6 sty 20:03
kochanus_niepospolitus:
chyba nie ten link podałaś
6 sty 20:04
6 sty 20:06
Karolina: Przepraszam najmocniej ten jest juz dobry
6 sty 20:07
Karolina: Jest mi w stanie ktos wyjasnic? Z gory bardzo dziekuje
6 sty 21:02
kochanus_niepospolitus:
długość |AD| = |4−x
a| ponieważ ... znamy x
c ... x
c = 4; jako, że jest to trójkąt
równoramienny, to środek podstawy trójkąta (czyli punkt D) będzie miał taką samą współrzędną x
... czyli x
d = x
c
Stąd: |AD| = |x
d − x
a| = |4−x
a|
Co do |CD| ... zauważ, że y
d = y
a ('leżą na tej samej wysokości'), natomiast:
| | 1 | |
ya = f(xa) = |
| *(xa − 4)2 <−−− ze wzoru paraboli |
| | 4 | |
natomiast y
c = 0 (punkt leży na prostej OX, więc współrzędna y wynosi 0)
| | 1 | |
stąd: |CD| = |yd − yc| = |ya − 0| = |ya| = |
| (xa−4)2 |
| | 4 | |
6 sty 21:09
Karolina: No dbr, ale nie rozumiem jednego czemu yd=ya, ale ya nie jest rowne yb ? Przeciez leza na tej
samej wysokości
6 sty 21:24
kochanus_niepospolitus:
ale przecież y
a = y
b
6 sty 21:28
Karolina: Ale jak to mozliwe jesli xa nie jest rowne xb?
6 sty 22:23
kochanus_niepospolitus:
spójrz na rysunek
ya = yb
gdyby xa = xb ... to przecież punkt A i B miałyby te same współrzędne ... prawda?!
6 sty 22:29
Karolina: Chyba powinnam isc spac narysowalam sobie odwrotnie parabole. To juz jest jasne. Ale zastanawia
mnie dlaczego np. odcinek |AD| jest liczony tak |xd−xa| skoro wzor na odcinek w tym przypadku
jest taki: pod pierwiastkiem(xd−xa)2+(yd−ya)2( mam nadzieje ze to już nie będzie glupie
pytanie xd)
6 sty 22:47
kochanus_niepospolitus:
ale wiesz o tym, że yd = ya −> yd − ya = 0, więc masz √(xd − xa)2 = |xd − xa|
6 sty 23:22
Karolina: Przepraszam raz jeszcze za glupie pytanie juz to rozumiem. Tylko zastanawia mnie jeszcze jedna
rzecz dlaczego |CD| nie jest w module |−1/4(x−4)2| ? Bo tyle wyjdzie po podstawieniu do wzoru
6 sty 23:27
Karolina: Juz wszystko wiem !
6 sty 23:31
Karolina: I ide spac bo zle ze mna, tyle beznadziejnych pomyłek w jednym zadaniu. Dziekuje bardzo i
pozdrawiam.
6 sty 23:33
kochanus_niepospolitus:
de facto AD = |4 − x
a| także w module nie musi być, ponieważ 'z rysunku' widzimy, że x
a < 4
(ale konieczne byłoby uzasadnienie)
| | 1 | | 1 | |
co do |CD|, po podstawieniu do wzoru byłoby |− |
| (xa−4)2| = |
| (xa−4)2 |
| | 4 | | 4 | |
ponieważ (x
a−4) nawet jak będzie ujemne, to podniesione do kwadratu da nam wartość nieujemną,
a więc 'opuszczenie modułu' jest poprawnie wykonane (aczkolwiek zabrakło tego uzasadnienia w
samym rozwiązaniu)
6 sty 23:34
Karolina: Wiem wiem dziekuje jeszcze raz
6 sty 23:37
kochanus_niepospolitus:

miłych snów
6 sty 23:37
Karolina: Oby nie matematycznych jtr mam mature probna z polskiego i nic sie na nią nie uczylam:(
Dziekuje i nawzajem milych snów
6 sty 23:49