Rozkład wielomianu
mariano122: Jak to sensownie rozłożyć 3x10−5x6+3 ?
17 sty 21:37
Jack: skoro nie ma pierwiastkow rzeczywistych to co chcesz rozkladac
17 sty 21:40
piotr: wielomian 3x10−5x6+3 ma tylko pierwiastki zespolone
17 sty 21:45
mariano122: ostatecznie właśnie chciałem udowodnić, że nie ma pierwiastków rzeczywistych, jak to pokazać?
17 sty 21:48
Jack: zadanie 9. (0−3)pkt
takie cos zazwyczaj pochodna wykazac...najlatwiej
ekstrema −> znalezc minimum i pokazac ze jest nad osia...
17 sty 21:52
17 sty 21:53
Qulka: ostatnie 3 posty
17 sty 21:53
17 sty 21:53
piotr: oto one:
x≈ −1.19158 i
x≈ 1.19158 i
x≈ −0.470531+0.747809 i
x≈ −0.470531−0.747809 i
x≈ 0.470531+0.747809 i
x≈ 0.470531−0.747809 i
x≈ −1.03025+0.116884 i
x≈ −1.03025−0.116884 i
x≈ 1.03025+0.116884 i
x≈ 1.03025−0.116884 i
17 sty 21:53
mariano122: Dziękuję!
17 sty 21:54
Mila:
W R nie można, bo nie ma miejsc zerowych.
lim x→±∞f(x)=∞
3x10−5x6+3 =0
f(x)=3x10−5x6+3
f'(x)=30x9−30x5
Ekstrema
x9−x5=0
x5(x4−1)=0
x=0 lub (x2−1)*( x2+1)=0⇔
x=0 lub x=1 lub x=−1
f'(x)>0⇔x∊(−1,0)∪(1,∞)
dla x=−1 min , dla x=1 min.
f(−1)=f(1)=1 wartość najmniejsza f(x).
f(0)=3 maks. lokalne
Brak miejsc zerowych.
17 sty 21:55
ICSP: Z nierówności między średnią arytmetyczną oraz geometryczną :
mamy zatem :
3x
10 + 2 ≥ 5x
6 ⇒ 3x
10 − 5x
6 + 2 ≥ 0.
Wyciągnij wnioski.
17 sty 21:57
PW: Ha, ha, znowu
ICSP zabił nas śmiechem
17 sty 22:12
Eta:
17 sty 22:12
ICSP:
17 sty 22:27