skala i plan mapy
olla: Budynek przedstawiony jest na dwóch planach: jeden w skali 1:20 a drugi 1:50. Jaka jest długość
tego budynku w skali 1:20, jeżeli w skali 1:50 wynosi 30 cm.
Czy wynik to 7,5 cm
22 sty 11:03
piotr1973: 30*50/20
22 sty 11:05
piotr1973: w 1:20 musi być większy, spójrz do jakiegoś atlasu
22 sty 11:07
Janek191:
a = 50*30 cm = 1 500 cm
skala 1 : 20
a ' = 1 500 cm : 20 = 75 cm
22 sty 11:13
olla: tak, teraz rozumiem

dziękuje

mam jeszcze takie zadanie: Obszar 13 ha zajmuje na rys w skali
1:500 pow x cm kwadratowych.
22 sty 11:17
Janek191:
Dobrze przepisana jest treść zadania ?
13 ha = 13*100 a = 13*100*10 000 m2 = 13*100*10 000*10 000 cm2 = 130 000 000 000 cm2
skala 1 : 500
130 000 000 000 : 5002 = 130 000 000 000 : 250 000 = 520 000 cm2
Odp. 520 000 cm2.
22 sty 11:29
olla: tak, treść jest dobra. a Dlaczego skala jest do 2?
22 sty 11:31
Janek191:
Długość razy szerokość .
22 sty 11:36
daras: | | 50 | |
jest |
| = 2,5 raza mniejszy |
| | 2 | |
22 sty 11:42
daras: | | 50 | |
miało być oczywiście |
| za proste  |
| | 20 | |
22 sty 11:43
olla: dziękuje
22 sty 11:54