Równanie okręgu - geometria analityczna
zagubiony: Znajdź równania prostych, które są styczne do okręgu (x+1)2+(y−3)2=4 oraz do okręgu
(x−5)2+(y−3)2=4.
11 gru 12:22
11 gru 12:25
zagubiony: A skąd znam punkt B? I jak wykorzystać wiadomość o tym kącie tg?
11 gru 12:34
Qulka: środek między środkami
11 gru 12:35
Qulka: tgα z tego trójkąta prostokątnego co ma jeden bok r a drugi to odległość do B
11 gru 12:37
zagubiony: Dziękuję, ale nadal nie za bardzo wiem jak wykorzystać znajomość kąta..
11 gru 12:40
11 gru 12:45
zagubiony: Podsumowując:
1) określiłem równania dwóch prostych równoległych do osi x (y=1 i y=5) − czy mogę robić to
,,z rysunku", czy muszę arytmetycznie?
2) znam jeden ze współczynników kierunkowych a=2/5*√5
Co dalej?
11 gru 13:03
11 gru 13:11
zagubiony: Ostatnie pytanie, wszystko już rozumiem: skąd wiemy że 2 współczynnik jest po prostu z minusem?
11 gru 13:16
Qulka: z symetrii obrazka
11 gru 13:25
zagubiony: Bardzo, bardzo dziękuję za pomoc. Doceniam to!
11 gru 13:45