1 | ||
na paraboli o równanie y = | (x − 4)2, zaś trzecim wierzchołkiem trójkąta jest | |
4 |
1 | ||
A(xa , | (xa − 4)2) | |
4 |
|CD| | ||
niech D będzie środkiem odcinka AB. wtedy | = tg30o | |
|AD| |
1 | ||
Zauważ, że |AD| = |4 − xa| oraz |CD| = | (xa − 4)2 | |
4 |
(xa − 4)2 | √3 | ||
= | |||
4|4 − xa| | 3 |
4 | ||
skąd xa = 4 ± | ||
√3 |
4 | ||
Ustalmy,że punkt A ma odciętą mniejszą od odciętej wierzchołka. Wtedy xa = 4 − | ||
√3 |
4 | ||
oraz xb = 4 + | ||
√3 |
4 | 4 | |||
A( 4 − | , | ) | ||
√3 | 3 |
4 | 4 | |||
B( 4 + | , | ) | ||
√3 | 3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |