3 odwzorowania
Przemysław: Niech f: U→V i g:U→W będą liniowe. Udowodnić, że następujące warunki są równoważne:
1) ker f⊂ker g
2) istnieje liniowe h: V→W takie, że h◯f=g
i teraz umiem chyba pokazać, że 2)⇒1)
ale odwrotnie nie umiem. No i wydaje mi się, że jest możliwe, że f musiałoby był epimorfizmem,
żeby to była prawda, bo jest takie twierdzenie, które dokładnie to mówi, co w zadaniu, ale ma
założenie o tym epimorfiźmie.
Daję do sprawdzenia dowód 2)⇒1)
mamy f(x)=0
obłożymy obie strony przez h:
h(f(x)=h(0)
z liniowości h i z h◯f=g:
g(x)=0
co znaczy, że dla każdego x, że f(x)=0 jest prawdą, że g(x)=0 czyli 1)
1 gru 21:58
b.: Niech U = ker f + W (suma prosta podprzestrzeni),
określmy odwzorowanie ,,odwrotne do f'' np. tak:
dla y ∊ Im(f):
φ(y) = x ∊ W takie, że f(x) = y,
[definicja jest poprawna i określa odwzorowanie liniowe ]
i rozszerzmy je liniowo na całe V (jakkolwiek).
Niech
h = g o φ
[h jest liniowe ]
Wtedy dla x∊ W
h(f(x)) = g(x) tak jak trzeba,
i dla x ∊ ker f
h(f(x)) = h(0) =0 = g(0),
też jak trzeba.
Fragmenty w [...] wymagają uzasadnienia.
1 gru 22:19
1 gru 22:25