ROMB
Jack:

Bok romba wynosi 4, a suma przekątnych wynosi 10. Oblicz długości przekątnych oraz wysokość
rombu. Oznaczenia przyjąłem tak jak na rysunku.
Czyli
2x+ 2y = 10
x+y=5
bok = a = 4
Moje pytanie − jeśli byśmy przyjęli, że przekątne
nie przecinają się pod kątem prostym, to
czy można by było to obliczyć za pomocą układu równań, gdzie
1) x+y =5
2) P = 4 * h = 1/2 *2 x * 2y
3) h
2 + 2
2 = (2y)
2 (Przepraszam, ale na rysunku nie widać że wysokość w rombie przecina bok
na pół)
29 lis 14:54
Janek191:
Pewnie bok rombu

?
29 lis 14:58
Jack: ?
29 lis 15:00
Jack: @Eta ?
29 lis 15:03
misiak:
nie możemy przyjąć, że wysokość dzieli bok "na pół"
ale x2+y2=42 i x+y=5
da się wyznaczyć z układu x oraz y
29 lis 15:04
misiak:
29 lis 15:05
misiak:
skąd? 2) P = 1/2 *2 x * 2y
29 lis 15:06
Jack: ok, a więc błąd był w myśleniu, że wysokość dzieli bok na pół i dlatego wynik nie wyszedł
poprawny.
@misiek − x2 + y2 =42 −> jest to założenie ze tam jest kąt prosty i wtedy naprawdę łatwo
wyliczyć, ale mi chodzi o to, że tam kąta prostego nie ma.
29 lis 15:07
Jack: Jest wiele wzorów na pole romba...np. 12 razy przekątne...
29 lis 15:08
29 lis 15:10
misiak:
ale ten wzór zakłada prostopadłość przekątnych
29 lis 15:12
Janek191:
Rombu ,a nie romba
29 lis 15:12
Jack: Przepraszam bardzo za błąd językowy
29 lis 15:12
misiak:
dla dowolnego równoległoboku: P=0,5 d1*d2 sinα
29 lis 15:13
Jack: aaa...czyli znając wzór że p= 12 * d1 * d2 powinienem wywnioskować, że tam jest kąt
prosty...dobra mniejsza oto...
Czyli jeśli bym nie wiedział,że tam jest kąt prosty to tego zadania nie da się wyliczyć
29 lis 15:15
Eta:
f,e −−− dł. przekątnych rombu
a −−dł. boku rombu
f+e=10 i f
2+e
2=4a
2 ⇒ (e+f)
2−2ef=64 ⇒ 100−64=ef ⇒ ef=18
| | ef | |
P=a*h i P= |
| ⇒ 4h=9 ⇒ h=2,25 [j] |
| | 2 | |
f+e=10
fe=18
rozwiązać ten układ równań przy założeniu ,że e i f ∊(0,8) ( nierówność trójkąta)
29 lis 15:16
Jack: Skąd to wiemy : f2+e2=4a2
29 lis 15:18
misiak:
(0,5f)2+(o,5e)2=a2
0,25f2+0,25e2=a2
f2+e2=4a2
29 lis 15:22
Eta:

Kłania się Pitagoras
| e2 | | f2 | |
| + |
| =a2 ⇒ e2+f2=4a2 |
| 4 | | 4 | |
29 lis 15:23
Jack: no ale to mówię, że znowu założenie− że tam jest kąt prosty...
Ja się pytałem − co by było, jak by tam nie był prosty...znaczy jest − ale o tym nie wiesz, nie
możesz wykorzystać Pitagorasa, tw. cos i sin => nic
29 lis 15:25
Jack: Drugie Pytanie − czy nierówność trójkąta zachodzi zawsze? − Czy stąd można brać założenia do
zadania
29 lis 15:27
5-latek: Zastanow się co piszsesz
Jak możesz zakladac ze przekątne w rombie nie przecinają się pod katem prostym ?
29 lis 15:28
Jack: Brak wiedzy elementarnej na temat wielokątów −> mogę
29 lis 15:29
5-latek: To w takim razie jak najszybciej ja uzupelnij
29 lis 15:32
Jack: Staram się
29 lis 15:32
29 lis 15:32
5-latek: I także w kwadracie przecinają się pod katem prostm .
29 lis 15:33
29 lis 15:33
Jack: akurat w kwadracie to wiadomo
29 lis 15:35
Jack: ok, dzięki
29 lis 15:36
5-latek: Dzien dobry
Eta 
Pozdrawiam
Ten ostatni link jest nie do końca pelny gdyż nie ma w nim mowy o roznicy dlugosci bokow .
Jakub powinien to uzupelnic
29 lis 15:38
Jack: rożnicę każdy zna
29 lis 15:44