pochodna
Paulina: oblicz pochodna
20 sty 18:59
Paulina: ktos cos
20 sty 19:09
Jack: pierwsze...nawet jest na to wzor...nie trzbea nic robic ; d
drugie − pochodna ilorazu
20 sty 19:21
PW: Albo dowcipnie
![emotka](emots/1/mruga.gif)
:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| = |
| = |
| − |
| |
| x2−x | | x(x−1) | | x−1 | | x | |
i dopiero liczyć pochodną stosując dwukrotnie wzór z pierwszego zadania.
20 sty 19:29
Paulina: | 10 | |
czyli jak mialam |
| +3+2,5x |
| x | |
(inny przyklad)
| 10 | |
a jezeli mam obliczyc zbior wartosci tego przykladu |
| + 3 +2,5x =f(x) w przedziale |
| x | |
<−5,0)(0,5>
20 sty 19:39
Paulina: | 1 | | 1 | |
obliczylam f(−5)=−11 |
| , f(5)=17 |
| |
| 2 | | 2 | |
lim f(x)=3
x−>0−
lim f(x)=3
x−>−+
co robie zle
20 sty 19:41
baaard.any na dżimajlu: PW, co ty tam zrobiłeś? Nie można rozbijać mianownika w ten sposób
![](emots/2/wykrzyknik.gif)
! Jeżeli już to jest to
mnożenie
20 sty 19:41
Jack: @baaard
jasne ze dobrze zrobil
20 sty 19:43
20 sty 19:44
Paulina: co do powyzszych pochodnych
zrobilam twoim sposobem PW dobrze?
20 sty 19:44
Paulina: | 10 | |
dana jest funkcja f(x)= |
| +3 +2,5x gdzie x ∊ <−5;0)U(0,5> wyznacz zbior wartosci f |
| x | |
20 sty 19:46
Paulina: wie ktos jak to rozwiazac
20 sty 19:53
Paulina: ktos to potrafi rozwiazac?
20 sty 20:02
Paulina: wie ktos jak to zrobic?
20 sty 20:11
baaard.any na dżimajlu: @Jack
a np. dla
12−
15 też ci wychodzi
12*5![](emots/2/pytajnik.gif)
Jak się nie zna podstaw matematyki to po
co się innym pomaga
![](emots/2/pytajnik.gif)
@Paulina pochodna iloczynu nie równa się iloczynowi pochodnych
20 sty 21:55
Jack: nie rozumiem Ciebie
tam mamy kolejne liczby dlatego mozna tak zrobic...specyficzny przyklad
2 i 5 nie leza obok siebie, ale za to 2 i 3 juz tak, albo 4 i 5
20 sty 21:57
Qulka: baard ..a czy 2 jest o 1 mniejsze od 5
20 sty 21:57
20 sty 21:58
baaard.any na dżimajlu: @Paulina
Czyli ten drugi przykład robisz tak:
1) liczysz iloczyn pochodnych funkcji f=1x i 11+x.
2) Żeby obliczyć ten drugi, wprowadzasz t=1+x i liczysz wg wzoru z pierwszej pochodnej.
3) Po obliczeniu wracasz z t do x i upraszczasz
Gotowe
20 sty 22:00
baaard.any na dżimajlu: przepraszam, (x−1), a nie 1+x
20 sty 22:00
Qulka:
a to
1 | | 1 | | x | | x−1 | | x−x+1 | | 1 | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| = |
| |
x−1 | | x | | x(x−1) | | x(x−1) | | x(x−1) | | x(x−1) | |
gdzie ma błąd
20 sty 22:01