Podprzestrzeń, suma prosta
Przemysław: Znajdź dowolną podprzestrzeń Q w |R3 taką, że:
|R3=P(O)Q
(O) − kółko z krzyżykiem − znak sumy prostej
P={(x,y,z)∊|R3:x−y−z=0}
postuluję, że Q={(x,y,z)∊|R3: z=0, x=5z, y=4z}
P∩Q={0}, co by się zgadzało
teraz musi być:
P+Q=|R3
było takie twierdzenie o wymiarach i z tego:
dim(P+Q)=dimP+dimQ−dimP∩Q
co daje dimA=3 czyli jest to trójwymiarowa suma algebraiczna dwóch podprzestrzeni i zawiera
zero. Czy to wystarczy by mówić, że to jest |R3? Jeżeli suma algebraiczna podprzestrzeni to
podprzestrzeń to tak, ale czy tak jest?
Czy takie coś jest dobrze poza tym co już poruszyłem jako niepewność?
1 gru 21:20
b.: > z=0, x=5z, y=4z
Czyli x=y=z=0?
1 gru 22:55
Przemysław: To jest źle, wziąłem nie to co trzeba

Q miało być opisane przez:
z=0 i −x+2y−3z=0
1 gru 23:07
b.: ,,co daje dimA=3 czyli jest to trójwymiarowa suma algebraiczna dwóch podprzestrzeni i zawiera
zero. Czy to wystarczy by mówić, że to jest |R3? Jeżeli suma algebraiczna podprzestrzeni to
podprzestrzeń to tak, ale czy tak jest?''
−− trochę to dziwnie napisane, widzimy, że dim Q = 1, dim P =2, dim(PnQ)=0, więc dim(P+Q)=3,
skąd P+Q=R3
2 gru 14:58
Przemysław: Powinno było być: dim(P+Q)=3
zmieniałem to, co było napisane i w jednym miejscu zmieniłem a w drugim nie.
W każdym razie można wnioskować, że skoro dim(P+Q)=3 to P+Q=R3?
Dlaczego?
Bo to jest też podprzestrzeń |R3, a jedyna podprzestrzeń |R3 trójwymiarowa jest równa |R3?
2 gru 17:18
Przemysław: Nie bardzo rozumiem?
2 gru 18:10
b.: > W każdym razie można wnioskować, że skoro dim(P+Q)=3 to P+Q=R3? Dlaczego? Bo to jest też
podprzestrzeń |R3, a jedyna podprzestrzeń |R3 trójwymiarowa jest równa |R3?
Tak.
3 gru 13:11
Przemysław: Dziękuję
3 gru 19:02