Przestrzenie generowane
Przemysław: Proszę o sprawdzenie
Znaleźć układ równań opisujący podprzestrzeń lin{(1,3,4)}+lin{(1,1,1)} przestrzeni wektorowej
|R
3.
Możliwe, że mocno namieszałem

lin{(1,3,4)}=a(1,3,4) a−dowolne
lin{(1,1,1)}=b(1,1,1) b−dowolne
lin{(1,3,4)}+lin{(1,1,1)}=a(1,3,4)+b(1,1,1)=(a+b,3a+b,4a+b) a,b −dowolne
mam takie równania parametryczne (istnieją t,s∊|R):
x=t, y=3t−2s, z=4t−3s
1 gru 19:50
Przemysław:
1 gru 20:18
Przemysław:
1 gru 21:01
b.: To będzie układ równań, którego rozwiązaniami są (1,3,4) i (1,1,1), ale nie całe R3. Czyli w
zasadzie jedno równanie, opisujące płaszczyznę rozpiętą przez (1,3,4) i (1,1,1). Znajdujemy
jej wektor normalny, np. (1,−3,2) i piszemy równanie:
x − 3y + 2z = 0.
1 gru 23:00
Przemysław: Mam takie pytanie.
Jak właściwie określić, co to za przestrzeń:
lin{(1,3,4)}+lin{(1,1,1)}
No bo niby wiem, że suma dwóch przestrzeni generowanych, ale czemu mam wziąć akurat przestrzeń
generowaną przez oba te wektory razem?
Każdy z nich wygeneruje prostą, tak?
I po dodaniu dwóch prostych, to nie wyjdzie prosta (inna)?
1 gru 23:09
b.: nie, wyjdzie płaszczyzna zawierająca te dwie proste (chyba że to są dwie takie same proste, to
wtedy oczywiście dalej będziemy mieli tę samą prostą)
2 gru 14:59
Przemysław: Ano w sumie.
Dobra, dziękuję bardzo
2 gru 17:16