Wielomiany
Karolcia: Wykaz ze wielomian nie ma pierwiastków rzeczywistych
y=3x10−5x6+3
czyli mozna to zrobić z pochodnej i sprawdzić czy ma ekstremum lokalne?
17 sty 15:41
Kacper: Tak, pokaż swoje rozwiązanie.
17 sty 15:43
Janek191:
Tak
17 sty 15:44
Karolcia: f'x=30x9−30x5
f'x=x9−x5
f'x=x5(x4−1)
x=0− pierwiastek pięciokrotny x=−1− pierwiastek dwukrotny x=1−pierwiastek dwukrotny
czyli wykres odbije się od 1 przejdzie przez 0 i odbije sie od −1
no i wyszło ze ma ekstremum
17 sty 15:51
Karolcia: no i minimum wynosi 3 czyli nie przechodzi przez os Ox czyli nie ma pierwiastków rzeczywistych
tak?]
17 sty 15:56
Kacper:
Źle policzona pochodna
17 sty 16:03
Karolcia: co tu jest zle?
17 sty 16:10
Helpppppp: f'(x) = 30x9 −30x5
17 sty 16:22
Karolcia: no przecież tak było potem podzieliłam przez 30
17 sty 16:23
Helpppppp: 30x5(x−1)(x+1)(x2 +1) =0
17 sty 16:24
Helpppppp: fmin(−1) = 1
fmin(1) =1
17 sty 16:25
Karolcia: dziękuję :3
17 sty 16:28
Kacper:
To nie jest kompletny dowód.
17 sty 16:35
Karolcia: co nalezy jeszcze dodać?
17 sty 16:43
Kacper:
To, że ekstrema lokalne funkcji ciągłej są większe od 0 nie decyduje o tym, że funkcja
przyjmuje tylko wartości dodatnie.
17 sty 16:53