Hornii
Sinn: Czy mógłby ktoś podrzucić jakis bardzo trudny przykład z wykorzystaniem schematu Hornera?
18 sty 20:41
Jack: schemat ten sluzy do prostych dzialan −> dwumianow...
nie ma tu trudnych rzeczy
18 sty 20:41
Sinn: Ah, no trudno, dzięki
18 sty 20:42
Jack: jak Ci zalezy to moge napisac kilka z ksiazki...
18 sty 20:43
Sinn: A może jakiś z dzielenia wielomianów?
18 sty 20:43
Jack: ogolnie dzielnie czy tylko horner
18 sty 20:44
Sinn: Może być po jednym z każdego
18 sty 20:45
Jack: 1. Horner
w(x) = −x
4 + 4x
3 −x
2 −9x +9
Q(x) = x−3
18 sty 20:49
Sinn: 1. −x3+x2+2x−3
18 sty 20:52
Jack: Zwykle dzielnie...nwm czy moze byc z reszta ale np. takie zadanko
Podziel wielomian w przez wielomian q z reszta r. zapisz wielomian w postaci
w(x) = p(x)* q(x) + r(x)
w(x) = 4x4 −2x3 −x
q(x) = 2x2+x−2
18 sty 20:52
Jack: 1.
18 sty 20:54
Qulka: proszę bardzo...znajdź pierwiastki wielomianu
6x4−5x3+37x2−30x+6
18 sty 20:55
Ludwik Montgomery: Są np. takie podchwytliwe:
rozłóż na czynniki:
1) W(x)=x6−1
2) W(x)=x4+x2+1
3) W(x)= x4−3x2+9
18 sty 20:55
Sinn: W(x)=2x2−2x+3*q(x)−8x+6
Juz nie pisałam ponownie tych dwóch wielomianów, dobrze?
18 sty 20:57
Sinn: Qulka i Ludwik, tego chyba jeszcze nie miałam.
Choć rozkładanie na czynniki chyba powinnam umieć.
18 sty 20:58
Jack:
18 sty 20:59
Sinn: Dzięki Jack, zabieram się za teorie do w/w zadań.
18 sty 21:01
Jack: rozklad na czynniki chyba umiesz np. grupowanie
x3 + x2 + x + 1 = ...
18 sty 21:05
Sinn: Grupowac umiem..
18 sty 21:07
Jack: Co do tego co wkleil Ludwik
polecam znac wzorki skroconego mnozenia ; )
aczkolwiek 2 ostatnie przyklady to zwykla delta...
18 sty 21:08
Sinn: 2) może być tak? x(x2+1)+(x2+1)
Chyba raczej nie..
18 sty 21:09
Jack: mowisz o tym co ja wkleilem? 21:05 ?
18 sty 21:10
Sinn: Nie,nie widzę tego
18 sty 21:10
Qulka: chodziło mu o konieczność wpisywania zer jak nie ma potęgi
18 sty 21:10
Sinn: O tym co Ludwik wkleil, nr 2
18 sty 21:10
Sinn: Qulka, to rozumiem
18 sty 21:11
Jack: wymnoz to co napisales i zobacz czy to jest to samo co on napisal
18 sty 21:12
Ludwik Montgomery: niestety nie...
wskazówka: x4+x2+1=(x4+2x2+1)−x2=(x2+1)2−x2
18 sty 21:13
Qulka: miała ćwiczyć hornera
18 sty 21:14
Sinn: Ludwik, teraz to już wiem jak to powinno wyglądać, rozumiem, ale nie wpadnę sama na pomysł na
rozwiązanie innych, mam słaba glowe
18 sty 21:15
Sinn: Aj tam Horner, on to łatwizna
18 sty 21:15
Qulka: sinn.. spróbuj mój

taki akurat pod hornerka
18 sty 21:16
Sinn: Ale nie miałam jeszcze szukania pierwiastków wielomianu
18 sty 21:17
18 sty 21:18
Qulka: i hornerem sprawdzasz kiedy wielomian się zeruje
18 sty 21:19
18 sty 21:19
Sinn: Czyli najpierw zrobię tak jak w 1szym linku
18 sty 21:22
Qulka: tak
18 sty 21:23
Ludwik Montgomery: @ Qulka:
(x−12)(6x3−2x2+36x−12)
Czy dobrze?Bo chyba dalej już nic się nie da...
18 sty 21:23
Qulka: da się jeszcze..a przykład był dla Sinn
18 sty 21:24
Ludwik Montgomery: ojej przepraszam... pogłówkuję dalej już na osobności
18 sty 21:25
Sinn: Znalazłam pierwiastki calkowite
18 sty 21:27
Qulka: Ludwik dla Ciebie 8x5−10x4+57x3−69x2+7x+7
18 sty 21:29
Jack: @Qulka − studia juz?
18 sty 21:30
Qulka: a dla Sinn x5 +x4 −17x3 + x2 +70x −56
18 sty 21:31
Qulka: Jack

zawsze i nieustannie
18 sty 21:32
Sinn: Mam znaleźć pierwiastki calkowite najpierw?
18 sty 21:33
Qulka: od tego się zaczyna
18 sty 21:34
Kacper:
Qulka to wyższy poziom zaawansowania
18 sty 21:35
Jack: zawsze i nieustannie...niepokoi mnie to : D
18 sty 21:35
Ludwik Montgomery: Ooo dzięki Qulka

,
a możesz zdradzić z jakiego zbioru są te przykłady, czy może sama je wymyśliłaś? Przygotowuję
się do maturki i takich przykładów w mojej książce prawie nie było...
18 sty 21:35
Qulka: człowiek całe życie się uczy

i wciąż głupi
18 sty 21:36
Qulka: Ludwik

wymyśliłam przed chwilą
18 sty 21:36
Sinn: No to pierwiastki to: 1,2,4,7,8,14,28,56 i wszytsko to samo na minusie
18 sty 21:37
Qulka: Sinn .. a to są podzielniki wyrazu wolnego
18 sty 21:38
Sinn: Taak?
18 sty 21:38
Kacper:
Nie za dużo trochę?
18 sty 21:39
18 sty 21:39
Qulka: bez reszty
18 sty 21:39
Sinn: Zglupialam juz. Wypisałam to na co dzieli się 56
18 sty 21:41
Sinn: Ahaaaa, czyli miałam tamten pierwszy przykład zrobić
18 sty 21:41
Jack: dobrze wypisalas, tylko qulka mowi chyba o tym drugim przykladzie
18 sty 21:41
Sinn: To będzie: 1,2,3,6 i na minusach
18 sty 21:41
Qulka: mój pierwszy miał 6 na końcu ii tak Sinn
18 sty 21:43
Sinn: Dobra to robimy pierwszy. Co teraz powinnam zrobić?
18 sty 21:44
Ludwik Montgomery: Myślę, że w moim przykładzie będzie coś takiego:
(x−1)(x−12)(8x3+2x2+56x+14)
pytanie: czy to już wszystko? Może zaryzykowałbym, że tak...
Jak można stwierdzić, że wielomian nie ma więcej pierwiastków, skoro teoretycznie być może
dałoby się coś wydzielić z trzeciego nawiasu, a ja po prostu nie widzę tego?
18 sty 21:44
Qulka: hornerem sprawdź te wypisane liczby
18 sty 21:45
Qulka: Ludwik

dalej dalej aż sprawdzisz wszystkie
18 sty 21:45
Jack: ludwiczku, nawet ja widze cos tam ...do grupowania : D
18 sty 21:46
Sinn: Hornerem czy bezoutem?
18 sty 21:48
Ludwik Montgomery: o już widzę, będzie jeszcze −14
18 sty 21:48
Ludwik Montgomery: czyli (x−1)(x−12)(8x+2)(x2+7)
18 sty 21:49
Qulka: hornerem.. bezout mówi tylko że dzielenie i pierwiastki to to samo
18 sty 21:50
Qulka: Ludwik
18 sty 21:50
Ludwik Montgomery: dzięki Qulka za przykład

i na razie
18 sty 21:52
Qulka: Ludwik to dla Ciebie 70x5 − 39x4 −560x3 +313x2−8
18 sty 21:53
Sinn: Nie wychodzi mi, spróbuję później
18 sty 22:00
Qulka: bo jak nie wychodzą całkowite to szukamy w ułamkach..chciałaś trudny ... spróbuj najpierw ten
drugi
18 sty 22:01
Jack: 8x3 + 2x2 + 56x +14 = 2x2(4x + 1)+ 14(4x+1) = (4x+1)(2x2+14)
18 sty 22:02
Qulka: albo Sinn zacznij od takiego x4+x3−3x2+3x−18
18 sty 22:03
Sinn: Strasznie dużo z tym roboty, jak się z tym na maturze uwinac?
18 sty 22:06
Sinn: Strasznie dużo z tym roboty, jak się z tym na maturze uwinac?
18 sty 22:06
Jack: na maturze troszke inne myslenie jest,a poza tym do matury zrobisz tyle przykladow ze z
automatu niektore liczby przyjda na mysl
18 sty 22:09
Sinn: Ok, to zabieram sie
18 sty 22:09
Jack: akurat z postu 22:03 Qulki
to ten wielomian ma calkowity i to widac odrazu jaki : )
18 sty 22:15
Sinn: Dopiero go zauważyłam, robiłam poprzedni. Tutaj wyszło dla 3 reszta 0
18 sty 22:22
Sinn: Co teraz?
18 sty 22:22
Qulka: teraz masz nowy wielomian ale wciąż 3 stopnia więc szukasz kolejnego pierwiastka
18 sty 22:41
Sinn: A mogłabyś bardziej looatologivznie wyjaśnić i co dalej powinnam zrobić?
18 sty 23:54
Sinn: A mogłabyś bardziej looatologivznie wyjaśnić i co dalej powinnam zrobić?
18 sty 23:55
Sinn: Upp
19 sty 10:53
Qulka: mamy x4+x3−3x2+3x−18
więc hornerem sprawdzamy podzielniki np 2
1 1 −3 3 −18
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2 1 3 3 9 0
znalazłaś pierwiastek x0=3 więc możesz wielomian zapisać w postaci :
x4+x3−3x2+3x−18 = (x−3)
19 sty 23:51
Qulka: nie to kliknęłam

wrr:(
znalazłaś pierwiastek x0=
2 więc możesz wielomian zapisać w postaci :
x
4+x
3−3x
2+3x−18 = (x−
2)(x
3+3x
2+3x+9)
szukamy kolejnego wśród podzielników .. np
−3 znów hornerem
1 3 3 9
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−3 1 0 3 0
i mamy (x−
2)(x−
−3)(x
2+3) i jak zostaje kwadratowy to delta...ale tu widac że więcej
nie będzie
19 sty 23:56