokącik 4×5 cm to 0,1 a.
Na pewno dobrze przepisane zadanie?
22 sty 12:21
olla: tak zad jest dobrze przepisane.
22 sty 12:24
PW: eee...
A kto by pytał o takie głupoty? Wyobraź sobie prostokąt 4×5 cm, którego boki zmniejszono
100−krotnie. Robi się z tego prostokąt o bokach 0,4 mm na 0,5 mm. Naprawdę ktoś pyta ile ta
kropeczka ma hektarów?
Jeszcze raz pytam:
− Czy przepisałaś dosłownie treść zadania?
22 sty 12:31
olla: tak, to jest zadanie dobrze przepisane
22 sty 12:41
22 sty 14:47
olla: zadanie jest rozwiązane, prosiłam o sprawdzenie czy dobrze
22 sty 14:53
milkaa: wydaje mi się ze jest dobrze, niech inni się wypowiedzą
22 sty 19:24
bimo:
Jeżeli na planie sporządzonym w skali 1:100 pewien obszar ma pole 20cm2 , to w rzeczywistości
ma pole :
20cm2*1002=200 000 cm2= 20m2
1m2=100*100cm2
22 sty 20:18
PW: bimo, ale rozwiązałeś inne zadanie.
olla pytała "Jaką pow zajmuje obszar 20 cm2 w skali 1:100" i upierała się, że dobrze
przepisała treść zadania. Widocznie jesteśmy od innej Matki Polki.
22 sty 22:10
olla: zadanie jest dobrze przepisane, takie dostałam od nauczyciela więc proszę mnie nie obrażać,
sama go sobie nie wymyśliłam
22 sty 23:05
Aga1.: Obszar masz zmniejszyć.
P
2=20cm
2
22 sty 23:23