Liniowa niezależność
Przemysław: Wykazać, że funkcje 1, sinx, cosx, sin2x, cos2x, sin3x, cos3x, ...
są liniowo niezależne jako wektory z |R
|R
Proszę o podpowiedź
1 gru 12:00
b.: Można by tak: załóżmy, że jakaś kombinacja liniowa daje zero, tzn.
∑k=0n ak cos(kx) + ∑k=1n bk sin(kx) = 0
Mnożymy obustronnie przez cos(mx) (m=0,1,...n ustalone dowolnie) i całkujemy po [0,2π],
tylko całka z cos2(mx) nie zniknie, więc otrzymamy am = 0.
Podobnie mnożąc przez sin(mx) (m=1,...,n) i odcałkowując dostaniemy bm=0.
Czyli wszystkie współczynniki w tej kombinacji liniowej są zero.
1 gru 16:34
Przemysław: Nie rozumiem, ale tu chyba zakładasz, że funkcji jest skończenie wiele?
1 gru 17:02
Przemysław:
1 gru 21:01
b.: Oczywiście, bo tak jest określona kombinacja liniowa −− zawsze jest skończenie wiele
składników.
2 gru 14:59