Trapez opisany na okręgu
matematyk97:

Jeżeli trapez jest opisany na okręgu to odcinki poprowadzone do wierzchołków podzielą kąt na
połowę(α=β)? Ehh, ta dzisiejsza matura
13 sty 13:11
Metis: Środek okręgu wpisanego leży na przecięciu dwusiecznych.
Zatem kąty α i β są...
13 sty 13:22
matematyk97: Dzięki, tak tylko chciałem się upewnić
13 sty 13:26
Metis: Trudna była?
13 sty 13:27
matematyk97: Mnie przerosła

Do tego głupie błędy. Jednokładność nie wiem gdzie powaliłem, bo wyszło mi
k=−1
I najśmieszniejsze... W tym dowodzie za 3 pkt, z trójkątem prostokątnym rozpisałem sin3x nie z
tego wzoru (nie wiem jakim cudem) i nie chciało wyjść.
13 sty 13:32
Metis: Ja nie pisałem

U mnie szkoła coś w tym roku zawaliła próbne

. Pisałem tylko z Operonu, której poziom nie
był taki jakiego się spodziewałem.
13 sty 13:39
matematyk97: Nowa Era się postarała

18 zadanek w 180 minut

Ehh Nie ma co, tylko trzeba zacząć bardziej ostro się przygotowywać
13 sty 13:43
Jack: ja na rozszerzeniu mialem 19 zadanek...
13 sty 14:03
matematyk97: Może mi się coś pomyliło, ale jakoś dużo było, i jak Ci poszło?
13 sty 14:04
Jack: nie nie, ja mialem z oke...ty miales pewno nowa ere...
13 sty 14:05
matematyk97: No tak, kiedy tą OKE pisałeś? Dzisiaj?
13 sty 14:06
Jack: yesterday
13 sty 14:06
Jack: na szescie zadanka z trygonometrii sa zawsze latwe : D
13 sty 14:10
matematyk97: Już próbnych żadnych raczej nie będzie?
13 sty 14:13
Jack: a za malo Ci ? : D
13 sty 14:15
matematyk97: No jak my jeszcze jednego działu nie zaczęliśmy

CKE mogłoby wydać jakiś realny arkusz
13 sty 14:17
Jack: ja 3 nie mam ; )
13 sty 14:18
Jack: miales jakies trudne zadanko ?
13 sty 14:22
matematyk97: Hmm, trudne może nie za bardzo, ale się zastanawiałem czy da radę to pogrupować:
Udowodnić, że wielomian nie mia pierwiastków rzeczywistych:
f(x)=3x10−5x6+3
Więc jednak zrobiłem to z pochodnych.
13 sty 14:33
Jack: skoro udowodnic ze nie ma rzeczywistych to jak chcesz pogrupowac ; D
tylko chyba z pochodnej...
13 sty 14:43
matematyk97: No powinno się dać
13 sty 14:48
Qulka: (x2−1)2(3x6+6x4+4x2+2)+1
kwadrat •same plusy i parzyste wykładniki +1 zdecydowanie większe od 0
13 sty 15:37