Dowodzik
Przemysław: Oznaczenia:
P={f∊|R|R: f(−x)=f(x)}
N=(f∊|R|R: f(−x)=−f(x)}
Potrzebowałbym pokazać, że:
P+N=|R|R
"+" NIE oznacza sumy mnogościowej, ale sumę algebraiczną.
czyli P+N zawiera wszystkie funkcje powstałe przez sumowanie funkcji z P z funkcjami z N.
1 gru 18:24
Przemysław:
1 gru 19:01
Przemysław: Jedno zawieranie jest więc potrzebne: |R|R⊂P+N (bo drugie jest oczywiste −?−)
wezmę dowolne f∊|R|R
musi być teraz przedstawialne przez sumę funkcji g∊N, h∊P
Pytanie − jak pokazać, że przedstawienie w takiej postaci istnieje?
1 gru 19:09
Przemysław:
1 gru 19:37
Przemysław: Znalazłem rozwiązanie, wrzucam, żeby nie zostawiać takiego wątku martwego, niezakończonego.
f(x) można przedstawić jako sumę f. parzystej i f. nieparzystej.
| | f(x)+f(−x) | | f(x)−f(−x) | |
f(x)= |
| + |
| |
| | 2 | | 2 | |
1. część jest parzysta, druga nieparzysta.
Stąd mamy |R
|R⊂P+N co kończy nasz dowód
1 gru 20:47
zombi: Właśnie miałem odpisywać
1 gru 20:51
Przemysław: 
Dziękuję za chęci w każdym razie.
1 gru 21:00
1 gru 21:03
zombi: Swoją drogą definiowania funkcji w ten sposób (podobny) definiuje się w wielu wypadkach.
Chociażby znana funkcja max{x,y}. Może być zdefiniowana następująco
| | x+y | | |x+y| | |
max{x,y} = |
| + |
| . |
| | 2 | | 2 | |
Wykorzystuje się również pojęcie takich funkcji
f
+ = max{f,0} oraz f
− = −min{f,0}, które nazywamy odpowiednio częscią dodatnią i ujemną
f.
Wtedy f definiujemy jako f = f
+ − f
−.
Ale te informacje to taka ciekawostka.
1 gru 21:14
Przemysław: Dziękuję.
To maksimum, to nie czasem tak:
bo pojawiło się coś takiego w zadaniach z analizy
1 gru 21:22
zombi: Tak z minusem
1 gru 21:26